Πάθος που τρελαίνει είναι ο αθλητισμός!

Σε μια κούπα δηλητήριο υπάρχει στο τέλος ένα κερασάκι που σε κάνει να ξεχνάς την προηγούμενη πικρή γεύση. Κι αυτό το κερασάκι που έβρισκε σε κάθε κούπα Πρωταθλήματος ήταν αρκετό για να κρατήσει τον Παύλο Γιαννακόπουλο 38 χρόνια κοντά στον Παναθηναϊκό. Να εργασθεί για την ομάδα με κόστος ψυχικό, όπως λέει ο ίδιος, και οικονομικό. Για το τελευταίο δεν είναι σε θέση να κάνει λογαριασμό, γιατί αποζημιώνεται από τις επιτυχίες.
Η πολυμετοχικότητα, και ιδιαίτερα η αυθεντία που κάθε επενδυτής διατηρεί για τον εαυτό του, καθώς και τα λάθη της διαιτησίας είναι τα δύο λεπτά σημεία στα οποία ο Παύλος Γιαννακόπουλος εφιστά την προσοχή. Ισορροπία και συγκερασμό απόψεων ζητεί από τους πρώτους και ελαχιστοποίηση των λαθών από τους δεύτερους.
Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο «Π» ο Παύλος Γιαννακόπουλος, ένας επιτυχημένος επιχειρηματίας, αλλά και μόνιμος πρωταγωνιστής στον χώρο του μπάσκετ, αναδεικνύει την αυθεντικότητά του, τον αυθορμητισμό του και την ειλικρίνειά του.
// Χρειάζονται χρήματα για να πάει μπροστά ο αθλητισμός;
– Ο αθλητισμός είναι κυρίως πάθος και δευτερευόντως χρειάζεται μια οικονομική ευμάρεια για να μπορούν να καλυφθούν οι ανάγκες των σωματείων ή του σωματείου που εκπροσωπείς. Πάντως δεν αμφισβητείται ότι πρόκειται περί πάθους που, πολλές φορές, λέμε ότι φτάνει και τα όρια της τρέλας.
// Κοστολογούνται οι επιτυχίες;
– Η επιτυχία κάθε σωματείου είναι να πάρει ένα Κύπελλο. Το Κύπελλο αυτό είναι γεμάτο δηλητήριο και στο τέλος έχει ένα κερασάκι. Τρως το κερασάκι και αμέσως ξεχνάς το δηλητήριο.
// Πόσο σας έχει κοστίσει ο ΠΑΟ όλα τα χρόνια που ασχολείστε;
– Δεν είναι το οικονομικό ζήτημα τόσο σημαντικό όσο είναι το ψυχικό κόστος. Η ψυχική ταλαιπωρία είναι μεγάλη. Όσα κι αν ξοδέψεις, εφόσον θέλεις να τα ξοδεύεις, δεν υπάρχει θέμα. Εκείνο που σου αποδίδει πραγματικά είναι το γεγονός ότι στο τέλος απολαμβάνεις μια επιτυχία.
// Δηλαδή, λέτε πως η επιτυχία δεν κοστολογείται;
– Δεν υπάρχει κοστολόγηση. Η επιτυχία εξαρτάται από το μέγεθος της τρέλας που έχεις.
// Ποια είναι η δική σας ικανοποίηση για να επενδύετε τόσα χρήματα στην ομάδα;
– Όταν δεν παίζεις χαρτιά, δεν παίζεις ιππόδρομο, κάπου πρέπει να έχεις μια αδυναμία. Η δική μου αδυναμία είναι η ομάδα.
// Ένας επιχειρηματίας προσδοκά το κέρδος. Ποιο είναι το δικό σας από τις επενδύσεις στον αθλητισμό;
– Όποιος λέει ότι κερδίζει από τον αθλητισμό, λέει ψέματα. Είναι μια επένδυση που δεν αποδίδει οικονομικά, αλλά αποδίδει ψυχικά, είτε αρνητικά είτε θετικά.
// Χρησιμοποιείται ο αθλητισμός για προσωπική προβολή των χρηματοδοτών;
– Είναι γεγονός αναμφισβήτητο ότι ένα από τα οφέλη είναι και η προσωπική προβολή. Βέβαια εξαρτάται πώς κάνεις τη δουλειά σου. Εάν την κάνεις καλά, έχεις θετική προβολή. Εάν δεν την κάνεις καλά, θα έχεις αρνητική προβολή.
// Η ενασχόληση με τον αθλητισμό προσφέρει εξουσία;
– Είναι γεγονός ότι πολλοί άνθρωποι ανέβηκαν ένα σκαλί πιο πάνω στην εξουσία από τον αθλητισμό. Αλλά δεν πρέπει ο αθλητισμός να χρησιμοποιείται για τέτοιους στόχους. Πρέπει να ικανοποιείσαι ψυχικά από τον ίδιο τον αθλητισμό και όχι να προσβλέπεις σε κάποιο όφελος. Και δεν εννοώ οικονομικό, γιατί τέτοιο δεν υπάρχει. Σε κάθε περίπτωση κρίνεσαι θετικά ή αρνητικά από τις ενέργειές σου.
// Η πολιτική εξουσία είναι κοντά στον αθλητισμό για να αντλήσει
οφέλη;
– Πράγματι, ορισμένοι προσπαθούν να αντλήσουν πολιτικά οφέλη με το να βρίσκονται κοντά στον αθλητισμό. Αλλά και αυτοί κρίνονται από τη θετική ή αρνητική συμβολή τους.
// Είναι τελικά η πολυμετοχικότητα λύση για να βγουν από το οικονομικό τέλμα οι αθλητικές ανώνυμες εταιρείες;
– Εάν λειτουργήσει με σωστό τρόπο, είναι λύση. Διαφορετικά, όχι μόνο δεν βοηθάει αλλά δημιουργεί προβλήματα.
Όχι πεπονόφλουδες…
// Τι εννοείτε να λειτουργήσει σωστά;
– Να υπάρχει αμοιβαία κατανόηση μεταξύ των μετόχων. Γιατί δεν είναι δυνατόν τέσσερις ή πέντε ή περισσότεροι μέτοχοι να έχουν την ίδια γνώμη για ένα θέμα. Πρέπει να γίνεται συγκερασμός απόψεων και να μην προσπαθεί ο ένας να υπονομεύσει τον άλλον. Να βάλει ο ένας «πεπονόφλουδα» στον άλλον.
// Υπάρχουν τέτοια φαινόμενα;
– Υπάρχουν. Σπάνια βέβαια, αλλά υπάρχουν. Κι όπου υπάρχουν τέτοια φαινόμενα, η πολυμετοχικότητα δεν έχει καμία αξία. Οδηγείται στο μηδέν.
// Χρειάζεται να μπουν κι άλλοι μέτοχοι;
– Δεν νομίζω. Παρότι ήμουν υπέρ της πολυμετοχικότητας, βλέπω ότι αρχίζουν να δημιουργούνται καταστάσεις που δεν πρέπει.
Και αυτό δυστυχώς οφείλεται στη νοοτροπία του Έλληνα. Καθένας θέλει να είναι ο πρώτος και ο μόνος που δίνει την οριστική λύση. Θέλει ο κάθε Έλληνας να έχει τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο.
// Μου δίνετε την εντύπωση ότι
υπάρχει μια υποβόσκουσα σύγκρουση μεταξύ επενδυτών…
– Όχι. Απλώς μπορεί να υπάρχουν διαφορετικές γνώμες. Εγώ μπορεί να βλέπω ένα κομμάτι μαύρο κι ο άλλος να το βλέπει άσπρο. Εκεί πρέπει να γίνεται συγκερασμός των απόψεων για να πάει ένα σωματείο μπροστά.
// Η σημερινή σύνθεση αρκεί για να λειτουργήσει θετικά;
– Υπάρχει, εάν μου επιτρέπετε την έκφραση, μια πολύ λεπτή ισορροπία. Ελπίζω η ισορροπία αυτή να δυναμώσει. Διότι χωρίς ισορροπία και χωρίς να καταλαβαίνει ο ένας τον άλλον δεν το βλέπω να πηγαίνει καλά.
// Ποια είναι η βοήθεια που περιμένετε τη νέα χρονιά από την Πολιτεία για να γίνει ακόμη πιο ανταγωνιστικό το Πρωτάθλημα της Α1;
– Να υπάρχει διαφάνεια εκεί που χρειάζεται. Λιγότερα λάθη στη διαιτησία. Και να βλέπει η Πολιτεία τον αθλητισμό ως ένα σημαντικό κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας, ώστε να συμβάλλει ο καθένας, όπου κι αν βρίσκεται, στο μεγάλο οικοδόμημα που λέγεται αθλητισμός.
// Περιμένετε και οικονομικές ενισχύσεις;
– Δεν είναι θέμα μόνο οικονομικό. Κυρίως είναι ζήτημα συνειδήσεων. Πρέπει να πιστεύουν ότι ο αθλητισμός παράγει κοινωνικό έργο και να προσπαθούν να αναπτύξουν αυτό το κομμάτι. Πρέπει να περιορισθούν τα λάθη, όπως π.χ. τα μεγάλα λάθη που γίνονται πολλές φορές στη διαιτησία.
// Οι μάνατζερ παίζουν καθοριστικό ρόλο στις επιτυχίες μιας ομάδας;
– Εξαρτάται από το «εμπόρευμα» που προσφέρουν. Εάν δηλαδή είναι πραγματικά καλό ή περικλείεται από έναν μανδύα που μέσα δεν έχει τίποτα. Η επιλογή χρειάζεται να γίνεται με προσοχή. Να μην επιλέγονται άνθρωποι που ασχολούνται μόνο και μόνο για να αποκομίσουν κέρδη, είτε προβολής είτε επένδυσης στο επόμενο βήμα τους. Να μη χρησιμοποιούν τη θέση ως εφαλτήριο για το μέλλον τους.
// Τα ποσά που ακούγεται ότι δίνονται είναι πραγματικά και δηλώνονται στην εφορία;
– Προσωπικά πιστεύω ότι δεν είναι. Πιστεύω ότι αυτά που αναφέρονται σε διάφορα δημοσιεύματα αποσκοπούν στο να δημιουργήσουν εντυπώσεις. Δεν νομίζω ότι υπάρχουν τόσο μεγάλα ποσά όπως αυτά που ακούγονται. ʼλλωστε σε μια περίοδο οικονομικής κρίσης θα πρέπει όλοι να είμαστε προσεκτικοί. Και, βέβαια, ανάλογα με τα συμβόλαια πληρώνεται και η εφορία.
// Στις μεταγραφές ο πρώτος λόγος πρέπει να ανήκει στον προπονητή;
– Όταν έχεις έναν προπονητή, οφείλεις να του έχεις απόλυτη εμπιστοσύνη. Αλλιώς δεν τον έχεις. Για μένα δεν υπάρχει μέση λύση. Μπορείς να είσαι σύμβουλός του, αλλά στο πλαίσιο του να μη θίγεται η προσωπικότητά του και, πολύ περισσότερο, η εργασία του.
Έχουμε ως αρχή όταν προσλαμβάνουμε έναν προπονητή να του πούμε ωμά: Από την πόρτα του αθλητικού κέντρου και μέσα είσαι εσύ υπεύθυνος κι από την πόρτα και έξω είμαστε εμείς. Πάντα προσπαθούμε να έχουμε άριστες σχέσεις. Γι’ αυτό έχουμε κρατήσει στο μπάσκετ τον ίδιο προπονητή δέκα χρόνια.
// Πού αποδίδετε το ότι καθυστέρησε τόσο πολύ ο ΠΑΟ να αποκτήσει μια δική του σύγχρονη
αθλητική έδρα;
– Η μεταφορά του ΠΑΟ από τη Λεωφόρο σε ένα καινούργιο στάδιο ήταν δύσκολη υπόθεση, γιατί υπήρχαν διαφορετικές γνώμες, διαφορετικές απόψεις και ο καθένας ήθελε να κάνει το δικό του. Προσωπικά πιστεύω ότι το μεγάλο αθλητικό κέντρο που πρόκειται να γίνει είναι θέμα χρόνου να ολοκληρωθεί και έτσι ο κόσμος του ΠΑΟ θα έχει τη δυνατότητα να παρακολουθεί τις δραστηριότητες του σωματείου του με ευχαρίστηση.
// Ποιος ήταν ο λόγος που ήρθε στα όριά του ο αδελφός σας Θανάσης Γιαννακόπουλος και αποφάσισε να αποσυρθεί από τον
Ερασιτέχνη Παναθηναϊκό;
– Ο Ερασιτέχνης Παναθηναϊκός είχε από 18 έως 22 τμήματα. Κατ’ αρχάς δεν είναι δυνατόν να πρωταγωνιστούν όλα τα τμήματα και κατά δεύτερο λόγο να συντηρηθούν. Πρέπει να υπάρχει και μια κρατική βοήθεια. Είμαστε στον ΠΑΟ περίπου 38 χρόνια. Υπάρχει και κόπωση, ψυχική φθορά. Θέλησε λοιπόν να αφοσιωθεί λίγο περισσότερο στην οικογένειά του.
// Ποιος είναι ο καινούργιος ρόλος του Φραγκίσκου Αλβέρτη;
– Ο Αλβέρτης προσέφερε ως αθλητής ό,τι καλύτερο μπορούσε να προσφέρει. Το εκτιμήσαμε και νομίζω ότι εάν μπορέσουμε να τον χρησιμοποιήσουμε, θα το κάνουμε, με την έγκριση βέβαια του προπονητού. Αναγνωρίζουμε την προσφορά του στον ΠΑΟ, όπως και άλλων αθλητών.


Σχολιάστε εδώ