Οι βουλευτές έχουν τον λόγο

>Ποιες πολιτικές πρωτοβουλίες σκοπεύουν να αναλάβουν, πέραν των ατελέσφορων κάθε φορά διαβημάτων, για να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά τις πρωτοφανείς τουρκικές προκλήσεις, οι οποίες είναι ιδιαίτερα στοχευμένες στα νησιά Φαρμακονήσι και Αγαθονήσι, ερωτά τους υπουργούς ʼμυνας και Εξωτερικών ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Λαφαζάνης. Τους καλεί να απαντήσουν αν σκοπεύουν να συνδέσουν, εν όψει μάλιστα της Ευρωπαϊκής Συνόδου Κορυφής του Δεκεμβρίου, την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας, πέραν των πολλών άλλων που αναφέρονται και στην Κύπρο, με τον τερματισμό των τουρκικών προκλήσεων στο Αιγαίο και την απόσυρση από μέρους της ʼγκυρας της επεκτατικής θεωρίας των «γκρίζων ζωνών».
Με άλλη ερώτησή του ο βουλευτής ζητά να ανοίξει αμέσως ο φάκελος της Κύπρου που φυλάσσεται στη Βουλή, η συνέχιση της απόκρυψης του οποίου ύστερα από 35 χρόνια συνιστά εθνικό όνειδος.
>Τις καθυστερήσεις στην υλοποίηση επενδύσεων στη χώρα, εξαιτίας του ρυθμιστικού βάρους της γραφειοκρατίας καθώς και των πολύπλοκων και δαπανηρών διοικητικών διαδικασιών, θίγουν με ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ Λ. Κατσέλη, Μ. Χρυσοχοΐδης, Χ. Καστανίδης και ʼ. Γκερέκου. Αποτέλεσμα της ολιγωρίας αυτής, τονίζουν, είναι να χάνονται χιλιάδες θέσεις εργασίας σε επενδυτικά έργα που θα τόνωναν την οικονομία, να παραμένουν στα χαρτιά επενδύσεις εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ με μηδαμινή δημοσιονομική επιβάρυνση και τέλος να πλήττεται καίρια η αξιοπιστία της χώρας μας, εις βάρος της προσέλκυσης ξένων επενδυτών.
>Ιδιωτική εταιρεία έλαβε άδεια από τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Ευβοίας για κατασκευή στην περιοχή Καρύστου βιομηχανικής εγκατάστασης ναυπηγείου με την παραχώρηση μάλιστα κοινοχρήστου χώρου, παρά την αντίθεση του Δήμου Καρύστου, περιβαλλοντικών οργανώσεων και των ενδιαφερόμενων οικιστικών συλλόγων! Το θέμα φέρνει στη Βουλή ο βουλευτής του
ΠΑΣΟΚ Νάσος Αλευράς, που ζητά να ληφθούν μέτρα προκειμένου να αποφευχθεί άλλη μια περιβαλλοντική καταστροφή, αλλά και η υποβάθμιση μιας περιοχής που προορίζεται για εξοχικές κατοικίες.
>Να τηρηθεί η δέσμευση του υπουργού Υγείας ότι η θεραπεία απεξάρτησης από τη νικοτίνη θα καλύπτεται
από τα ασφαλιστικά ταμεία ζητά ο βουλευτής του ΛΑΟΣ Αστέριος Ροντούλης. Συγκεκριμένα ερωτά τον υπουργό Υγείας γιατί τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται για τη διακοπή του καπνίσματος θεωρούνται ως προϊόντα lifestyle και, έτσι, δεν καλύπτονται από τα ασφαλιστικά ταμεία και αν θα αλλάξει η απαράδεκτη αυτή κατάσταση που αμαυρώνει την αντικαπνιστική εκστρατεία της πολιτείας.
>Αδικαιολόγητη χαρακτηρίζει τη στάση της κοινοπραξίας που κατασκευάζει το Μετρό Θεσσαλονίκης προς τους εργάτες της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Μαγκριώτης. Σύμφωνα με την Επιθεώρηση Εργασίας, η εταιρεία παρανομεί αρνούμενη να καταβάλει μεροκάματα στους εργάτες, με πρόσχημα απεργία στην οποία δεν συμμετείχαν.
Με άλλη ερώτησή του ο βουλευτής διαμαρτύρεται για τις άφαντες
αποζημιώσεις που είχε υποσχεθεί η κυβέρνηση στις επιχειρήσεις που υπέστησαν καταστροφές στα «Δεκεμβριανά». Αντί αυτού, οκτώ μήνες μετά την καταστροφή των επιχειρήσεών τους, δεκάδες επιχειρηματίες της Θεσσαλονίκης περιμένουν ακόμα τις αποζημιώσεις, αφού πήραν μόνο ένα ενδεικτικό ποσό που δεν αντικατοπτρίζει το σύνολο της δαπάνης αποκατάστασης των ζημιών που υπέστησαν.
>Να επιδοτηθούν οι αστικές συγκοινωνίες εκτός Αθηνών και Θεσσαλονίκης ζητά ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Φίλιππος Σαχινίδης, ο οποίος αναφέρει χαρακτηριστικά ότι η πόλη της Λάρισας, που αριθμεί 230.000 κατοίκους και τουλάχιστον 10.000 φοιτητές, έχει από τις πλέον ακριβές αστικές συγκοινωνίες σε όλη την επικράτεια.
>Σχετικά με την καθυστέρηση της επαναλειτουργίας του Αρχαιολογικού Μουσείου Θήβας ζητούν εξηγήσεις από τον υπουργό Πολιτισμού οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ Μαρία Δαμανάκη και Βασίλης Τόγιας. Ερωτούν ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα επαναλειτουργίας του και ποια η στρατηγική του υπουργείου για την εξασφάλιση των 3,8 εκατ. ευρώ που απαιτούνται για τη λειτουργία της έκθεσης των μόνιμων συλλογών.
>Να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα και να τηρηθούν οι νόμιμες διαδικασίες για την απομάκρυνση του
αμιάντου από την Ιθάκη, ζητά ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Περικλής Κοροβέσης. Τονίζει ότι όσοι ιδιοκτήτες έχουν προβεί στην απομάκρυνσή του δεν έχουν ακολουθήσει καμία από τις προβλεπόμενες προφυλάξεις, όπως και οι φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης, που προχώρησαν στην αφαίρεση της στέγης νηπιαγωγείου χωρίς να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα.
>Εξηγήσεις για την αντικατάσταση του επικεφαλής της ΕΥΠ, μετά τη διαρροή συνομιλιών μελών της οργάνωσης που κατηγορούνται για την απαγωγή Παναγόπουλου, ζητούν από τους υπουργούς Εσωτερικών και Δικαιοσύνης 32 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ με επικεφαλής τον Γιάννη Αμοιρίδη. Σημειώνουν ότι οι συνομιλίες φέρονται να κατεγράφησαν από την ΕΥΠ, να παρεδόθησαν στην Ελληνική
Αστυνομία και να καταλήγουν με κάποιον τρόπο στη Δικαιοσύνη επιλεκτικά και αποσπασματικά, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται ερωτήματα για την ανάμειξη διαφόρων προσώπων, τα ονόματα των οποίων ακούγονται στους διαλόγους των απαγωγέων, χωρίς να μπορεί να εξαχθεί
ασφαλές συμπέρασμα. Ερωτώνται οι υπουργοί, μεταξύ άλλων, αν μπορούν να διαβεβαιώσουν τη Βουλή και τον ελληνικό λαό ότι οι μόνες συνομιλίες που αναφέρονται σε πολιτικά πρόσωπα είναι αυτές που έχουν ήδη δημοσιοποιηθεί.
>Για τις καταγγελίες σύμφωνα με τις οποίες στον χώρο του στρατοπέδου της Αερονομίας, στο στρατόπεδο Σακέτα στον Υμηττό, γίνονται εκτεταμένες χωματουργικές και οικοδομικές εργασίες, για την ανέγερση κτίσματος πολλών εκατοντάδων τετραγωνικών μέτρων, ζητά απαντήσεις από τον υπουργό ʼμυνας η βουλευτής του
ΠΑΣΟΚ Βάσω Παπανδρέου. Επισημαίνει ότι το στρατόπεδο είναι χωροθετημένο στη Β΄ Ζώνη Προστασίας, σε πευκόφυτη περιοχή, όπου σύμφωνα με το ισχύον προεδρικό διάταγμα του 1978 επιτρέπεται μόνο η ανέγερση
αναψυκτηρίων και κτιρίων που στεγάζουν κοινωφελή ιδρύματα και με την προϋπόθεση ότι η μορφή τους και η εξωτερική εμφάνισή τους βρίσκονται σε αρμονία με το περιβάλλον.
>Τον λόγο που η χώρα μας απείχε
από τη σύνοδο του ΟΟΣΑ που έγινε στο Βερολίνο με θέμα τη διαφάνεια και την ανταλλαγή φορολογικών πληροφοριών, στην οποία ελήφθησαν πρωτοβουλίες για την πάταξη της φοροδιαφυγής και του οικονομικού εγκλήματος, ζητά να πληροφορηθεί από τον υπουργό
Οικονομικών η βουλευτής του
ΠΑΣΟΚ Λούκα Κατσέλη.

>Στην αποκάλυψη του «Π» ότι το τουρκικό Γενικό Επιτελείο υποστήριζε ότι σκάφη του ελληνικού Λιμενικού «παραβίασαν τουρκικά χωρικά ύδατα στα Ύμια» αναφέρεται σε ερώτησή του προς την υπουργό Εξωτερικών ο βουλευτής του ΛΑΟΣ Κωστής Αϊβαλιώτης. Συγκεκριμένα ερωτά πώς αντέδρασε το υπουργείο στην προκλητική αυτή ενέργεια της Τουρκίας, μιας χώρας με εθνικιστικά αντανακλαστικά και επιθετική συμπεριφορά έναντι της Ελλάδας, καθώς και αν έχουν τεθεί «κόκκινες γραμμές» ως προς την ανοχή των τουρκικών προκλήσεων και ποιες είναι αυτές; Επίσης, ο Κ. Αϊβαλιώτης, απευθυνόμενος με άλλη ερώτησή του προς τον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών, τονίζει: «Η εφημερίδα “ΤΟ ΠΑΡΟΝ” ανέφερε (12/7/2009) ότι υπηρεσίες του ΥΠΟΙΟ προχώρησαν στην κατάσχεση ενός τραπεζιού και μιας τηλεόρασης στην Ηλεία για χρέος 734 ευρώ. Δεν μπορούσε να βρεθεί μια άλλη (κοινωνικά πιο ευαίσθητη) λύση;»
>Πώς αντιμετωπίζει το υπουργείο Εξωτερικών τις κινήσεις ακραίων αλβανικών κύκλων που έφτασαν στο σημείο να πιέσουν και να πετύχουν την καθιέρωση της 27ης Ιουλίου ως Ημέρας Γενοκτονίας των Τσάμηδων και σε τι ενέργειες σκέφτεται να προβεί για αποδυνάμωσή τους, ερωτούν την Ντόρα Μπακογιάννη οι βουλευτές του ΛΑΟΣ Κυριάκος Βελόπουλος και Ηλίας Πολατίδης. Επίσης, οι δύο βουλευτές, σε άλλη ερώτησή τους, απευθυνόμενοι πάλι στην υπουργό Εξωτερικών, ζητούν να πληροφορηθούν αν θα παρέμβει η Ελλάδα ώστε να τηρηθούν επιτέλους τα υποσχεθέντα και να δοθεί στη διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας η θέση που της αξίζει, καθώς και ποιες ήταν οι ενέργειες που έχει υλοποιήσει το υπουργείο για να ξεπεράσει τις πεισματικές αλβανικές αρνήσεις στο ανωτέρω ζήτημα.
>Πότε θα δοθούν από το ΥΠΕΧΩΔΕ οι πόροι που απαιτούνται για να γίνονται αντιπλημμυρικά έργα στον Στρυμόνα και να μην κινδυνεύει η περιοχή των Σερρών να μεταβληθεί σε… λίμνη, ερωτούν τον κ. Σουφλιά οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Μαγκριώτης, Στάθης Κουτμερίδης και Μάρκος Μπόλαρης.
>Τι μέτρα προβλέπεται να ληφθούν για τη θωράκιση της ευρύτερης περιοχής της Θεσσαλονίκης από έντονα καιρικά φαινόμενα και πτώσεις κεραυνών, ερωτά τους υπουργούς Ανάπτυξης και ΠΕΧΩΔΕ ο βουλευτής της ΝΔ Θεόδωρος Καράογλου. Ερωτά επίσης τους αρμόδιους υπουργούς αν προβλέπεται να επανεξεταστεί το νομικό πλαίσιο που ορίζει τον Νομό Θεσσαλονίκης παραμεθόριο περιοχή, με αποτέλεσμα οι χρονοβόρες διαδικασίες για την αγορά ακινήτου να αποτελούν τροχοπέδη για επενδύσεις.
>Με ποιον τρόπο προτίθεται το Δημόσιο να καλύψει τις οφειλές του στον ΟΑΣΑ, ερωτά τον υπουργό Μεταφορών και Επικοινωνιών ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Ντίνος Βρεττός.
>Την άμεση αποφυλάκιση της κρατουμένης στις φυλακές Ελαιώνα Θηβών Χριστίνας Κυριμοπούλου, η οποία πρόσφατα έκανε απόπειρα αυτοκτονίας, ζητά με επιστολή του προς τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Δικαιοσύνης ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Περικλής Κοροβέσης.
>Τι μέτρα θα ληφθούν για να μην ταλαιπωρούνται οι οδηγοί που κινούνται στην Αθηνών – Λαμίας και Κορίνθου – Τριπόλεως εξαιτίας των έργων που γίνονται εκεί, ερωτούν τον υπουργό Περιβάλλοντος και Δημοσίων Έργων οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Μαγκριώτης, Τόνια Αντωνίου και Βασίλης Τόγιας.
>Σε «γόρδιο δεσμό» έχει μετατραπεί η σχέση του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών και του μη κερδοσκοπικού νοσηλευτικού ιδρύματος «Ερρίκος Ντυνάν», με αφορμή τη δημιουργία της Μαιευτικής Κλινικής Γαία στις κτιριακές εγκαταστάσεις του «Ερρίκος Ντυνάν».
Σχετική ερώτηση κατέθεσε στη Βουλή πριν από λίγες μέρες ο βουλευτής Κιλκίς του ΠΑΣΟΚ Γ. Φλωρίδης, απευθυνόμενος στον υπουργό Υγείας, ζητώντας να χυθεί άπλετο φως στους όρους συνεργασίας Ιατρικού και Ερρίκος Ντυνάν. Συγκεκριμένα, ζητά ενημέρωση από τον υπουργό για τους όρους της συγκεκριμένης συνεργασίας, το περιεχόμενο της σχετικής σύμβασης και αν το υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης έδωσε τις απαιτούμενες εγκρίσεις.


Σχολιάστε εδώ