Νέο «κοινωνικό συμβόλαιο με τον λαό» εισηγούνται συνδικαλιστικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ

Σκληρή «αυτοκριτική» για λάθη του παρελθόντος και αίτημα (με επιτακτικό τρόπο) για «κατάργηση όλων των αντιασφαλιστικών και αντεργατικών νόμων, ανάμεσά τους και όσων σχετικών ψηφίστηκαν επί των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και τώρα χρησιμοποιεί η ΝΔ διαλύοντας πλήρως τις εργασιακές σχέσεις» περιλαμβάνονται σε κείμενο θέσεων της «αφρόκρεμας» των συνδικαλιστικών στελεχών του ΠΑΣΟΚ (ιδιωτικού και δημόσιου τομέα) που έχει υποβληθεί στην πολιτική ηγεσία του Κινήματος και στον πρόεδρο Γιώργο Παπανδρέου τις τελευταίες μέρες.
Σύμφωνα με πληροφορίες από κομματικά και συνδικαλιστικά στελέχη:
Η σταθερή «πρωτιά» του ΠΑΣΟΚ που καθιστά πολύ πιθανή την ανάληψη της ευθύνης διακυβέρνησης της χώρας στις προσεχείς εκλογές υπαγορεύει τη διαμόρφωση νέων σχέσεων μεταξύ της πολιτικής ηγεσίας και των εκπροσώπων των συνδικαλιστικών οργανώσεων που ανήκουν στο
ΠΑΣΟΚ. Έτσι:
Ο πρόεδρος Γιώργος Παπανδρέου ζήτησε από τα συνδικαλιστικά στελέχη που έχουν εκλεγεί στον Τομέα Συνδικαλιστικού του ΠΑΣΟΚ (είναι κομματικό όργανο) τις απόψεις τους για την οικονομική και κοινωνική πολιτική που θα περιληφθεί στο προεκλογικό πρόγραμμα. Και έλαβε, όπως και άλλα κορυφαία στελέχη, πολυσέλιδο κείμενο θέσεων, το οποίο, όπως πληροφορούμαστε, έγινε θετικά αποδεκτό από μέλη της ηγεσίας. Εκτός από τον πρόεδρο, το κείμενο διαθέτουν και ο γραμματέας Συνδικαλιστικού Ν. Μαδεμλής και η υπεύθυνη κ. Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου.
Η συνδικαλιστική πλευρά εμφανίζεται αισιόδοξη για την τύχη των θέσεων και προτάσεών της. Την εκτίμηση αυτή ενισχύει το γεγονός ότι μεταξύ των 11 στελεχών της Γραμματείας Συνδικαλιστικού περιλαμβάνονται, εκτός από τους προέδρους της ΓΣΕΕ (Γ. Παναγόπουλος) και της ΑΔΕΔΥ (Σπ. Παπασπύρος), και πρόεδρος μαζικών ομοσπονδιών – κλάδων με νευραλγικό ρόλο στην οικονομία και τα συνδικάτα. Μάλιστα, τα στελέχη αυτά προεξοφλούν ότι σε περίπτωση που το ΠΑΣΟΚ σχηματίσει κυβέρνηση, κερδίζοντας τις εκλογές, η πολιτική και συνδικαλιστική τους αυτονομία θα είναι πολύ πιο διευρυμένη από ό,τι στο παρελθόν.
Πάντως, στο σημαντικό αυτό κείμενο περιλαμβάνεται και οξεία κριτική κατά της κυβέρνησης της ΝΔ. Όπως σχετικά αναφέρεται, «οι εργαζόμενοι έχουν περιέλθει σε ιδιαίτερα σοβαρή κατάσταση εξαιτίας κυρίως της εγχώριας οικονομικής κρίσης, την οποία έχουν δημιουργήσει οι κυβερνώντες, οι πολιτικές τους και οι εργοδότες, με θεοποίηση του νεοφιλελευθερισμού και των ελεύθερων αγορών…». Ακόμη καταγγέλλονται: Η ανεξέλεγκτη κίνηση των κεφαλαίων, η ιδιωτικοποίηση των πάντων, η συρρίκνωση του κράτους, η έκρηξη της παραοικονομίας, της εισφοροδιαφυγής και εισφοροκλοπής καθώς και η διεύρυνση των οικονομικών και κοινωνικών ανισοτήτων. Προβλέπεται ακόμη ότι:
• Η κυβέρνηση της ΝΔ στο όνομα της μείωσης των ελλειμμάτων που «η ίδια δημιούργησε» σχεδιάζει νέα φοροεπιδρομή, ακόμη πιο σκληρή λιτότητα, νέες περικοπές στα ασφαλιστικά δικαιώματα και πλήρη απελευθέρωση των απολύσεων και επιβολή «εργασιακής ζούγκλας».
Τα συνδικαλιστικά στελέχη του
ΠΑΣΟΚ ζητούν από το κόμμα τους:
• Τη στήριξη της πλήρους απασχόλησης και την κατάργηση των ελαστικών μορφών απασχόλησης. Ξεκάθαρη θέση για flecicurity και ελαστικές μορφές.
• Την αναβάθμιση και στήριξη των κρατικών μηχανισμών ελέγχου (ΙΚΑ – ΣΕΠΕ) και την αυστηροποίηση των ποινών προς τους εργοδότες, ώστε να γίνει αποτρεπτική η παράβαση των ΣΣΕ και της εργατικής νομοθεσίας.
• Την πάταξη της εισφοροδιαφυγής, την κατάργηση της μαύρης ανασφάλιστης εργασίας, την πάταξη της κερδοσκοπίας με ελέγχους τιμών και αγοράς.
• Την κατάργηση όλων των αντιασφαλιστικών και αντεργατικών νόμων, συμπεριλαμβανομένων και όσων ψηφίστηκαν επί των δικών τους κυβερνήσεων, που χρησιμοποίησε η ΝΔ και κατ’ ουσίαν διέλυσε τις εργασιακές σχέσεις. Αυτό σημαίνει «αυτοκριτική» επί των δικών τους λαθών στην πράξη και αποκατάσταση των προβλημάτων που δημιούργησαν!
• Επίδομα ανεργίας στο 80% του βασικού μισθού και διετή χορήγησή του. Ενίσχυση της απασχόλησης με ουσιαστικά μέτρα από το κράτος και τους εργοδότες. Θέσπιση κατώτερου μισθού.
• Ενίσχυση των εισοδημάτων των χαμηλόμισθων, των συνταξιούχων και ανέργων με νομοθετική ρύθμιση.
• Στήριξη των ασφαλιστικών ταμείων και των συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων.
• Τα βαρέα και ανθυγιεινά να αντιμετωπιστούν δίκαια.
• Αύξηση των δημοσίων επενδύσεων και της πραγματικής οικονομίας. Επενδύσεις σε Υγεία – Παιδεία – Κοινωνική Ασφάλιση κ.λπ.
«Καθαρές θέσεις τώρα, σε ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο με τον λαό», καταλήγουν τα συνδικαλιστικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ.


Σχολιάστε εδώ