«Μπάχαλο» με τις άδειες, θολό τοπίο με την κρατική διαφήμιση

«Μπάχαλο» χαρακτήρισε την κατάσταση στη ραδιοτηλεόραση ο πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης μιλώντας στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής. «Σήμερα υπάρχει ένα μπάχαλο. Αν δεν δοθούν σωστά και με τρόπο σοβαρό οι άδειες, το μπάχαλο θα συνεχιστεί», είπε ο πρόεδρος του συμβουλίου, χωρίς όμως να ερωτηθεί για τον ρόλο της Αρχής. Στην ίδια συζήτηση η Εύη Δεμίρη είπε ότι «συμπληρώνονται 20 χρόνια αναρχίας και ημινομιμότητας στα ΜΜΕ και αυτό είναι ένα αίσχος», ενώ η Ίρις Αυδή-Καλκάνη υποστήριξε πως «η κυβέρνηση δεν θα προχωρήσει στην αδειοδότηση γιατί ενέχει πολιτικό κόστος, και αυτό το ξέρουμε όλοι».
Το εντυπωσιακό στοιχείο είναι πως από τον Μάιο του 2002 έως και σήμερα που ανέλαβαν τα καθήκοντά τους ο κ. Λασκαρίδης και τα άλλα δύο από τα επτά μέλη, το συμβούλιο δεν κατάφερε να προχωρήσει στην αδειοδότηση των τηλεοπτικών σταθμών, απαντώντας στα εύλογα ερωτήματα της προκήρυξης που συνέταξε η κυβέρνηση Σημίτη με τη φράση πως «το ΣτΕ είναι δύο τετράγωνα παρακάτω», εννοώντας πως ο καθένας μπορεί να προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Θα είχε πολύ μεγάλο ενδιαφέρον να μαθαίναμε ποιο είναι το σχέδιο της αδειοδότησης των ραδιοφωνικών και των τηλεοπτικών σταθμών που επεξεργάζεται το ΕΣΡ και τα κριτήρια με τα οποία αποκτούν τη δυνατότητα ψηφιακής εκπομπής σταθμοί που δεν έχουν άδεια ή και… άλλοι που καταγγέλλονται πως πλαστογράφησαν στοιχεία.
«Ακόμη και οι αποφάσεις με τις οποίες καταλογίστηκε σε τηλεοπτικές εκπομπές
ότι αντιβαίνουν στα χρηστά ήθη ανατρέπονται στη συνέχεια από τη Δικαιοσύνη»,
υποστήριξε ο πρόεδρος της Αρχής. Η Ίρις Αυδή είπε πως σήμερα «αυτό που πουλάει είναι η Πετρούλα που λέει τον καιρό, κάνοντας και πολιτικό σχολιασμό, για την οποία μαζεύονται στα καφενεία στα χωριά για να τη δουν».
O πρώην υπουργός Επικρατείας Θόδωρος Ρουσόπουλος με επιστολή που έστειλε στον πρόεδρο της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας διαχώρισε τη θέση του από την κριτική ότι δεν έχει γίνει τίποτα στη ραδιοτηλεόραση. Υποστήριξε ότι επί υπουργίας του προχώρησε σε σύντομο χρονικό διάστημα (από το 2007 έως τον Ιούνιο του 2008) η κατάρτιση του χάρτη των συχνοτήτων σε ό,τι τον αφορούσε και δημοσιεύτηκαν πριν από 13 μήνες. «Κατά συνέπεια, σημειώνει, δεν ευσταθεί ότι υπήρξε καθυστέρηση, τουλάχιστον εκ μέρους μου σε ό,τι αφορά την προετοιμασία και την κατάρτιση του χάρτη συχνοτήτων για την οριστική μετάβαση στην ψηφιακή εποχή». Όμως ο κ. Ρουσόπουλος έχασε τρία χρόνια, από τον Μάρτιο του 2004 έως και το 2007, για να συντάξει τον χάρτη, ο οποίος ακόμη δεν έχει εφαρμοστεί, αφού κανένας σταθμός δεν έχει άδεια λειτουργίας. Και εκείνος προτίμησε να «ανανεώνει» το προσωρινό καθεστώς λειτουργίας των σταθμών χωρίς να δίνει λύση.
Για την κρατική διαφήμιση ο κ. Ρουσόπουλος στην επιστολή του αναφέρει ότι επί της θητείας του τροποποιήθηκε το επί δεκαετία ισχύον Προεδρικό Διάταγμα 261/1997 περί κατανομής της κρατικής διαφήμισης και προβλέφθηκε ότι οι αναθέτουσες αρχές υποχρεούνται να αναρτούν στην ιστοσελίδα τους στο διαδίκτυο αλλά και στην ιστοσελίδα των Γενικών Γραμματειών Ενημέρωσης και Επικοινωνίας τις καταστάσεις περί κατανομής της κρατικής διαφήμισης. Είναι αληθές αυτό, όμως η Γραμματεία δεν είναι σε θέση να εκδίδει συγκεντρωτικά στοιχεία, κάτι που κάνει με ευκολία και επί χρόνια η Media Services και η ΕΙΗΕΑ. Η φράση-κλειδί του Θ. Ρουσόπουλου είναι πως «ουδεμία αρμοδιότητα» είχε, κάτι που είναι αλήθεια «και ως εκ τούτου ούτε άσκησα ως προς την κατανομή της. Αυτή ήταν αρμοδιότητα του κάθε διαφημιζόμενου φορέα του Δημοσίου». Όμως και επί της θητείας του το πρόβλημα με την κρατική διαφήμιση συνεχίστηκε σε τέτοιο σημείο, που, για παράδειγμα, ο πρώην επικριτής του ίδιου και της συζύγου του πρωταγωνιστεί στην κρατική διαφήμιση, η οποία μέχρι και σήμερα εξακολουθεί να κατανέμεται χωρίς ξεκάθαρα κριτήρια.
Τέλος, στη σχετική συζήτηση στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας ο βουλευτής της ΝΔ Μανώλης Κεφαλογιάννης επανέλαβε την πρότασή του να δίνεται η κρατική διαφήμιση βάσει ποιοτικών κριτηρίων και όχι δημοσίων σχέσεων.


Σχολιάστε εδώ