ΜΟΝΟ 1.627.920 ΕΥΡΩ

Τα 1.627.920 ευρώ αφορούσαν την υλοποίηση του έργου «Ισχυρός Δήμος Αθηναίων – Αθήνα, Ανθρώπινη Πόλη, Φιλοικόπολις» που θα χρηματοδοτηθεί μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος Ψηφιακής Σύγκλισης του ΕΣΠΑ. Σημαντικό το ποσό. Αναμένουμε το έργο. Εντυπωσιακός ο τίτλος, σε βάζει σε σκέψεις. Δεν θα μπορούσε να είναι λιγότερο ποιητικός και περισσότερο σαφής;

Θέλουν τη βίλα Δρακοπούλου

Μεγάλο μέρος της συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου αναλώθηκε στη συζήτηση σχετικά με το μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ του Δήμου Αθηναίων και του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού για το κτίριο επί της οδού Πατησίων 356. Πρόκειται για τη γνωστή εγκαταλελειμμένη βίλα Δρακοπούλου στο τέρμα Πατησίων.

Παρίστατο στη συνεδρίαση και ο πρόεδρος του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού. Ανεξαρτήτως των όσων ελέχθησαν κατά τη διάρκεια της σχετικής συζήτησης, των πλεονεκτημάτων, των μειονεκτημάτων, κατά την κρίση των ομιλητών, γεγονός είναι ότι η βίλα αυτή και το σύνολο των κτισμάτων που τη συνοδεύουν παραμένει ένας χώρος πρασίνου πολύ σημαντικός για την περιοχή. Ένας χώρος που έρχεται από μια άλλη εποχή. ʼγνωστη στους σημερινούς Αθηναίους. Όταν τα Πατήσια ήταν ένα θαυμάσιο, κατάφυτο προάστιο, όπου είχαν τις βίλες τους οι εύποροι της εποχής. Εκεί κοντά βρισκόταν και η οικία Σκληρού στην οποία έμενε ο, γνωστός στους παλαιότερους, δήμαρχος Αθηναίων.

Κατανοητή η επιθυμία της αξιοποίησης του χώρου και της βίλας από τον ιδιοκτήτη της, τον Ερυθρό Σταυρό, με την ανέγερση, μεταξύ άλλων, και δημοτικού θεάτρου.

Κατανοητή και η αξιέπαινη η προσπάθεια του δημάρχου Αθηναίων Νικήτα Κακλαμάνη να αυξήσει στον μεγαλύτερο δυνατό βαθμό τα οφέλη του δήμου.

Κατανοητή όμως και η πρόταση της καθηγήτριας κ. Πορτάλιου, του συνδυασμού του κ. Αλ. Τσίπρα, για τη διάσωση, με την αποκατάστασή του, ενός σπάνιου δείγματος της αθηναϊκής ζωής του περασμένου αιώνα.

Μήπως, λέμε μήπως, η περίπτωση αυτή μπορούσε να αποτελέσει αντικείμενο ενός τοπικού δημοψηφίσματος; Ώστε να εκφράσουν αβίαστα τη γνώμη τους οι κάτοικοι της περιοχής;

Εξεδήλωσε άραγε την άποψή του για το θέμα αυτό το αρμόδιο 5ο Διαμέρισμα του Δήμου Αθηναίων;

90.000 ευρώ για να καθαρίσουν
τα γκράφιτι!

Πληγή βαθιά και εν πολλοίς ανίατη έχουν καταντήσει τα γκράφιτι στους τοίχους των σπιτιών και των δημοσίων και ιδιωτικών κτιρίων της Αθήνας.

Αποτελούν έναν από τους βασικούς λόγους που η Αθήνα μοιάζει με τριτοκοσμική πόλη. Υπάρχουν περιοχές στις οποίες όλες οι όψεις των κτιρίων είναι γεμάτες με γκράφιτι, αισχρές λέξεις και εκφράσεις. Ενδεικτικά και μόνο σημειώνουμε την περιοχή του Αγίου Νικολάου, στα Κάτω Πατήσια, όπου όλοι οι τοίχοι των πολυκατοικιών που βρίσκονται κατά μήκος της Λεωφόρου Ιωνίας είναι γεμάτοι από γκράφιτι και διάφορες επιγραφές. Και θλίβεται κανείς, όταν διαπιστώνει ότι και φρεσκοβαμμένα κτίρια δεν προλαβαίνουν να χαρούν τη λάμψη τους, γιατί αμέσως βέβηλα, καταστροφικά χέρια τους λεκιάζουν.

Την έγκριση του δημοτικού Συμβουλίου ζήτησε η αρμόδια διεύθυνση του δήμου για να προμηθευτεί χημικά υλικά και αντικολλητικό προστατευτικό υγρό επιφανειών και απορρυπαντικό-καθαριστικό αντιγκράφιτι για άμεσο καθαρισμό των γκράφιτι απ’ όλων των τύπων τις επιφάνειες. Ο προϋπολογισμός του κόστους ανέρχεται σε 90.000 ευρώ.

Για να καθαρίσει λοιπόν ο Δήμος της Αθήνας τους τοίχους από την καταστροφική μανία των γκράφιτι, προϋπολογίζει να ξοδέψει 90.000 ευρώ από το υστέρημα των δημοτών του. Τον καθαρισμό ας τον κάνει και μπράβο που το σκέφτηκε.

Γι’ αυτούς όμως που προκαλούν αυτήν την ασχήμια και επιβαρύνουν οικονομικά τον δήμο, τι προτίθεται να κάνει; Θα λάβει μέτρα; Για παράδειγμα, ένα καλό μέτρο θα ήταν να βάλει αυτούς τους ίδιους που τα έκαναν να τα καθαρίσουν.

Θα το κάνει; Αμφιβάλλουμε. Και μη μας πει ότι δεν μπορεί να τους βρει. Αν πραγματικά θέλει, η εκτίμησή μας είναι ότι μπορεί.

ΑΤΡΟΠΟΣ


Σχολιάστε εδώ