Κόκκινος συναγερμός στο ΠΑΣΟΚ

Στο κόκκινο ο συναγερμός στο ΠΑΣΟΚ, καθώς τώρα όλοι καταλαβαίνουν ότι δεν πρέπει να συνεχιστεί άλλο η κοιλιά που έκανε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, μετά τη νίκη του στις ευρωεκλογές.
«Προσοχή στον Καραμανλή, έχει τεράστια προβλήματα, αλλά δεν έχει ξεδοντιαστεί τελείως. Είναι
ικανός μόλις μας βρει λίγο ακόμα χαλαρούς να μας στριμώξει άσχημα και να χάσουμε ό,τι έχουμε κερδίσει», τόνισε πολύ χαρακτηριστικά στενός συνεργάτης του Γιώργου Παπανδρέου σε ομάδα πρωτοκλασάτων στελεχών με τα οποία, κατόπιν εντολής του προέδρου, συζήτησε τον σχεδιασμό μέχρι τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης και ζήτησε τις απόψεις τους για την πορεία του κόμματος.
Ήδη παρότι το ΠΑΣΟΚ διατηρεί το προβάδισμα στις δημοσκοπήσεις, στο επιτελείο του Γιώργου Παπανδρέου έχουν ληφθεί αρκετά μηνύματα από βουλευτές, στελέχη, αλλά και από οργανώσεις, ότι «πρέπει να σφίξουν πάλι τα λουριά, γιατί οι ευρωεκλογές είναι πλέον παρελθόν και πολλοί, επειδή θεωρούν δεδομένη τη νίκη του ΠΑΣΟΚ στις εκλογές, έχουν αρχίσει να χαλαρώνουν ή να επιδεικνύουν αλαζονική συμπεριφορά εξουσίας».
Συνομιλητές του Γιώργου Παπανδρέου επαναλαμβάνουν τις τελευταίες μέρες και σε όλους τους τόνους ότι «ο εφησυχασμός είναι ό,τι χειρότερο μπορεί να μας τύχει αυτήν την περίοδο». Όμως προσθέτουν με νόημα ότι «η διαρκής προσπάθειά μας δεν πρέπει να έχει χαρακτήρα εμμονής, αλλά αλλαγής».
Η συνεχιζόμενη φθορά της κυβέρνησης και το αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει λόγω του ότι καμία κίνηση «δεν τους βγαίνει», σε συνάρτηση με το παγιωμένο προβάδισμα ασφαλείας που διαφαίνεται ότι έχει αποκτήσει το ΠΑΣΟΚ, επιτρέπαν πλέον στην αξιωματική αντιπολίτευση να κινείται προς την επίτευξη των στόχων της με λιγότερο άγχος. Αυτό που επιδιώκει με κάθε τρόπο είναι να «σφραγίσει» την αυτοδυναμία στις εθνικές εκλογές, όποτε και αν γίνουν. Δεν είναι εύκολο και οι πιο έμπειροι ξέρουν ότι σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να υποτιμήσουν τη «ρελάνς» του πρωθυπουργού. Το κλειδί για κάτι τέτοιο, όπως λένε, είναι να καταφέρουν να πείσουν τους πολίτες για την ειλικρίνεια και την αξιοπιστία των προτάσεών τους και να μην παρουσιάζονται απλώς ως μια εναλλακτική πρόταση που παραπέμπει στο ρητό: «στους τυφλούς βασιλεύει ο μονόφθαλμος». Είναι κοινό μυστικό ότι η άποψη αυτή κυριαρχεί σε μεγάλο ποσοστό μεταξύ των πολιτών, οι οποίοι αφενός απογοητεύτηκαν από τη διακυβέρνηση της ΝΔ, αφετέρου δεν έχουν πειστεί από την αλλαγή στο ΠΑΣΟΚ, αλλά το θεωρούν τελικά πιο ικανό για να πάρει το πηδάλιο της χώρας στα χέρια του. Μέλημα του κ. Παπανδρέου είναι να αλλάξει αυτή η αντίληψη και γι’ αυτόν τον λόγο υπογραμμίζει διαρκώς ότι δεν τον ενδιαφέρει η εξουσία για την εξουσία, ενώ χαρακτηριστικές είναι και οι κινήσεις του ως προς την ανανέωση των προσώπων. Πολύ πριν από τις ευρωεκλογές ομάδα στελεχών, υπό υψηλή εποπτεία, έχει επιφορτιστεί με το «χτένισμα» βιογραφικών που θα μπορούσαν να αποτελέσουν «χρυσές» υποψηφιότητες. Οι πρώτες κρούσεις έχουν γίνει και οι περισσότερες απαντήσεις είναι θετικές. Μάλιστα, σε ορισμένους νομούς παρατηρείται και υπερπληθώρα υποψηφίων για μια θέση στο ψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ. Αγκάθι όμως αποτελεί η υπεραισιοδοξία ορισμένων και οι προθέσεις κάποιων άλλων που παραπέμπουν σε «πράσινη επέλαση». Πάντως έχει γίνει σαφές προς όλες τις κατευθύνσεις ότι όπου εντοπίζεται τέτοια συμπεριφορά ο πέλεκυς θα είναι βαρύς.
Ωστόσο όποιες και να είναι οι προειδοποιήσεις της ηγεσίας για σοβαρότητα, συνέπεια και όχι χαλαρότητα, σε ένα τμήμα στελεχών του ΠΑΣΟΚ έχει εμπεδωθεί η πεποίθηση πως είναι τόσο μεγάλη η εικόνα διάλυσης της κυβέρνησης, που, όπως λένε χαρακτηριστικά, «ό,τι και να κάνουμε εμείς, μόνοι τους αντιπολιτεύονται καλύτερα».
Έφεραν μάλιστα ως παράδειγμα τη διαχείριση της υπόθεσης με την κοινή επιχείρηση ΕΛΑΣ-ΕΥΠ, που αντί να δώσει πόντους επιτυχίας στην κυβέρνηση, δημιούργησε ενδοκυβερνητικές έριδες, πολιτικές επιπλοκές, αντικατάσταση του διοικητή της ΕΥΠ και έφερε στην επιφάνεια τη σαπίλα του σωφρονιστικού μας συστήματος απέναντι σε ένα μουδιασμένο κράτος όπου μια κυβέρνηση κοιτάζει ψηλά στον ουρανό.
Αυλαία στο Συμπόσιο της Σύμης
Η πράσινη ανάπτυξη και η αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης ήταν τα θέματα που κυριάρχησαν στις εργασίες του 12ου Συμποσίου της Σύμης που φέτος φιλοξενήθηκε στη Σκιάθο.
Τίτλος του συμποσίου για τη χρονιά αυτή ήταν: «Πρώτα οι Πολίτες – Προοδευτική Διακυβέρνηση, Πράσινη Οικονομία και Δίκαιη Κοινωνία» και στο πλαίσιο αυτό διαμορφώθηκαν οι εξής θεματικές ενότητες:
– Βιώσιμη ανάπτυξη με επίκεντρο τον πολίτη.
– Παγκόσμια, ευρωπαϊκή και ελληνική οικονομία.
– Η ευκαιρία για μια πράσινη οικονομία ως τρόπος διεξόδου από την πολλαπλή κρίση, αλλά και ως δρόμος προς μια δικαιότερη κοινωνία.
– Ηγεσία σε καιρούς κρίσης.
– Πολίτες και κυβερνήσεις -τα κινήματα των πολιτών και η συμμετοχική δημοκρατία.
Για ακόμη μια φορά στις εργασίες του συμποσίου συμμετείχαν σημαντικές διεθνείς προσωπικότητες όπως: Wlodzimierz Cimoszewizc, πρώην πρωθυπουργός της Πολωνίας, Mats Karlsson, αντιπρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας, Gerd Leipold, νυν πρόεδρος της Greenpeace International, Kumi Naidoo, ιδρυτής της CIVICUS World Alliance και επιλεγμένος πρόεδρος της Greenpeace International, Cem Ozdemir, πρόεδρος του κόμματος των Πράσινων της Γερμανίας, Leif Pagrotsky, πρώην υπουργός Εμπορίου και Βιομηχανίας και υπουργός Παιδείας της Σουηδίας, Segolene Royal, πρώην υποψήφια για την προεδρία της Γαλλίας, Joseph Stiglitz, νομπελίστας και καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο Columbia κ.ά.


Σχολιάστε εδώ