Κυριακή με τον πρωινό καφέ

Πώς να μαζέψεις λεφτά, Γιάννη Παπαθανασίου, όταν πάνε εφοριακοί για έλεγχο, ύστερα μάλιστα από καταγγελίες για όργιο φοροδιαφυγής, και τους πετάνε έξω και με τσαμπουκά τους λένε ότι δεν σας δίνουμε βιβλία, εμείς έχουμε πλάτες;
Ρώτα να δεις τι έγινε την περασμένη Παρασκευή στο Αργοστόλι, όταν πήγαν τρεις εφοριακοί για έλεγχο.
Κορόιδα είναι και πληρώνουν οι νομοταγείς;
***

Πάρα πολλοί βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, ακόμα και κορυφαίο στέλεχος που είναι δίπλα στον πρόεδρο, δεν συμφωνούν με την πρόταση περί επιείκειας προκειμένου να πει ο Χριστοφοράκος ποιους λάδωσε. Γιατί διαφωνούν; Προφανώς γιατί κατάλαβαν ότι έτσι θα βγει και από πάνω ο αρχιμιζαδόρος… Και θα έχει και το ακαταδίωκτο…
***

• Μεγάλες οι αλλαγές που προωθεί η κυβέρνηση στον τομέα της Παιδείας, μεγάλες και οι προσδοκίες που έχει δημιουργήσει σε γονείς, μαθητές και εκπαιδευτικούς η πορεία του εθνικού διαλόγου. Ο διάχυτος αέρας αισιοδοξίας που πνέει έπειτα από πολλά χρόνια στον πολύπαθο χώρο της Παιδείας μόνο τυχαίος δεν μπορεί να είναι και πιστώνεται σε μεγάλο βαθμό στον ʼρη Σπηλιωτόπουλο. Που κατάφερε να φέρει στο ίδιο τραπέζι τα κόμματα να κάνουν έναν σοβαρό και εποικοδομητικό διάλογο για τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν σε επίπεδο πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Αλλαγές που πρέπει να υπηρετούν τις ανάγκες και τις προσδοκίες μαθητών, γονιών και εκπαιδευτικών και να διαμορφώνουν τις προϋποθέσεις για ένα σύγχρονο σχολείο. Ευχή η εκπαιδευτική μεταρρύθμιση που προωθείται να περάσει… αναίμακτα από τη Βουλή και επιτέλους να δούμε κάτι να αλλάζει στην Παιδεία.

• Εκδόθηκε απόφαση του Πρωτοδικείου Αθηνών που δικαίωσε τη μεσιτική εταιρεία που είχε μεσολαβήσει για την απόκτηση των δύο ολυμπιακών ακινήτων στη γνωστή ιστορία του Βατοπεδίου. Σύμφωνα με την απόφαση, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Πραξιτέλειου Θεραπευτηρίου, Σπύρος Τζανής, υποχρεούται να καταβάλει το ποσό των 975.000 ευρώ πλέον τόκων και ΦΠΑ τόκων στη μεσιτική εταιρεία! Η απόφαση είναι ιδιαίτερα δομημένη και εμπεριστατωμένη και εκθέτει με σαφήνεια όλα τα πραγματικά περιστατικά που αποδεικνύουν τη μεσολάβηση και υπόδειξη ευκαιρίας από τη μεσιτική εταιρεία στη συγκεκριμένη αγοραπωλησία.
Αναμένεται φυσικά η άσκηση έφεσης και έτσι η υπόθεση θα συζητηθεί και στο δευτεροβάθμιο δικαστήριο.

• «Σημάδια ωρίμανσης του Γκρούεφσκι». Τίτλος σε σχόλιο του Αθαν. Έλλις στην «Καθημερινή». Μπορεί να μου τα πει και μένα για να τον αγκαλιάσω κι εγώ; Γιατί από τις δηλώσεις του φιλοσκοπιανού Νίμιτς τέτοια σημάδια δεν είδα, αγαπητέ συνάδελφε… Αντίθετα, εξακολουθούν να είναι ανυποχώρητοι και μας ζητάνε και τα… σώβρακα…

• Πέρα από την εκλογή της Ρόδης Κράτσα και του Σταύρου Λαμπρινίδη ως αντιπροέδρων του Ευρωκοινοβουλίου, που τους ευχόμαστε καλή θητεία, και η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ δεν κατάφεραν να πάρουν ούτε μία προεδρία Κοινοβουλευτικής Επιτροπής! Καλά, τόση επιρροή έχουν;

• Σημαντικά ευρήματα έχει στα χέρια της η Ασφάλεια της Πάτρας από τον καταυλισμό των αφγανών μεταναστών που έπιασε φωτιά λίγη ώρα πριν αρχίσει το ξήλωμα που είχε αποφασιστεί. Και οι δράστες ήταν δύο Αφγανοί, οι οποίοι και συνελήφθησαν.

• Με μεγάλη πλειοψηφία (πάνω από 60%) εξελέγη πρόεδρος στο Τμήμα Επιστήμης Φυτικής Παραγωγής του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, ο πρώην γενικός γραμματέας του υπουργείου Παιδείας, καθηγητής Ανδρέας Καραμάνος. Μετά την αποχώρησή του από το υπουργείο Παιδείας ο κ. Καραμάνος έχει εστιάσει τις προσπάθειές του στον ακαδημαϊκό χώρο, επιδεικνύοντας έντονη επιστημονική και διοικητική δραστηριότητα. Δεν τον αφήνουν όμως αδιάφορο τα τεκταινόμενα στον χώρο της Παιδείας, τον οποίο με τόση θέρμη υπηρέτησε για τριάμισι συναπτά χρόνια.

• Πολύ καλή, οργανωμένη και σοβαρή είναι η προσπάθεια που κάνει το ΤΕΜΠΜΕ προκειμένου να διευκολύνει την εξοικονόμηση ρευστότητας στις επιχειρήσεις οι οποίες περνάνε δύσκολες ώρες εξαιτίας της κρίσης και η διασφάλιση ρευστότητας είναι πολύ μεγάλη… ανάσα!
Ήδη, μέχρι στιγμής, στο πλαίσιο της β΄ φάσης χρηματοδοτήσεων έχουν εγκριθεί και εκταμιευθεί 15.300 δάνεια, ύψους 1 δισ. ευρώ. Τα δάνεια αυτά έχουν οροφή τις 125.000 ευρώ, ενώ τα προηγούμενα, της α΄ φάσης, είχαν 350.000 ευρώ.
Παράλληλα με τη ροή των δανείων η διοίκηση του ΤΕΜΠΜΕ κατέβαλε στις τράπεζες μέσα στις προθεσμίες τους τόκους των δανείων της α΄ φάσης, που είναι άτοκα και το κράτος επιδοτεί το επιτόκιο. Το συνολικό ποσό των τόκων ήταν 35 εκατ. ευρώ.
Παρά τη ρευστότητα όμως που διασφάλισαν εν τω μέτρω του δυνατού οι δανειοδοτήσεις μέσω ΤΕΜΠΜΕ, το κύμα των ακάλυπτων επιταγών που έχουν κατακλύσει την αγορά δεν έχει… ανασχεθεί κι αυτό είναι ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα του εμπορικού κόσμου και των επιχειρήσεων.

• Με ανακοίνωσή της η γνωστή εταιρεία δημοσκοπήσεων GPO απαντά σε σχόλια που είδαν το φως της δημοσιότητας με αφορμή ότι ως μέτοχοί της εμφανίζονται τα παιδιά του επιχειρηματία Χρ. Καλογρίτσα, ο οποίος αναφέρεται στις απομαγνητοφωνημένες συνομιλίες των μελών της ομάδας Βλαστού.
Τονίζει ότι «η αξιοπιστία και η αντικειμενικότητα των δημοσκοπήσεων κρίνεται απ’ τους πολίτες κυρίως εκ του αποτελέσματος». Και παραθέτει στοιχεία από έρευνες που έχει πραγματοποιήσει τόσο για την εσωκομματική μάχη στο ΠΑΣΟΚ τον Νοέμβρη του 2007 όσο και για τις πρόσφατες ευρωεκλογές, απ’ όπου φαίνεται ότι πρόβλεψε με επιτυχία τόσο τη νίκη του Γ. Παπανδρέου έναντι του Β. Βενιζέλου, όσο και το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών της 7ης Ιουνίου.


Σχολιάστε εδώ