Κεφαλονίτες και Ιθακήσιοι στην Εξέγερση του Πολυτεχνείου το 1973

Αυτό το νέο βιβλίο, που μας έρχεται από την ελληνική επαρχία, την Κεφαλονιά και την Ιθάκη, έρχεται να εμπλουτίσει τη βιβλιογραφία τη σχετική με την εξέγερση του Πολυτεχνείου. Ο τίτλος του, Κεφαλονίτες και Ιθακήσιοι στην Εξέγερση του Πολυτεχνείου το 1973, παραπέμπει στο κύριο περιεχόμενό του: Κεφαλονίτες και Ιθακήσιοι, που, φοιτητές τότε, συμμετείχαν στη νοεμβριανή εξέγερση του 1973 ή συμπαραστέκονταν από το εξωτερικό, όπου σπούδαζαν, καταθέτουν σήμερα, 35 χρόνια μετά, τις εμπειρίες και τις απόψεις τους για εκείνα τα γεγονότα. Επιπλέον, ανθολογούνται στο βιβλίο κεφαλονίτες και ιθακήσιοι συγγραφείς, που τότε και κυρίως αργότερα έγραψαν για εκείνη την περίοδο ή και εμπνεύστηκαν από τα συγκλονιστικά γεγονότα της εξέγερσης.
Εκτός από τον κατατοπιστικό πρόλογο και την απαραίτητη εισαγωγή (γραμμένα από τον Πέτρο Πετράτο, ο οποίος έχει και τη γενική επιμέλεια του τόμου), το βιβλίο περιέχει φωτογραφίες, οι περισσότερες γνωστές, από τα γεγονότα της νοεμβριανής εξέγερσης και είναι διανθισμένο, στα δύο πρώτα μέρη, με ποιητικά και πεζά κείμενα ελλήνων λογοτεχνών σχετικά με το Πολυτεχνείο.
Πρόκειται για ένα βιβλίο-ντοκουμέντο, το πρώτο ίσως στο είδος του, καθώς στοχεύει στην ολόπλευρη παρουσίαση και προσφορά των ανθρώπων μιας συγκεκριμένης γεωγραφικής περιοχής, της Κεφαλονιάς και της Ιθάκης, στην εξέγερση του Πολυτεχνείου. Και αποδεικνύεται ότι η συμμετοχή υπήρξε πολυπρόσωπη και η προσφορά πολύπλευρη – στοιχεία που αφορούν όλους όσοι θέλουν να προσεγγίσουν και με άλλους τρόπους και από άλλους δρόμους τη γένεση και την εξέλιξη της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, αλλά και τις μορφές συμπαράστασης στο εξωτερικό. Γι’ αυτό ακριβώς η μελέτη του βιβλίου αυτού μας αφορά όλους.


Σχολιάστε εδώ