Καταστρέφουν τις «Καταβόθρες»

Μπροστά στα μάτια της Πολεοδομίας και των άλλων αρχών που είναι αρμόδιες για την εφαρμογή των νόμων ΑΛΛΟΙΩΝΕΤΑΙ ένα μοναδικό στον κόσμο γεωλογικό φαινόμενο, οι Καταβόθρες στο Αργοστόλι, που σεβάστηκαν οι προηγούμενοι αιώνες.
Υποτίθεται ότι γίνονται κάποια έργα από το Λιμενικό Ταμείο για την αποκατάσταση του μόλου και την τοποθέτηση νέου γιατί είχε διαλυθεί. Όμως αυτό είναι το πρόσχημα για να μεταφερθούν βράχοι, να γίνουν
υπέργειες κατασκευές, να μπουν… πλακάκια για να… εκμοντερνιστεί το περιβάλλον. Δηλαδή γίνεται μια ολοκληρωτική καταστροφή του χώρου. Και το πιο σημαντικό. Τίποτε απ’ αυτά που γίνονται δεν έχει σχέση με τη μελέτη που έχει γίνει. Το ΥΠΕΧΩΔΕ έχει ενημερωθεί από τις υπηρεσίες του στην Κεφαλονιά; ʼδεια υπάρχει; Και αν ναι, ποιος λεβέντης την εξέδωσε; Η αρμόδια Διεύθυνση του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας έχει ιδέα; Η Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου;
Τι είναι οι Καταβόθρες
Από αμνημονεύτων χρόνων είναι γνωστές οι Καταβόθρες, βρίσκονται 2,5 χλμ. από το Αργοστόλι. Σπάνιο γεωλογικό φαινόμενο, αφού το θαλασσινό νερό μπαίνει σε ρωγμές κοντά στην ακτή και εξαφανίζεται.
Πρώτος παρατήρησε το φαινόμενο ο άγγλος Stewens, εντυπωσιάστηκε και έφτιαξε εκεί μύλους.
Την ίδια εποχή ο γνωστός γεωλόγος Μηλιαρέσης μελέτησε την επίδραση των σεισμών στο φαινόμενο. Παρατήρησε ότι σε μεγάλους σεισμούς, όπως του 1867, οι μύλοι συνέχισαν να λειτουργούν άψογα, χωρίς καμιά αλλαγή στην απορρόφηση του ρεύματος. Πολλοί θέλησαν να εξηγήσουν το φαινόμενο. Το 1835 ο Anted προσπάθησε, χρησιμοποιώντας τη θεωρία των σπηλαίων, αργότερα, το 1842, ο γεωλόγος Davy με τη σεισμική θεωρία, ο Strickland με τη θεωρία του πλουτώνιου. Όμως καμιά δεν μπόρεσε να απαντήσει στο φαινόμενο.
Μόλις το 1963 έγινε μια συστηματική και αποδοτική έρευνα από αυστριακούς γεωλόγους. Έριξαν ποσότητα χρωστικών σε μία από τις Καταβόθρες, η οποία ξεχυνόταν στη θάλασσα στο χωριό Καραβόμυλος – τούτο επαληθεύτηκε με τη χρησιμοποίηση των ραδιοϊσοτόπων. Οι ίδιοι ερευνητές παρακολούθησαν το ταξίδι του νερού και βρήκαν ότι μετακινείται ΒΔ κάτω από την επιφάνεια της γης, διασχίζει το νησί και στην πορεία του αναμιγνύεται με τα νερά της βροχής. Έτσι συνεχίζει με μεγαλύτερη ταχύτητα. Έρχεται ξανά στην επιφάνεια της γης στο σπήλαιο της Μελησσάνης.
Κλείνουν τα ΤΕΙ;
Ένα άλλο πρόβλημα που θα έχει τεράστιες επιπτώσεις στην Κεφαλονιά είναι το κλείσιμο των ΤΕΙ που έχουν περιορισμένη ζήτηση, που ανακοίνωσε ο υπουργός Παιδείας ʼρης Σπηλιωτόπουλος, ρύθμιση που θα περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο που πρόκειται σύντομα να καταθέσει.
Η ίδρυση ΤΕΙ στο Αργοστόλι και στο Ληξούρι, χάρις σε απόφαση του Γεράσιμου Αρσένη, όταν ήταν υπουργός Παιδείας, έδωσε ζωή και νεκραναστήθηκε η αγορά στους δύσκολους χειμερινούς μήνες.
Αγωνιώδες το ερώτημα που θέτει ο κόσμος και ζητάει απάντηση. Τι μέλλον έχουν τα ΤΕΙ και ποιος θα πει εάν θα μείνουν ζωντανά ή θα κλείσουν; Και εδώ σημειώνεται ότι στην ορκωμοσία δεν παραβρέθηκε κανένα μέλος της διοικούσας επιτροπής και καθηγητής τούς είπε ότι τα πτυχία τους δεν αξίζουν τίποτα και όλοι οι μαθητές πάγωσαν. Μήπως ήταν προάγγελος του λουκέτου;
Μείνανε από λεφτά…
Συνέβη κι αυτό… Το σύστημα της ελεγχόμενης στάθμευσης στον παραλιακό δρόμο και σ’ άλλα σημεία του Αργοστολίου, με κάρτες, που ξεμπλόκαρε την κυκλοφορία, δεν λειτουργεί, γιατί ο δήμος δεν έχει χρήματα να πληρώσει το τυπογραφείο που τύπωνε τις κάρτες στάθμευσης. Αν είναι δυνατόν. Βλέπετε ότι «φαινόμενα» έχει και σήμερα η Κεφαλονιά…
ΣΑΚΗΣ ΒΟΥΤΟΣ


Σχολιάστε εδώ