Κέρδη λόγω κρίσης!

Πλεόνασμα 14.748.800 ευρώ βγάζει η αναμόρφωση του προϋπολογισμού του 2009 για την ΕΡΤ. Η απόφαση της κυβέρνησης για περικοπή της κρατικής οικονομικής ενίσχυσης κατά 10%, με στόχο τη μείωση των δημοσίων δαπανών ελαστικού χαρακτήρα, φέρνει θετικό πρωτογενές αποτέλεσμα χρήσης, ύψους 14,8 εκατ. ευρώ, ενώ σύμφωνα με το Στρατηγικό Επιχειρησιακό Σχέδιο (ΣΕΣ) και τον αρχικό προϋπολογισμό το αποτέλεσμα θα ήταν μηδενικό. Αυτά προκύπτουν με βάση την εισήγηση που κατατέθηκε στις 7 Ιουλίου στο διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας. Επί της ουσίας, η ΕΡΤ έχει απώλειες 20 εκατ. ευρώ από τη μείωση των ενισχύσεων και εξακολουθεί να στηρίζεται στο σταθερό έσοδο του ανταποδοτικού τέλους, που θα φτάσει στα 290 εκατ. ευρώ (-10 εκατ. ευρώ σε σχέση με το ΣΕΣ), αλλά και στην εκτίμηση πως θα πάρει από τη διαφημιστική αγορά το ποσό των 47 εκατ. ευρώ. Αν υπάρξουν βέβαια διοικητικές αλλαγές, σημαίνει ότι η επόμενη ομάδα θα κληθεί να εφαρμόσει τον προτεινόμενο προϋπολογισμό.
Μείωση εξόδων κατά 15 εκατ. ευρώ
Τα έξοδα της ΕΡΤ μειώνονται αντίστοιχα κατά 15.320.000 ευρώ σε σχέση με τον αρχικό προϋπολογισμό και κατά 35.320.000 ευρώ σε σχέση με το Στρατηγικό Επιχειρησιακό Σχέδιο, φανερώνοντας πως υπάρχουν πολλά περιθώρια βελτίωσης της οικονομικής κατάστασης της ΕΡΤ.
Το ποσό που δεν μειώνεται είναι της τακτικής μισθοδοσίας, που ανέρχεται σε 162 εκατ. ευρώ και ξεπερνάει το 50% των εσόδων της εταιρείας από το ανταποδοτικό τέλος. Σε σχέση με τον αρχικό προϋπολογισμό, η Γενική Διεύθυνση Τηλεόρασης θα έχει απώλειες κατά 6 εκατ. ευρώ, στα 80 εκατ. ευρώ, η Γενική Διεύθυνση Ενημέρωσης κατά 2,5 εκατ. ευρώ, στα 29,5 εκατ. ευρώ, και η Ραδιοφωνία κατά 830.000 ευρώ. Οι δύο τελευταίες διευθύνσεις καλούνται με αυτά τα δεδομένα να καλύψουν το ενδεχόμενο των πρόωρων εκλογών, με όποιο κόστος αυτό συνεπάγεται. Μείωση σημαντική, κατά 3 εκατ. ευρώ και για την επίγεια ψηφιακή τηλεόραση, της οποίας ο αναθεωρημένος προϋπολογισμός θα πέσει στα 17 εκατ. ευρώ, ενώ μικρότερες είναι οι απώλειες για το Φεστιβάλ Τραγουδιού Θεσσαλονίκης, που προϋπολογίζεται πλέον σε 810.000 ευρώ, και για τη Eurovision 2009, που πέφτει επίσης ελαφρά στις 680.000 ευρώ.


Σχολιάστε εδώ