Η ώρα του εισαγγελέα…

ΣΤΑ θέματα δημόσιας τάξης και ασφάλειας, αλλά και στην αντιμετώπιση της διαφθοράς επικεντρώνει τις προσπάθειές της η κυβέρνηση, καθώς στο Μέγαρο Μαξίμου εκτιμούν ότι αν υπάρξουν ουσιαστικά αποτελέσματα στους συγκεκριμένους τομείς, θα βελτιωθεί και η εικόνα της κυβέρνησης. Έτσι λίγες ημέρες μετά την εξάρθρωση του «συνδικάτου του εγκλήματος», ανακοινώθηκε η αλλαγή φρουράς στην ηγεσία της ΕΥΠ. Στη θέση του διοικητή, που κατείχε ο διπλωμάτης Ι. Κοραντής, τοποθετήθηκε ο εισαγγελέας Εφετών Δ. Παπαγγελόπουλος, από τον οποίο στην κυβέρνηση περιμένουν πολλά, λόγω της εμπειρίας του και των αδιαμφισβήτητων ικανοτήτων του. Η επιλογή του συνδέεται και με τον συντονισμό των κινήσεων για την πάταξη της τρομοκρατίας, τη στιγμή που έχουν πυκνώσει οι πληροφορίες για συλλήψεις υπόπτων. Ο διορισμός του κ. Παπαγγελόπουλου αντιμετωπίζεται με επιφυλάξεις από το ΠΑΣΟΚ, που έκανε λόγο για κομματική επιλογή, ενώ ο Γ. Παπανδρέου άδραξε την ευκαιρία προκειμένου να κατηγορήσει την κυβέρνηση ότι προχωρεί σε σπασμωδικές κινήσεις και να επαναλάβει τις αιτιάσεις του ότι η κυβέρνηση είναι «όμηρος ειδικών συμφερόντων και πελατειακών συμφωνιών».
Στα χέρια δικαστικού, του αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Αν. Κανελλόπουλου, πέρασε επίσης η αντιμετώπιση των κυκλωμάτων στις φυλακές και των φαινομένων διαφθοράς στο σωφρονιστικό σύστημα. Οι αποκαλύψεις σχετικά με τη δράση του «συνδικάτου» απέδειξαν άμεση εμπλοκή κρατικών λειτουργών, ακόμη και διευθυντών φυλακών. Στο υπουργείο Δικαιοσύνης εμφανίζονται αποφασισμένοι να προχωρήσουν στη λήψη των αναγκαίων μέτρων (επιβολή ποινών σε σωφρονιστικούς, μεταθέσεις κρατουμένων κ.ά.) προκειμένου να σπάσει το απόστημα. Στη διάρκεια της εβδομάδας ψηφίσθηκε από τη Βουλή (μόνο από τη Ν. Δημοκρατία) η τροπολογία για την ταυτοποίηση των καρτοκινητών τηλεφώνων, την ενεργοποίηση των καμερών και τη δημιουργία Τράπεζας DNA για όσους συλλαμβάνονται για παράνομες πράξεις.
Κοινό μέτωπο
ΘΕΜΑ πρώτης προτεραιότητας για την κυβέρνηση παραμένει και η λαθρομετανάστευση. Στη διάρκεια της εβδομάδας ο Κ. Καραμανλής ταξίδεψε σε Μαδρίτη και Ρώμη, για να συναντηθεί με τους ομολόγους του Θαπατέρο και Μπερλουσκόνι σε μια προσπάθεια να υπάρξει κοινή προσπάθεια σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Δοθείσης της ευκαιρίας, ο πρωθυπουργός έστειλε νέο μήνυμα προς την Τουρκία, καλώντας τη να τηρήσει τις συμφωνίες που έχει υπογράψει, αν θέλει να παραμείνει ανοιχτός ο δρόμος για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Στο μεταξύ η «επιχείρηση σκούπα» της Αστυνομίας στον καταυλισμό των λαθρομεταναστών της Πάτρας προκάλεσε τις αντιδράσεις κομμάτων και φορέων, ωστόσο οι κάτοικοι της περιοχής δηλώνουν ανακουφισμένοι από την εξέλιξη. Ο αρμόδιος υπουργός Π. Παυλόπουλος ανήγγειλε την απόφαση της κυβέρνησης να δημιουργήσει και νέα κέντρα φιλοξενίας σε διάφορες περιοχές της χώρας.
Στην ʼγκυρα πάντως δεν φαίνεται να… παίρνουν από μηνύματα. Έτσι συνεχίζουν απτόητοι τις προκλήσεις τους στο Αιγαίο με παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου, τη στιγμή μάλιστα που υποτίθεται ότι ισχύει το θερινό μορατόριουμ. Η Αθήνα προχώρησε στα αναγκαία διαβήματα, ωστόσο στην κυβέρνηση ανησυχούν για ενδεχόμενο «θερμό επεισόδιο». Αποδίδουν μάλιστα τη στάση αυτή της Τουρκίας στις αλλεπάλληλες δηλώσεις του πρωθυπουργού για τις ευθύνες της γειτονικής χώρας στο ζήτημα της λαθρομετανάστευσης, αλλά και στις πιέσεις που της ασκούνται από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
ΣΤΟ μέτωπο της οικονομίας ο Γ. Παπαθανασίου εντείνει τις προσπάθειές του για την αύξηση των εσόδων και τη μείωση των ελλειμμάτων, ενώ ετοιμάζει πυρετωδώς το πακέτο των διαρθρωτικών μέτρων που θα ανακοινώσει το φθινόπωρο. Την ίδια ώρα διαδίδονται πληροφορίες για μυστική συμφωνία με τις Βρυξέλλες ώστε η Ελλάδα να πάρει παράταση μέχρι το 2011 για τον περιορισμό του ελλείμματος κάτω από το 3%. Από τη Μαδρίτη ο πρωθυπουργός προειδοποίησε ότι αν χρειαστεί θα πάρει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την αντιμετώπιση των προβλημάτων της οικονομίας. Εκρηκτικές διαστάσεις τείνει να πάρει το πρόβλημα της ανεργίας που σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία τον Απρίλιο έφθασε το 9,4% με τάσεις… περαιτέρω αύξησης.
Εκστρατεία
ΑΙΦΝΗΣ η Αλ. Παπαρήγα αποφάσισε να καταγγείλει τους πάντες και τα πάντα, με αφορμή την κριτική που δέχτηκε κατά την προεκλογική περίοδο το ΚΚΕ για τα οικονομικά του. Έκανε λόγο για αντιΚΚΕ εκστρατεία που οργανώθηκε από το πολιτικό και οικονομικό κατεστημένο και στην οποία (εκστρατεία) «πρωταγωνιστούν» ΠΑΣΟΚ και ΛΑΟΣ, με την ανοχή της Ν. Δημοκρατίας. Η κ. Παπαρήγα εξέφρασε τη διαφωνία της στην πρόταση της κυβέρνησης η χρηματοδότηση των κομμάτων να προέρχεται αποκλειστικά από το κράτος, ενώ απέκλεισε κάθε ενδεχόμενο να δώσει στοιχεία για τους χρηματοδότες του ΚΚΕ.
ΣΤΑ… υψίπεδα της Κουμουνδούρου προσπαθούν εναγωνίως να βάλουν τέλος στην εσωστρέφεια που προκάλεσε το αρνητικό αποτέλεσμα στις ευρωεκλογές. Η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΝ εξέλεξε νέο γραμματέα, τον σχετικά άγνωστο Δ. Βίτσα, αλλά είναι αβέβαιο αν αυτός καταφέρει να γεφυρώσει το χάσμα που υπάρχει ανάμεσα στις τάσεις. Το παρών στη συνεδρίαση έδωσε ύστερα από μεγάλο χρονικό διάστημα ο Αλ. Αλαβάνος, οι σχέσεις του οποίου με τον Αλ. Τσίπρα δεν φαίνεται να έχουν βελτιωθεί.
ΕΝΤΕΙΝΟΝΤΑΙ οι ανησυχίες λόγω της ραγδαίας αύξησης των κρουσμάτων της νέας γρίπης. Η κυβέρνηση διά του αρμοδίου υπουργού διαβεβαιώνει ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος πανικού, ότι η κατάσταση είναι υπό έλεγχο και ότι τα απαραίτητα εμβόλια θα έρθουν στην Ελλάδα τον Σεπτέμβριο. Ωστόσο, από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας ανακοινώνεται ότι δεν είναι σαφές πότε θα είναι έτοιμα τα εμβόλια και αν θα είναι δραστικά έναντι της νέας γρίπης. Οι αρμόδιες αρχές της χώρας μας προειδοποιούν για σταδιακή επιδείνωση της κατάστασης στη διάρκεια του φθινόπωρο με ορατό τον κίνδυνο να νοσήσουν ένας στους δύο ανθρώπους.


Σχολιάστε εδώ