Η στρατηγική της ΝΔ για την προεδρική εκλογή

Παρά την απόλυτα πεζή και άνευ καμίας λογικής συνάρτησης θέση που έχει αναπτύξει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κ. Γ. Παπανδρέου περί αναγκαιότητας νωπής εντολής για την επανεκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, είναι σαφές ότι εάν εμμείνει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε αυτόν τον «θεσμικό παραλογισμό» η χώρα θα οδηγηθεί σε πρόωρες εκλογές.
Είναι επίσης σαφές ότι ανοίγει ένα μεγάλο κεφάλαιο που θα οδηγήσει στην κατά καιρούς καταστρατήγηση των όποιων θεσμικών κανόνων για τη διατήρηση του ανώτατου θεσμού της χώρας σε υψηλό επίπεδο. Διότι εάν τελικά περάσει η θέση του ΠΑΣΟΚ και οδηγηθεί η χώρα σε πρόωρες εκλογές, τότε θα πρέπει να… επαναδιατυπωθούν οι σχετικές συνταγματικές διατάξεις και να ταυτισθεί η προεδρική εκλογή με τις βουλευτικές εκλογές και να γίνονται κάθε πέντε χρόνια.
Το επιχείρημα του ΠΑΣΟΚ περί νωπής λαϊκής εντολής είναι πέρα για πέρα παράλογο. Ωστόσο αναρωτιέται κανείς αν η επικοινωνιακή δυναμική της Νέας Δημοκρατίας θα μπορέσει (και πότε) να το καταστήσει αυτό σαφές. Ενώ είναι οφθαλμοφανές ότι έχει άδικο το ΠΑΣΟΚ -η λαϊκή εντολή δίνεται για τέσσερα χρόνια και στο τέλος των τεσσάρων ετών αίρεται ή επαναβεβαιώνεται η εμπιστοσύνη του λαού- η κυβέρνηση αδυνατεί να βγάλει προς τα έξω τι σημαίνει αυτή η στάση του ΠΑΣΟΚ.
Φυσικά ουδείς συζητά για την απόλυτα αρνητική θέση του ΚΚΕ και γενικότερα της Αριστεράς, ενώ ελάχιστη σημασία έχει μέχρι στιγμής (και με τους συσχετισμούς που κυριαρχούν) η θετική στάση του ΛΑΟΣ.
Οι εναλλακτικές λύσεις που έχουν συζητηθεί μέχρι στιγμής στην κυβέρνηση δεν βρίσκουν σύμφωνο τον εξής έναν που τελικά αποφασίζει: τον πρωθυπουργό Κ. Καραμανλή που εμμένει στη λογική όσο και συνεπή θέση επανεκλογής του Κάρολου Παπούλια και μάλιστα θεωρεί ότι η στάση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης αποτελεί συνταγματική εκτροπή, με ό,τι σημαίνει αυτό κατά την προεκλογική περίοδο.
Είναι σίγουρο ότι ο Κ. Καραμανλής θα χρησιμοποιήσει το χαρτί της συνταγματικής εκτροπής, μετατρέποντας σε προσωπικό το παιχνίδι της αντιπαράθεσης, υποστηρίζοντας ότι ο Γ. Παπανδρέου δεν κάνει πίσω ούτε όταν πρόκειται για ένα θέμα θεσμικό, προκειμένου να οδηγηθεί η χώρα σε πρόωρες εκλογές.
Η συνταγματική εκτροπή δεν έχει να κάνει με την ίδια την ουσία της υπόθεσης μόνον, κατά τον κ. Καραμανλή, αλλά και για το μήνυμα που εκπέμπει προς κάθε κατεύθυνση, να μη γίνεται σεβαστή η ανά τετραετία λαϊκή εντολή, αλλά να μπορεί η αντιπολίτευση κάθε φορά με τον ισχυρισμό ότι δεν χαίρει της λαϊκής εμπιστοσύνης η κυβέρνηση να προκαλεί ακόμη και με την άρνηση επανεκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας πρόωρες εκλογές.
Εάν το ΠΑΣΟΚ –σε ορισμένα στελέχη του οποίου, σύμφωνα με πηγές της κυβέρνησης, κυριαρχεί προβληματισμός για τη στάση του κ. Γ. Παπανδρέου– εμμείνει στην άποψή του, τότε είναι σίγουρο ότι θα προκηρυχθούν πρόωρες εκλογές.
Κι όμως στην κυβέρνηση θεωρούν ότι η λύση θα προέλθει από την αλλαγή της στάσης του ΠΑΣΟΚ. Σε διαφορετική περίπτωση εκτιμούν ότι το κόστος για την αξιωματική αντιπολίτευση δεν θα είναι απλώς τεράστιο, αφού γενικότερα δοκιμάζονται οι θεσμοί, αλλά και ικανό να ανατρέψει μεγάλες διαφορές και να δώσει ένα ισχυρό επιχείρημα σε έναν προεκλογικό αγώνα στον οποίο είναι πολύ δύσκολο να υπάρξει η χαλαρότητα και η ψήφος διαμαρτυρίας των ευρωεκλογών…


Σχολιάστε εδώ