Η ανεργία και το ελαστικό ωράριο, τα σημαντικότερα προβλήματα του εργατικού κινήματος

«Μαζί με όλους τους εργαζόμενους και τις άλλες συνδικαλιστικές παρατάξεις η ΔΑΚΕ / ΓΣΕΕ θα ασκήσει κάθε δυνατή πίεση για να αποτραπούν καταπατήσεις των εργατικών δικαιωμάτων και για βελτίωση της θέσης των εργαζομένων και συνταξιούχων».
Είναι η πρώτη δήλωση του νέου γενικού γραμματέα της ΓΣΕΕ Γιώργου Τσαλικάκη, που αντικαθιστά τον απερχόμενο Κώστα Πουπάκη, ο οποίος ήδη ανέλαβε τα καθήκοντά του ως ευρωβουλευτής (παραμένει πάντως πρόεδρος της ΔΑΚΕ – τουλάχιστον μέχρι το επόμενο συνέδριό της, το 2010).
Ο κ. Τσαλικάκης, μιλώντας στο «ΠΑΡΟΝ», αφού υπογράμμισε την εκτίμησή του προς τον κ. Πουπάκη και τη μακροχρόνια συνεργασία μαζί του, τόνισε πως η παράταξη σε επίπεδο ΓΣΕΕ θα συνεχίσει στη γραμμή της αυτονομίας, μη αποδεχόμενη καμιά ανάμειξη της Ρηγίλλης στα συνδικαλιστικά πράγματα και τις εξελίξεις. Ο νέος γενικός γραμματέας της ΓΣΕΕ προειδοποίησε στη συνέχεια ότι ενώ επιδίωξή του είναι η καλή και ισότιμη συνεργασία με τις άλλες συνδικαλιστικές παρατάξεις, εντούτοις σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να ανεχθεί τακτικές και θέσεις που θα εξυπηρετούν κομματικές και παραταξιακές σκοπιμότητες σε βάρος των συμφερόντων των εργαζομένων.
Ως τα σοβαρότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα ο κόσμος της εργασίας, ο κ. Τσαλικάκης ιεραρχεί τις απολύσεις, την ανεργία, την εξάπλωση της τετραήμερης απασχόλησης και τις ελαστικές μορφές εργασίας που εφαρμόζουν συνεχώς οι επιχειρήσεις.
Ο γενικός γραμματέας της ΓΣΕΕ προεξοφλεί ότι με αφορμή το πρόβλημα των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων (ΒΑΕ) η ηγεσία του υπουργείου Απασχόλησης θα καταρτίσει νομοσχέδιο με το οποίο «θα επιχειρήσει να αποκαταστήσει αδικίες που έχουν εντοπιστεί από τη λειτουργία του ασφαλιστικού νόμου 3655/08» (ενοποίηση των ασφαλιστικών ταμείων). Ο κ. Τσαλικάκης εκτιμά ότι άμεσα η ΓΣΕΕ θα πρέπει να κινηθεί για την προετοιμασία των εκδηλώσεων που διοργανώνουν τα συνδικάτα κάθε χρόνο πριν και κατά τη διάρκεια της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, με κορύφωση το συλλαλητήριο την ώρα της πρωθυπουργικής ομιλίας. Ο γενικός γραμματέας της ΓΣΕΕ υποστηρίζει ακόμη την ανάγκη άμεσης επαφής της συνομοσπονδίας με τους εργασιακούς χώρους και τα προβλήματα των εργαζομένων.


Σχολιάστε εδώ