Η ʼγκυρα τεντώνει το σχοινί στην Κύπρο

Η ʼγκυρα ευθέως (με δηλώσεις ακόμη και του τούρκου Προέδρου) επιμένει σε λύση δύο συνομοσπόνδων (και κατ’ όνομα ομόσπονδων) κρατών, τεντώνοντας το σχοινί στο Κυπριακό, προκειμένου στη διαπραγματευτική τράπεζα να κερδίσει το μείζον.

Την πολιτική αυτή διερμηνεύει αυτούσια με «κυπριακότερους» όρους ο κατοχικός τοποτηρητής Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, που έτυχε προ ημερών επισήμου υποδοχής ως Πρόεδρος κράτους από τον Γκιουλ, που τον μετέφερε μάλιστα με το προεδρικό αεροσκάφος πίσω στα κατεχόμενα. Διαβιβάζοντας έτσι το μήνυμα για όσα έπονται.
Η ʼγκυρα στηρίζεται σε ανοικτή πλέον αμερικανική στήριξη στο Κυπριακό (καθώς και στα ελληνοτουρκικά), για λόγους ευρύτερων στρατηγικών της Ουάσινγκτον στην περιοχή. Και με δεδομένη επίσης τη βρετανική εναρμόνιση στο ίδιο πρόβλημα, προδιαγράφονται δραματικές εξελίξεις στο άμεσο μέλλον. Και συγκεκριμένα μέσα στο φθινόπωρο, οπότε και επιδιώκεται η μονογράφηση μιας κατ’ αρχάς «ενδιάμεσης συμφωνίας» στο πρόβλημα, ενώ στοχοθετείται οριστική λύση μέχρι τον Ιανουάριο του νέου έτους, προκειμένου έως τον Μάρτιο το αργότερο να τεθεί σε χωριστά δημοψηφίσματα.
Οι πληροφορίες αυτές επιβεβαιώνονται από άριστα ενημερωμένες πηγές και κοινωνός των ιδίων είναι και το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών. Υπό το φως τους δε αναμένεται η ενεργοποίηση σκληρών (έως κι εκβιαστικών) πιέσεων στη Λευκωσία. Κάτι που ήδη υποδεικνύεται στην Αθήνα να πράξει, με υποδείξεις προς Χριστόφια για μεγαλύτερη ευελιξία.
Όπως είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε: Η Ουάσινγκτον (και το Λονδίνο από κοντά) θα επισείσουν τις συνέπειες που θα προέλθουν από νέο αδιέξοδο, που χαρακτηρίζεται ως το τελευταίο. Και κυριότερη των οποίων θα είναι η έμμεση κατ’ αρχάς και αμεσότερη, εν συνεχεία, de jure αναγνώριση του ψευδοκράτους. «Κατ’ ανοχήν», όπως ανέφεραν Βρετανοί της εδώ διπλωματικής αποστολής. Αλλά αναπόφευκτη. Που θα οδηγήσει ταχύτατα σε «ταϊβανοποίηση» των κατεχομένων της Κύπρου. Την ταϊβανοποίηση δεν απορρίπτει ούτε η ʼγκυρα, θεωρώντας ότι έτσι θα της μείνουν όλα τα εδάφη που σήμερα ελέγχει, ενώ διεκδικεί και το ήμισυ της νεκρής ζώνης! Κάπου 1,5% δηλαδή. Οπότε και σημαίνει κατοχή του 38,5% της επικράτειας της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Η ʼγκυρα θα εντείνει την πίεση και προς την Αθήνα το ίδιο διάστημα, επιχειρώντας όχι απλώς παραβιάσεις του εναερίου χώρου, αλλά διεμβολισμό των κυριαρχικών δικαιωμάτων στο Αιγαίο, προκειμένου να αποσπάσει συναινέσεις ή τουλάχιστον ανοχή από πλευράς Αθήνας. Κάτι που ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη, ενώ την ίδια ώρα κλιμακώνονται τα εσωτερικά προβλήματα στην τελευταία, λόγω και πολιτικών τριβών, και οικονομικής κρίσεως και τρομοκρατίας, η οποία το τελευταίο διάστημα (όχι τυχαία) ανατάσσει τη δράση της, αποδομώντας τις ισχνές ελληνικές αντιστάσεις.
Ο βασικότερος λόγος που οδηγεί σε αυτές τις κρίσιμες τροπές είναι η προοπτική ενταξιακών περιπλοκών για την Τουρκία, της οποίας η πορεία προς την κοινοτική πύλη βραχυκυκλώνεται λόγω Κυπριακού. Καθώς η Ευρωπαϊκή Ένωση απαιτεί από την ʼγκυρα εφαρμογή των προνοιών του ομώνυμου Πρωτοκόλλου, που οδηγεί σε αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας. Κι επομένως κατά συνέπειαν σε από-αναγνώριση του ψευδοκράτους. Κάτι που θα ανατρέψει άρδην όλες τις τουρκικές στρατηγικές και στοχοθετήσεις. Ακυρώνοντας την εισβολή και κατοχή.
Κύκλοι πάντως του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών δεν αποκρύπτουν την ανησυχία τους για τα επερχόμενα, ενώ η Λευκωσία γίνεται ήδη δέκτης υποδείξεων (προς το παρόν) που θα μεταλλαχθούν σε πιέσεις.


Σχολιάστε εδώ