Επιβεβαιώνεται η ρήξη

Η πανελλαδική συνδιάσκεψη του ΣΥΡΙΖΑ, που ολοκληρώνεται σήμερα στην
Αθήνα, με βάση όσα προηγήθηκαν το προηγούμενο διάστημα, αναμένεται να επιβεβαιώσει το ρήγμα στις σχέσεις του ΣΥΡΙΖΑ και του ΣΥΝ αφού, παρά τη φαινομενική ηρεμία, στελέχη και των δύο πλευρών επιμένουν στις θέσεις τους.
Στον ΣΥΡΙΖΑ θεωρούν ότι έχει ωριμάσει πλέον το ζήτημα της σταδιακής οργανωτικής ενοποίησης του σχήματος, ενώ στον ΣΥΝ, ανεξάρτητα από τάσεις, ξεκαθαρίζουν ότι δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να μετατραπεί ο ΣΥΡΙΖΑ σε ενιαίο σχηματισμό.
Οι διάφορες συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ –όπως έκαναν και λίγες μέρες μετά το άτυχο εκλογικό αποτέλεσμα των ευρωεκλογών– επιμένουν στην κριτική προς τον ΣΥΝ καταλογίζοντάς του «ηγεμονισμό» και τονίζοντας ότι τα περισσότερα στελέχη του ΣΥΝ θεωρούν τους συμμάχους του ΣΥΡΙΖΑ ως απλούς «νεροκουβαλητές» ψήφων. Επιμένουν δε ότι στην ιδρυτική πράξη δημιουργίας του ΣΥΡΙΖΑ δεν υπάρχουν κατοχυρωμένα τα τρία δικαιώματα που επικαλείται ο ΣΥΝ, δηλαδή ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ να προέρχεται από τον ΣΥΝ, στο όνομα της συμμαχίας να υπάρχει ο όρος «Συνασπισμός» και στην εκλογή βουλευτών να έχει τον πρώτο λόγο ο ΣΥΝ. Με την υπενθύμιση των παραπάνω, τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ θεωρούν ότι απαντούν στην απειλή Τσίπρα πως εάν ξεκινήσουν διαδικασίες οργανωτικής μετεξέλιξης του ΣΥΡΙΖΑ, τότε θα «τα δούμε όλα από την αρχή».
Κυρίαρχη άποψη σε όλους στον ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι το κέντρο αποφάσεων του σχήματος πρέπει να είναι στη συμμαχία και όχι στον ΣΥΝ, όπως πρακτικά γινόταν μέχρι σήμερα. Η υλοποίηση ενός τέτοιου στόχου εκ των πραγμάτων θα αποδυναμώσει τον ρόλο του ΣΥΝ μέσα στη συμμαχία και πρακτικά θα σημάνει την έναρξη μιας πορείας μετεξέλιξης του ΣΥΡΙΖΑ σε ενιαίο κόμμα. Ήδη ο Α. Αλαβάνος, παρά την παρουσία του στην πρόσφατη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΝ (είχε να πάει από τότε που παραιτήθηκε από πρόεδρός του) και τη χαμηλών τόνων ομιλία του, εμμένει στην πρότασή του ότι η Πανελλαδική Συνδιάσκεψη του ΣΥΡΙΖΑ, που είναι προγραμματισμένη για το φθινόπωρο, θα πρέπει να γίνει με μέλη που θα διαθέτουν την «κόκκινη κάρτα μέλους», κάτι που όπως είναι φυσικό αποτελεί το πρώτο βήμα για τον μετασχηματισμό του σε ενιαίο κόμμα και αποτελεί «αιτία πολέμου», ειδικά για την Ανανεωτική Πτέρυγα του ΣΥΝ.
Παρά τις αλλεπάλληλες συναντήσεις του Α. Αλαβάνου με τον Α. Τσίπρα, οι διαφορές τους δεν έχουν αρθεί και το κύριο ζήτημα, όσο κι αν δεν λέγεται δημόσια, είναι το ποιος θα ηγηθεί του ΣΥΡΙΖΑ στις επόμενες εκλογές. Ο Α. Τσίπρας επαναλαμβάνει ότι με βάση τη συμφωνία ίδρυσης του ΣΥΡΙΖΑ επικεφαλής του σχήματος είναι ο εκάστοτε πρόεδρος του ΣΥΝ, δηλαδή στην πράξη προτείνει να είναι ο ίδιος επικεφαλής του ΣΥΝ στις εκλογές. Από την άλλη, ο Α. Αλαβάνος, παρόλο που πιέζεται από πολλές πλευρές να ξεκαθαρίσει τη στάση του, δεν ανοίγει τα χαρτιά του και αφήνει να εννοηθεί ότι θα επιθυμούσε να εξακολουθεί να ηγείται του ΣΥΡΙΖΑ. Εάν δεν λυθεί το πρόβλημα αυτό σύντομα, θα ταλανίζει τον ΣΥΝ και τον ΣΥΡΙΖΑ στην πορεία προς τις εκλογές, εντείνοντας την εσωστρέφεια η οποία μπορεί και να αποβεί μοιραία συνολικά για τον χώρο, όπως δείχνουν και τα τελευταία δημοσκοπικά ευρήματα.
Στο εσωτερικό του ΣΥΝ γίνεται προσπάθεια να πέσουν οι τόνοι της αντιπαράθεσης, παρά το γεγονός ότι η Κεντρική Πολιτική Επιτροπή του προηγούμενου Σαββατοκύριακου, έστω και με χαμηλούς τόνους, απλώς επιβεβαίωσε τη διάσταση που υπάρχει ανάμεσα στις εσωκομματικές τάσεις. Η Ανανεωτική Πτέρυγα ψήφισε Λευκό όχι μόνο στην εισήγηση για την αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος, αλλά και στην εκλογή του νέου γραμματέα, παρόλο που ο Δ. Βίτσας είναι ένα στέλεχος του Αριστερού Ρεύματος μεν, αλλά στέλεχος χαμηλών τόνων που δεν πολώνει με τη στάση του.


Σχολιάστε εδώ