Διεθνές Οικονομικό Βαρόμετρο

1 Στα «κάτω» της η ευρωπαϊκή οικονομία και κυρίως η οικονομία της Ευρωζώνης, που μας στέλνει αρνητικά μηνύματα για τις εξελίξεις, τουλάχιστον για τη φετινή χρονιά. Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Eurostat στις 8 Ιουλίου, η οικονομία της Ευρωζώνης συρρικνώθηκε κατά 2,5% (μείωση του ΑΕΠ) κατά το πρώτο τρίμηνο της φετινής χρονιάς σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο. Είναι το τέταρτο συνεχές τρίμηνο που το συνολικό ΑΕΠ της ζώνης του ευρώ παρουσιάζει μείωση. Επομένως η ύφεση είναι γεγονός. Η Eurostat σημειώνει ότι μόνον η Ελλάδα και η Κύπρος απ’ όλα τα κράτη μέλη της Ευρωζώνης παρουσίασαν αύξηση του ΑΕΠ κατά το πρώτο τρίμηνο του 2009 (η χώρα μας +0,3). Στην ΕΕ των 27 την ίδια περίοδο το ΑΕΠ παρουσίασε συρρίκνωση κατά 2,4% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο (δηλαδή το τέταρτο τρίμηνο του 2008) και μείωση κατά 4,7% σε ετήσια βάση. Από τις 27 χώρες της ΕΕ, αύξηση του ΑΕΠ παρουσίασαν μόνον τρεις χώρες (Ελλάδα – Πολωνία – Κύπρος). Η συρρίκνωση της ευρωπαϊκής οικονομίας είναι κατά πολύ μεγαλύτερη από αυτήν που παρουσίασε η οικονομία των ΗΠΑ. Εκεί κατά το πρώτο τρίμηνο του 2009 καταγράφηκε μείωση του ΑΕΠ κατά 1,4%, όπως αναφέρει η ανακοίνωση της Eurostat. Η κρίση ξεκίνησε από τις ΗΠΑ, αρρώστησε όμως σοβαρότερα η Ευρώπη. Και ούτε το ευρώ κατάφερε να συγκρατήσει τον κατήφορο, ούτε η άτολμη πολιτική της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
2 Την περασμένη εβδομάδα το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έδωσε στη δημοσιότητα καινούργια έκθεση για τις εξελίξεις στην παγκόσμια οικονομία, φυσικά με αναθεωρημένες προβλέψεις και με ξεκάθαρα μηνύματα αισιοδοξίας. Σημειώνουμε ότι από τον περασμένο Οκτώβρη είναι η πρώτη έκθεση του ΔΝΤ με αισιόδοξες προβλέψεις. Η καινούργια έκθεση προβλέπει για φέτος μείωση του παγκόσμιου ΑΕΠ κατά 1,4% και σημειώνει ότι η παγκόσμια οικονομία σταθεροποιείται ήδη και η ύφεση θα φτάσει στο τέλος της μέσα στο δεύτερο εξάμηνο του 2009. Και την επόμενη χρονιά (2010) θα έχουμε ανάπτυξη (αύξηση του ΑΕΠ) της παγκόσμιας οικονομίας κατά 2,5%. Πάντως η έκθεση τονίζει ότι η ύφεση που πλήττει σήμερα τη διεθνή οικονομία είναι η βαθύτερη που παρουσιάστηκε μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Με βάση τα στοιχεία που συνεχώς συγκεντρώνουν οι υπηρεσίες του ΔΝΤ, η διεθνής οικονομία αρχίζει να εξέρχεται από την ύφεση, αλλά η ανάκαμψή της θα έρθει με αργούς ρυθμούς. Συνιστάται μάλιστα στις κυβερνήσεις να συνεχίσουν την πολιτική στήριξης της οικονομίας. Βέβαια, δεν πρέπει να χάσουν τους μποναμάδες τους οι τραπεζίτες και οι άλλοι μεγαλόσχημοι της αγοράς. Για στήριξη των εργαζομένων ουδείς λόγος. Τέτοιο μέτρο θα προκαλέσει αύξηση στα ελλείμματα και στο δημόσιο χρέος των κρατών, ενώ τα παχυλά πακέτα στήριξης των τραπεζών και των μεγάλων επιχειρήσεων είναι απαραίτητες δαπάνες! Βρεγμένη σανίδα που τους χρειάζεται για να συνέλθουν!
3 Στις αισιόδοξες προβλέψεις του ΔΝΤ για ανάκαμψη δεν συμφωνούν οι εκτιμήσεις του προέδρου της Παγκόσμιας Τράπεζας Ρόμπερτ Ζέλικ, ο οποίος με επιστολή του στον ιταλό πρωθυπουργό, που φιλοξενεί τη Σύνοδο Κορυφής του G8, αναφέρει ότι η σύνοδος δεν θα πρέπει να θεωρεί ότι η παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη είναι κοντά και επισημαίνει ότι το 2009 παραμένει επικίνδυνη χρονιά και τα πρόσφατα κέρδη μπορεί να ανατραπούν εύκολα, ενώ ο ρυθμός ανάκαμψης το 2010 δεν είναι σίγουρος. Η επιστολή αυτή εγράφη και εστάλη τη Δευτέρα 6/7/2009, λίγες ημέρες πριν από τη Σύνοδο Κορυφής στη Λ’ʼκουιλα, και αποτελεί απάντηση στην πρόβλεψη του ΔΝΤ για ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας το 2010 με ρυθμό 2,5%. Οι προβλέψεις αυτές συμπίπτουν κατά πολύ και με τις εκτιμήσεις του προέδρου της Κομισιόν Ζοζέ Μπαρόζο, ο οποίος σε συνέντευξή του στα ΜΜΕ εν όψει της Συνόδου Κορυφής του G8 δήλωσε ότι οι κοινωνικές επιπτώσεις από τη σημερινή οικονομική κρίση αναμένεται να διαρκέσουν. Και τόνισε ότι θα απευθύνει έκκληση σε όλες τις κυβερνήσεις να χαράξουν κοινωνικές πολιτικές καθώς και πολιτικές απασχόλησης για την προστασία των πολιτών και των θέσεων εργασίας. Ο πρόεδρος της Κομισιόν θέλει μέτρα για την καταπολέμηση της ανεργίας, που σημειώνει αύξηση. Όμως τα μέτρα αυτά απαιτούν χρήματα και αυξάνουν τα ελλείμματα. Και ο Αλμούνια καραδοκεί. Η Κομισιόν βάλθηκε να μας τρελάνει. Οι κομισάριοι ας αποφασίσουν τελικά τι θέλουν.


Σχολιάστε εδώ