άλλες τυπολογίες

• Σε πολυετή συνεργασία με τον Λάκη Λαζόπουλο αναφέρεται ο Alpha στην ανακοίνωσή του για την υπογραφή του νέου συμβολαίου με τον δημιουργό. Ο Λάκης Λαζόπουλος θα έχει ρόλο συμβούλου στο ψυχαγωγικό πρόγραμμα.
• Κλήσεις για την εθελουσία στον Alpha. Τα διοικητικά στελέχη του ομίλου καλούν τους εργαζομένους και τους προτείνουν να αποδεχθούν το πακέτο της δεύτερης εθελουσίας που διοργανώνει η διοίκηση RTL – Κοντομηνά έως τις 31 Αυγούστου, διαφορετικά μπορεί και να απολυθούν!
• Η πολιτική υποστήριξης του Β. Ρέστη στον ΔΟΛ συνεχίζεται. Η γενική συνέλευση του οργανισμού ενέκρινε, έναντι τιμήματος 5 εκατ. ευρώ, την πώληση του 49% της Eurostar, θυγατρικής του ΔΟΛ που διαχειρίζεται το πρακτορείο τουρισμού Travel Plan, στην Express Holidays συμφερόντων του Β. Ρέστη.
• Καλοκαιρινές διακοπές για τις δωρεάν εβδομαδιαίες εφημερίδες. Κλείνουν τον Αύγουστο και δίνουν ραντεβού για τον Σεπτέμβριο. Το παράδειγμά τους θα ακολουθήσει και η «Ελευθεροτυπία Εβδομάδα», που θα επανακυκλοφορήσει στις 10 Σεπτεμβρίου. Καλά, από πότε και η ενημέρωση κάνει διακοπές; Σταματάει η ζωή, σταματάνε τα γεγονότα; Όλοι τελικά θέλουν τη βολή τους.
• Προβληματισμός στην ΕΙΗΕΑ για την κρίση στα ΜΜΕ, αλλά και τις εσωτερικές ισορροπίες. Αναζητούνται λύσεις προσέγγισης μεταξύ των εμπόλεμων πλευρών, έτσι ώστε η ένωση των εκδοτών να ανασυσταθεί σε ένα νέο πλαίσιο λειτουργίας κατά τα πρότυπα της ΕΙΤΗΣΕΕ.
***

• Συγκινητική ήταν η στιγμή που όλοι οι εργαζόμενοι αποδέχθηκαν πρόταση να κοπεί από τη δική τους επιπλέον αποζημίωση το ποσό των 20.000 ευρώ για να δοθεί σε ένα ζευγάρι στην εφημερίδα στο οποίο ο σύζυγος νοσεί βαρύτατα και η σύζυγος γεννάει το δεύτερο παιδί τους. Ειδικά γι’ αυτούς οι εργαζόμενοι είχαν απαιτήσει την πρόσληψη της συζύγου σε άλλη εταιρεία του Ομίλου Αγγελόπουλου μέχρι την ενηλικίωση των τέκνων τους. Η υπόσχεση δόθηκε για πρόσληψη στον City, ενώ προσφέρθηκε και το ποσό των 48.000 ευρώ από την εργοδοτική πλευρά.

• Οι πικρίες δεν έλειψαν κατά τη δραματική αυλαία της συμφωνίας. Ειδικά για τα χρυσοπληρωμένα στελέχη του «Ελεύθερου Τύπου», κυρίως τους νεώτερους της περιόδου Γιάννας Αγγελοπούλου που από τις πρώτες μέρες εξαφανίστηκαν από το κτίριο του Blue Land. Έτσι, παρά τη δημόσια δήλωση πως δεν υπάρχει συλλογικό αίτημα για διορισμό στο Δημόσιο, στα κομματικά γραφεία κορυφαίων στελεχών της κυβέρνησης της ΝΔ συμπεριλαμβάνονται ονόματα εργαζομένων του «Ελεύθερου Τύπου» που θα πρέπει να πιάσουν δουλειά στην ΕΡΤ, το Κανάλι της Βουλής και σε άλλες κρατικές θέσεις. Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες, ειδικά για την ΕΡΤ περιλαμβάνεται στη λίστα απαίτησης πρόσληψης συνδικαλιστικό στέλεχος της ΕΣΗΕΑ και υποψήφιος παράταξης στις πρόσφατες εκλογές της Ένωσης.

• Την ιδιωτικοποίηση του κυλικείου της ΕΡΤ στο Ραδιομέγαρο της Αγ. Παρασκευής, το οποίο από το 1976 μέχρι τώρα διαχειρίζεται ο συνεταιρισμός του προσωπικού, καταγγέλλει ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γρηγ. Ψαριανός, σε σχετική ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή προς τον υπουργό Εσωτερικών.
Όπως αναφέρει ο βουλευτής, στο κυλικείο απασχολούνται 15 άτομα ενώ οι τιμές είναι ιδιαίτερα χαμηλές για να μην επιβαρύνονται οι εργαζόμενοι. «Τώρα όμως τι θα γίνει;» ερωτά τον υπουργό Εσωτερικών. «Τι θα γίνουν οι 15 εργαζόμενοι; Πόσο θα πληρώνει πλέον τα διάφορα είδη το προσωπικό; Γιατί η διοίκηση της ΕΡΤ προχωράει τώρα, σε καιρούς χαλεπούς, σε μια τέτοια ενέργεια;».

• Δύο υποτροφίες για σπουδές δημοσιογραφίας προκηρύσσει το Ίδρυμα Προαγωγής Δημοσιογραφίας Αθαν. Βασ. Μπότση για μεταπτυχιακές σπουδές δημοσιογραφίας. Εξ αυτών μία υποτροφία είναι για πανεπιστημιακή σχολή του εξωτερικού της επιλογής του ενδιαφερομένου και μία για το δημόσιο αυστριακό Πανεπιστήμιο DUK (Danube Universitat Krems) και σε πρόγραμμά του που διεξάγεται στην Αθήνα. Η διάρκεια της κάθε υποτροφίας είναι ένα έτος και το ύψος της 6.000 ευρώ. Πληροφορίες δίδονται καθημερινά –από 10 π.μ. έως 3 μ.μ.– στα γραφεία του ιδρύματος, Βασ. Σοφίας 27, 4ος όροφος, ή στα τηλέφωνα 210-7245550, 210-7245558.
***

• Αίτηση υπαγωγής της στο άρθρο 99 υπέβαλε η εταιρεία Περιοδικός Τύπος για την έναρξη της διαδικασίας συνδιαλλαγής με τους πιστωτές της, αναφέρει η ίδια σε ανακοίνωσή της. «Δεν πρόκειται για πτώχευση» αναφέρεται σε ανακοίνωση της εταιρείας, η οποία μεταξύ άλλων σημειώνει πως με τη στήριξη των εργαζομένων που θέλουν να εργάζονται σε μια εταιρεία με παρελθόν, παρόν και μέλλον, θα αποφύγουν όλους τους σκοπέλους και θα οδηγήσουν την Περιοδικός Τύπος σε ασφαλές λιμάνι, ώστε να συνεχίσει να ενημερώνει και να ψυχαγωγεί τις δεκάδες χιλιάδες των αγοραστών της και τις εκατοντάδες χιλιάδες των αναγνωστών της. Οι εργαζόμενοι στη γενική τους συνέλευση έθεσαν το δίλημμα «ή οι ιδιοκτήτες θέλουν να διατηρήσουν την εταιρεία και πληρώνουν, δηλαδή άμεσα τους οφειλόμενους μισθούς» «ή δεν θέλουν να τη σώσουν και άρα πρέπει να μας το πουν καθαρά». Η εταιρεία Περιοδικός Τύπος εκδίδει τα περιοδικά «Σούπερ Κατερίνα», «Αφισόραμα», «Young Science Illustrated», «Γρίφος», «Κουίζ» κ.ά.
• Αλλαγή στρατηγικής στις ειδήσεις του ΣΚΑΪ. Το δελτίο ειδήσεων του σταθμού από τις 3 Αυγούστου θα ξεκινάει στις 8.00 το βράδυ.
• Μουσείο Ραδιοφωνίας της ΕΡΤ3, το πρώτο στην Ελλάδα, θα στεγαστεί σύντομα στο Κέντρο Διάδοσης Επιστημών και Μουσείο Τεχνολογίας ΝΟΗΣΙΣ. Αξίζει να σημειωθεί ότι η ΕΡΤ3 διαθέτει στο αρχείο της ηχητικά ντοκουμέντα και σπάνιο υλικό από τη δεκαετία του 1950 έως σήμερα, όπως 9.000 μαγνητοταινίες με ηχογραφήσεις παραδοσιακής ελληνικής μουσικής, θεατρικής μουσικής, κλασικής μουσικής, σπουδαίων ελλήνων καλλιτεχνών, καθώς και με σπάνιο ηχητικό υλικό λαογραφικού περιεχομένου, δίσκους βινιλίου 33 και 45 στροφών, αρχείο φωνών παλαιών και σύγχρονων ελλήνων πολιτικών και δημιουργών τέχνης, συνεντεύξεις και ραδιοφωνικές εκπομπές ιστορικής αξίας, ραδιοφωνικά προγράμματα του σταθμού Φωνή της Αμερικής.

***

• «Το αγγελιόσημο στο Internet είναι μια αφορμή να δούμε το θέμα γενικώς και να τεθεί σε δημόσια κρίση…». Ο πρώην πρόεδρος της ΕΔΕΕ, Μανόλης Παπαπολύζος, λίγο πριν παραδώσει τη σκυτάλη στον Γ. Μαύρο, με συνέντευξή του στο «Ad Business» επανέφερε το ζήτημα της επιβολής του αγγελιόσημου. «Το αγγελιόσημο τι είναι; Φόρος ή εργοδοτική εισφορά; Και αν είναι εργοδοτική, γιατί δεν την πληρώνουν οι εργοδότες;» αναρωτιόταν ο Μ. Παπαπολύζος, θέτοντας και ζήτημα διαχείρισης των χρημάτων με αφορμή και τα «αμαρτωλά ομόλογα» της προηγούμενης διοίκησης του ΤΣΠΕΑΘ. «Αν κρίνουμε από αυτά που καταγράφονται στους ισολογισμούς των δικών μας εταιρειών-μελών, πρέπει να είναι πάνω από 150 εκατ. ευρώ τον χρόνο, το οποίο σημαίνει ότι τα τελευταία 12 χρόνια που αποδίδουμε εμείς αγγελιόσημο το ποσό ανέρχεται σε 1,5 δισ. ευρώ», είναι η θέση του πρώην προέδρου. Την ίδια ώρα, το IAB Hellas, με γνωμοδότηση του νομικού του συμβούλου Χ. ʼνθη (www.lawnet. gr), «απαντά» στη γνωμοδότηση του νομικού συμβούλου της ΠΟΕΣΥ υποστηρίζοντας πως είναι «ανεφάρμοστη» η επιβολή αγγελιόσημου στο διαδίκτυο. Το βασικό επιχείρημα του IAB Hellas είναι πως τοποθετεί τις ελληνικές επιχειρήσεις σε μειονεκτική θέση απέναντι στον ευρωπαϊκό και στον παγκόσμιο ανταγωνισμό.

• Δύο επιβεβαιώσεις του «Π» στην υπόθεση του λουκέτου από την οικογένεια Αγγελόπουλου σε «Ελεύθερο Τύπο» και City. Την περασμένη Κυριακή στο ρεπορτάζ με τίτλο «“Σοβαρές” προτάσεις για τον City», γράφαμε μεταξύ άλλων πως «φήμες και μόνο φήμες έφεραν το όνομα του Β. Ρέστη να διακινείται στους διαδρόμους του Blue Land Center» για τον City. Και στις 5 Ιουλίου, όταν η οικογένεια Αγγελόπουλου στην «ανακοίνωση προθέσεων» έκανε λόγο για επιστροφή του τίτλου του «Ελεύθερου Τύπου» στο Ίδρυμα Λίλιαν Βουδούρη και της συχνότητας του City στις Αρχές, εμείς εκτιμούσαμε στο κύριο θέμα μας πως είναι «στο τραπέζι ο τίτλος και ο σταθμός», καταγράφοντας τις πρώτες κρούσεις για τα δύο ΜΜΕ .

***

• Πού μετακινούνται ορισμένοι από τους εργαζομένους στον «Ελεύθερο Τύπο»; Η σκιτσογράφος Έφη Ξένου θα συνεργαστεί με το «Βήμα», ενώ, εκτός από την τηλεκριτικό Ντέπυ Γκολεμά, στη «Real News» πήγε και ο Ανδρέας Σαλεμής. Με εκπομπή στον Flash το Σαββατοκύριακο η Γκέλυ Σπανού, μαζί με τον Νίκο Νικητέα («Πρώτο Θέμα»), και στο πολιτικό ρεπορτάζ ο Γιάννης Καμπουράκης.
• Χθες, Σάββατο, επρόκειτο να κυκλοφορήσει το δεύτερο τεύχος του «Εναλλακτικού Τύπου», της εφημερίδας των απολυμένων του «Ελεύθερου Τύπου». Το πρώτο φύλλο πούλησε κατά εκτίμηση περίπου 8.000 φύλλα σε όλη την Ελλάδα.

***

• Κρυφές εκπλήξεις στη ραδιοφωνική μάχη έκρυβαν τα αποτελέσματα της Focus για λογαριασμό της ΑΕΜΑΡ το διάστημα από 8/6 έως 5/7/2009. Ο ΣΚΑΪ παρέμεινε πρώτος με 10,8% (10,6% το προηγούμενο διάστημα), με δεύτερο τον Ρυθμό με 8,4% (9%) και τρίτο τον Λάμψη με 8,3% (7,9%). Ακολουθούν ο DJ με 7,8% (7,5%), ο Kiss με 7,5 (8,6%), ο NovaΣΠΟΡ FM με 7,1% (6,2%), ο Δίεση με 6,5% (6,8%), ο Derti με 6,2% (6,8%), ο RED και η ΕΡΑ ΣΠΟΡ με 5,8% ο καθένας. Στους μουσικούς σταθμούς συγκατοικούν με 5,6% ο VFM, ο Sfera, ο Μελωδία και ο Δρόμος και ακολουθούν, έχοντας ο καθένας από 5,3%, ο Best και ο Love. Με 5,1% ο Orange, όπως και ο Love, με 4,8% ο Galaxy, με 4,3% ο Nitro, ενώ το Mad Radio σκαρφάλωσε στο 4%, φτάνοντας στην 23η θέση της γενικής κατάταξης. Στους ενημερωτικούς σταθμούς ο Real έχει 4,5% (4,8%), ο ΑΝΤ1 4,2% (4,7%), ο Alpha 3,5% (3,8%), ο Flash 2,7% (2,3%), ο Sentra 2,5% (1,9%), ο City 2,1% (2,2%), η ΝΕΤ 1,9% (2,6%) και ο Arrena 0,9% (0,6).


Σχολιάστε εδώ