ΑΝΑΨΥΧΗ ΤΟ Ν/Σ ΓΙΑ ΤΑ ΣΚΑΦΗ ΜΕ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΦΑΝΤΑΣΜΑ ΚΑΙ ΤΟ… ΠΑΡΑΛΙΓΟ ΡΟΥΣΦΕΤΙ ΣΤΟΥΣ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ!

Σε άμεση αναδίπλωση αναγκάστηκαν κόμματα και βουλευτές μετά τις αντιδράσεις που συνάντησε η απόπειρα να ρυθμίσουν νομοθετικά σκανδαλωδώς τα του οίκου τους, εισπράττοντας αναδρομικά τις ασφαλιστικές εισφορές που κατέβαλλαν από τον περασμένο Αύγουστο, με αποτέλεσμα να προκαλέσουν την κοινή γνώμη και τον απλό εργαζόμενο, ο οποίος συνήθως καλείται μόνο να πληρώνει!
Αφότου άνοιξε το μαγικό κουτί του νομοσχέδιου για τα σκάφη αναψυχής ανακαλύφθηκε ότι περιείχε μια έκπληξη. Για την ακρίβεια επρόκειτο για ένα καλοκαιρινό δώρο για όσους βουλευτές παρά την κατάργηση του ασυμβίβαστου είχαν αποφασίσει να μην εργάζονται, στους οποίους επιστρέφονταν και μάλιστα αναδρομικά από τον περασμένο Αύγουστο οι ασφαλιστικές εισφορές που είχαν καταβάλει από την τσέπη τους ώστε να μην πληρώσουν ούτε ένα ευρώ! Με την κατάργηση του ασυμβίβαστου πριν από έναν χρόνο είχε καταργηθεί και η διάταξη που υποχρέωνε τη Βουλή να τους πληρώνει τις ασφαλιστικές εισφορές. Τώρα καταργούνταν η… κατάργηση, επιβαρύνοντας τον προϋπολογισμό της Βουλής με ασφαλιστικές εισφορές «στους αναγνωρισμένους δημόσιους ή ιδιωτικούς φορείς κύριας και επικουρικής ασφάλισης και πρόνοιας για όσους βουλευτές επιλέγουν μετά την κατάργηση του επαγγελματικού ασυμβίβαστου τη μη χρήση του δικαιώματος άσκησης του επαγγέλματός τους».
Εννοείται όμως ότι όσοι εργάζονται και θα εξακολουθήσουν να πληρώνουν από την τσέπη τους τις εισφορές είναι σαφώς οι λιγότεροι…
Κάτω από το βάρος των αντιδράσεων, ακόμα και γαλάζιων βουλευτών (Γιάννης Μανώλης, Φωτεινή Πιπιλή), τα κόμματα υπαναχώρησαν, δηλώνοντας σε διάφορα Μέσα την αντίθεσή τους στο διακομματικό ρουσφέτι, κάτι που έκανε και η ίδια η πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Φώτης Κουβέλης, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Χρήστος Παπουτσής, αλλά και ο βουλευτής του ΛΑΟΣ Κωστής Αϊβαλιώτης, που χαρακτήρισε τη ρύθμιση άκαιρη. Η διάταξη αποσύρθηκε αργά το απόγευμα της Παρασκευής με θαρραλέα δήλωση του προέδρου της Βουλής που ανέφερε ότι πήρε τη σχετική πρωτοβουλία έπειτα από εισήγηση βουλευτών από όλες τις πτέρυγες του Κοινοβουλίου και ότι μετά τις αντιδράσεις των κομμάτων ζήτησε από την κυβέρνηση να αποσυρθεί.
Ο κ. Σιουφας στη δήλωσή του τόνιζε τα εξής:
«Ύστερα από εισηγήσεις βουλευτών, από πολλές πτέρυγες του Κοινοβουλίου, ζήτησα από την κυβέρνηση να φέρει διάταξη με την οποία θα επαναφερόταν η καταργηθείσα ρύθμιση για τις ασφαλιστικές εισφορές μόνο των βουλευτών που επέλεξαν ή δεν μπορούν να ασκήσουν επαγγελματική δραστηριότητα.
Στόχος της ρύθμισης ήταν να μη βρίσκονται οι βουλευτές αυτοί σε μειονεκτική σχέση έναντι των συναδέλφων τους που επέλεξαν να ασκήσουν την επαγγελματική τους δραστηριότητα, μετά την κατάργηση του επαγγελματικού ασυμβιβάστου.
Μετά τις σημερινές τοποθετήσεις των εκπροσώπων των κομμάτων, και σεβόμενος τον θεσμικό μου ρόλο, να ακούω, κάθε φορά και να συνθέτω τις υπάρχουσες απόψεις, ζήτησα από τον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών να αποσυρθεί η διάταξη αυτή από το νομοσχέδιο που εισάγεται προς συζήτηση την Τρίτη στην αρμόδια επιτροπή».
Νομοσχέδιο φάντασμα
Σε νομοσχέδιο-θρίλερ ωστόσο εξελίχθηκε αυτό του υπουργείου Οικονομικών για την επιβολή φόρου στα σκάφη αναψυχής, στο οποίο προστίθονταν και αφαιρούνταν μυστηριωδώς διατάξεις…
Ξαφνικά κι ενώ δεν υπήρχε σχετική αναφορά στο ενημερωτικό σημείωμα που είχε δοθεί αρχικά στους βουλευτές, στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής όπου τέθηκε το νομοσχέδιο σε διαβούλευση, εμφανίστηκε διάταξη σύμφωνα με την οποία κατακαλόκαιρα με απλή υπουργική απόφαση του υπουργείου Απασχόλησης η κυβέρνηση θα έκλεινε τα μεγάλο θέμα των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων. Η αντιπολίτευση κατήγγειλε την κυβέρνηση ότι κλείνει σκανδαλωδώς το θέμα χωρίς να περάσει νομοθετική ρύθμιση. Την επομένη ωστόσο που κατατέθηκε το νομοσχέδιο Παπαθανασίου στη Βουλή για να πάρει τον δρόμο της συζήτησης στην αρμόδια επιτροπή και ακολούθως στο Β΄ θερινό τμήμα, η επίμαχη αναφορά είχε εξαφανιστεί μυστηριωδώς!


Σχολιάστε εδώ