XΡΗΜΑτιστήριο

> Πτωτικά κινήθηκε η Σοφοκλέους κατά την πρώτη συνεδρίαση της προηγούμενης χρηματιστηριακής εβδομάδας, καθώς η αναμονή των εταιρικών αποτελεσμάτων β΄ εξαμήνου στη Wall Street και η επιφυλακτικότητα των επενδυτών απέναντι στην ευρωπαϊκή οικονομία επηρέασαν την εγχώρια χρηματαγορά, καθορίζοντας έτσι την τάση των μετοχών κυρίως στις δημοπρασίες, με αποτέλεσμα ο Γενικός Δείκτης Τιμών να κλείσει στις 2.187,02 μονάδες, μειωμένος κατά 1,09%, και η αξία των υποτονικών συναλλαγών να διαμορφωθεί στα 91,8 εκατ. ευρώ. Ο δείκτης της υψηλής κεφαλαιοποίησης σημείωσε απώλειες 1,28%, ο μεσαίας κινήθηκε αρνητικά κατά 0,23% και ο FTSE-80 υποχώρησε στο -1,28%. Την επομένη τα μεικτά πρόσημα των δεικτών στην αμερικανική αγορά λόγω των δυσοίωνων προβλέψεων της Παγκόσμιας Τράπεζας ότι το 2009 είναι μια επικίνδυνη χρονιά, οι αντίστοιχες ισχυρές απώλειες στις ευρωαγορές ελέω της πτώσης στις τιμές των εμπορευμάτων, και η στάση αναμονής των εγχώριων επενδυτών ώθησαν τον Γενικό Δείκτη στις 2.202 μονάδες, ενισχυμένο κατά 0,72%. Από τις επιμέρους μετοχές τη μεγαλύτερη άνοδο είχαν οι Ιντεάλ (+20%), Ενωμένη Κλωστοϋφαντουργία (+11,11%) και ΑΕΓΕΚ (+9,52%), ενώ αντίθετα πτώση 9,29% σημείωσε η Fashion Βοx. Ακολούθησε μία ακόμη συνεδρίαση κατά την οποία οι εκτιμήσεις συμβούλου του Ομπάμα ότι η αμερικανική οικονομία ενδεχομένως να χρειαστεί και δεύτερο πακέτο στήριξης, οι σημαντικές απώλειες που καταγράφηκαν στους ευρωπαϊκούς κλάδους των τηλεπικοινωνιών και των εταιρειών κοινής ωφελείας, αλλά και οι πιέσεις στη μετοχή (-2,71 %) και τα δικαιώματα (-11,85%) της Εθνικής Τράπεζας οδήγησαν σε μαζικές ρευστοποιήσεις, με αποτέλεσμα ο Γενικός Δείκτης να κλείσει στις 2.163,22 μονάδες, με απώλειες 1,8%, η αξία των συναλλαγών να διαμορφωθεί στα 132 εκατ. ευρώ, ενώ από τις μετοχές που άλλαξαν χέρια 46 κινήθηκαν ανοδικά, έναντι 170 πτωτικών. Την επομένη τα μεικτά πρόσημα στις αμερικανικές κεφαλαιαγορές λόγω της έκθεσης του ΔΝΤ με την οποία προέβη σε ανοδική αναθεώρηση των εκτιμήσεων για την παγκόσμια οικονομία το 2010, οι απώλειες στις ευρωπαϊκές χρηματαγορές ελέω της ανησυχίας των επενδυτών για τα εταιρικά αποτελέσματα β΄ τριμήνου και οι εγχώριες κινήσεις εξισορροπητικής κερδοσκοπίας στα δικαιώματα της Εθνικής έριξαν τον Γενικό Δείκτη στις 2.160 μονάδες, με οριακή πτώση 0,12% σε μια συνεδρίαση που η Εθνική Τράπεζα συγκέντρωσε το 44% της αξίας των συναλλαγών.

> Όσο εύκολο είναι ένα ενδεχόμενο νέο ράλι στις αγορές, άλλο τόσο εντυπωσιακό μπορεί να είναι κι ένα πιθανό πισωγύρισμα… Γι’ αυτό λοιπόν ας κρατήσουν μικρό καλάθι όσοι ξεχνούν το πρόσφατο κραχ και τρέχουν τώρα να κερδοσκοπήσουν ασύστολα, αδιαφορώντας για τις συνέπειες των πράξεών τους, καθώς η ισορροπία του συστήματος περπατάει σε τεντωμένο σχοινί.

> Από το 61% που είχαν πραγματοποιήσει τον Ιούνιο του 2008, έπεσαν στο 44,3%… Η αναφορά μας στη συμμετοχή των ξένων επενδυτών, «original και μαϊμού», στη συνολική κεφαλαιοποίηση της ελληνικής αγοράς, με εκροές της τάξεως των 223,55 εκατ. ευρώ.

> Άλλη μια «επιτυχία» του κ. Αράπογλου… Ένας ακόμη από τους «ελεγκτές» των τεκταινόμενων της γαλάζιας διοίκησης αναμένεται να μείνει εκτός παιχνιδιού. Ο λόγος για τον Ταμείο Επικούρησης της Εθνικής Τράπεζας, που λόγω σοβαρών προβλημάτων ρευστότητας δεν θα ασκήσει τα δικαιώματά του στην αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου.

> Οι αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου (ΑΜΚ) αντιμετωπίζονται διαφορετικά από τους επενδυτές… Εκτός από τις μετοχές, ξεκινούν τη διαπραγμάτευση και τα δικαιώματα, με τις τιμές των πρώτων στο χρηματιστήριο να διαφέρουν από αυτές που προκύπτουν μέσω της αγοράς των δεύτερων και εν συνεχεία της συμμετοχής στην αύξηση, δημιουργώντας έτσι ευκαιρίες για κέρδη που προέρχονται από αγοραπωλησίες. Η μη συμμετοχή πάντως ενός επενδυτή σε μια ΑΜΚ και η μη πώληση των δικαιωμάτων που κατέχει οδηγούν τελικά και στη μείωση της αξίας του χαρτοφυλακίου του, αφού μπορεί να διατηρεί τον ίδιο αριθμό μετοχών, η αξία του όμως μειώνεται λόγω της αναπροσαρμογής της τιμής.

> Μπρός γκρεμός και πίσω ρέμα… Ένα βήμα πριν την πτώχευση βρίσκονται αρκετές εγχώριες επιχειρήσεις, με τον δανεισμό να εμφανίζεται ως το μεγαλύτερο πρόβλημα στους ισολογισμούς τους, εξέλιξη που αφενός θα οδηγήσει στην ανεργία χιλιάδες εργαζομένους και αφετέρου θα δημιουργήσει νέες επισφάλειες στους δανειστές τους.

> Ούτε μία, ούτε δύο, αλλά τρεις ολόκληρες αλλαγές σε καίρια πόστα της εταιρείας… Η αναφορά μας στη ΣΑΟΣ, που μαζί με την αντικατάσταση του οικονομικού διευθυντή, του εσωτερικού ελεγκτή και του υπεύθυνου εξυπηρέτησης μετόχων κατάφερε να ενταχθεί και σε καθεστώς συνδιαλλαγής του άρθρου 99 του νέου πτωχευτικού κώδικα Ν. 3588/2007.

> Τριετή πλάνα ανασυγκρότησης και συνδρομή των βασικών τους μετόχων, προκειμένου να καλυφθούν τα ελλείμματα… Οι ασφαλιστικές εταιρείες δοκιμάζονται σκληρά αυτήν την περίοδο, κυρίως λόγω οικονομικών προβλημάτων που προέρχονται είτε από κακές επενδύσεις είτε από πελάτες που δεν ανανεώνουν τα προγράμματά τους είτε από φήμες που έχουν να κάνουν με την καθυστέρηση καταβολής αποζημιώσεων.

> Εξαγορές, συγχωνεύσεις, απολύσεις, λουκέτα… Η ραγδαία πτώση του τζίρου, η υπερσυγκέντρωση των συναλλαγών στις θυγατρικές των τραπεζών, τα αυξημένα έξοδα και η καθίζηση των εσόδων έχουν οδηγήσει σε σκέψεις πολλές από τις πάλαι ποτέ κραταιές Ανώνυμες Εταιρείες Επενδυτικής Διαμεσολάβησης (ΑΕΕΔ).

> Πώς αλλιώς θα πείσουν το retail για την αξιοπιστία του management και τις προοπτικές του ομίλου τους; Με αφορμή τις διαδοχικές αγορές μετοχών της Τράπεζας Πειραιώς από τον πρόεδρο του διοικητικού της συμβουλίου Μιχάλη Σάλλα, αναρωτιόμαστε γιατί δεν προβαίνουν σε ανάλογες ενέργειες και οι κρατικά διορισμένες διοικήσεις;

> Μήπως θα έπρεπε να ζητηθούν περισσότερες διευκρινίσεις από τους βασικούς μετόχους της εισηγμένης επιχείρησης; Με μια λιτή ανακοίνωση, η επαναληπτική γενική συνέλευση της εταιρείας Ελλάκτωρ ακύρωσε το πρόγραμμα προαίρεσης αγοράς μετοχών από στελέχη της, επειδή κρίθηκε ότι δεν εξυπηρετεί τα συμφέροντά της.

> Το φορολογικό αλαλούμ της γαλάζιας διακυβέρνησης καλά κρατεί, έτσι σε μια χρονιά που είχαμε σημαντικές χρηματιστηριακές υπεραξίες το αρμόδιο υπουργείο Οικονομικών αποδείχθηκε ανέτοιμο να επιβάλει τον σχετικό φόρο, ενώ αγνοείται και η εισπρακτική τύχη του μέτρου των stock options.

> Σε ποια χρηματιστηριακή εταιρεία, που τυγχάνει να είναι θυγατρική τράπεζας και η πλειοψηφία των μελών του διοικητικού της συμβουλίου διορισμένη με κομματικά κριτήρια, εκκρεμούν εναντίον της αφενός καταγγελίες στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και αφετέρου μηνυτήριες αναφορές στην Εισαγγελία Πλημμελειοδικών;

> Με δεδομένο ότι οι τιμές των μετοχών ανεβαίνουν κυρίως με φρέσκο χρήμα, αναρωτιόμαστε τι είδους «καταλύτη για τρέξιμο» θα μπορέσει να βρει η εγχώρια χρηματαγορά, αφού η ρευστότητά της έχει στραγγίξει με τις αυξήσεις μετοχικών κεφαλαίων σε Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, Εθνική, Geniki, Attica Bank, Aspis και Probank.

> Σε μια πολύ δύσκολη διεθνή οικονομική συγκυρία, κάτω από αντίξοες χρηματοπιστωτικές συνθήκες και σε αντίθετη ρότα με την πλειονότητα των εισηγμένων επιχειρήσεων, η Sea Star προχωρεί σε αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου, με στόχο την εισροή χρημάτων και τον εμπλουτισμό των μετόχων με επιχειρηματίες που έχουν πολυετή πείρα στην αγορά της ακτοπλοΐας.

> Εκτός πραγματικότητας… Τι κι αν η βασική εγχώρια χρηματαγορά χαρακτηρίζεται ρηχή, τι κι αν οι δευτερεύουσες παρουσιάζουν σημάδια κόπωσης, τι κι αν η εμπορευσιμότητα των επιχειρήσεων παραμένει το νούμερο ένα πρόβλημα, τι κι αν η πλειονότητα των μικροεπενδυτών αδυνατεί να παρακολουθήσει τις εξελίξεις, ο πρόεδρος του ΧΑ και διευθύνων σύμβουλος της ΕΧΑΕ Σπύρος Καπράλος εμμένει στη θέση του για ενίσχυση με νέα προϊόντα και υπηρεσίες.

> Οι επενδυτές δείχνουν πρόθυμοι να δανείσουν… Πτώση στις τιμές και άνοδο στις αποδόσεις των ομολόγων διεθνώς έχουν επιφέρει από τη μια τα στοιχεία που στηρίζουν τις προσδοκίες ανάκαμψης της παγκόσμιας οικονομίας και από την άλλη η καλή πορεία των χρηματιστηρίων.

> Σε πόσες από τις εισηγμένες επιχειρήσεις της μικρομεσαίας κυρίως κεφαλαιοποίησης οι ορκωτοί ελεγκτές λογιστές χορηγούν διαφοροποιημένες εκθέσεις ελέγχου, που έχουν να κάνουν με τη μη διενέργεια ή την υποεκτίμηση των προβλέψεων από ενδεχόμενους φορολογικούς ελέγχους;

> Δεν το λέμε εμείς, το επισημαίνει η έκθεση για τη Χρηματοπιστωτική Σταθερότητα της ΤτΕ… Ζημίες αντί για κέρδη θα εμφάνιζαν οι τράπεζες στο α΄ τρίμηνο του 2009, εάν στα αποτελέσματα χρήσης συνυπολογίζονταν οι αναγνωρισμένες απομειώσεις αξίας που εγγράφονται απευθείας στην καθαρή θέση.

> Γιατί να υπάρχουν εξαιρέσεις, στο πλαίσιο των ενδοομιλικών συναλλαγών, που επιβεβαιώνουν τον κανόνα του ρουσφετιού; Το ερώτημά μας απευθύνεται σε αυτούς που θέλουν τις κοινοπρακτικά συνδεόμενες εταιρείες και τις επιχειρήσεις με σχέση δικαιοπάροχου να μην υποβάλλουν φακέλους τεκμηρίωσης τιμών.

> Οι πρωτεργάτες της μόχλευσης και της χρήσης των παραγώγων, οι αρχηγοί των σύνθετων επενδυτικών εργαλείων και του νόμιμου αέρα, οι πρωταθλητές των υπεραποδόσεων τείνουν να γίνουν ο αδύναμος κρίκος του χρηματοπιστωτικού συστήματος, δημιουργώντας προβλήματα στις χρηματαγορές. Περί της κατάρρευσης ενός ακόμη hedge fund, του JWM Partners, ο λόγος.

> Γιατί ένιωσαν την ανάγκη να «απολογηθούν»; Το ενδεχόμενο πρόσκρουσης σε μονοπωλιακές συμπεριφορές, ο μικρός αριθμός εργαζομένων και η συμπληρωματική λειτουργία με την ΕΚΟ, είναι κάποιοι από τους λόγους για τους οποίους τα ΕΛΠΕ επέλεξαν να εξαγοράσουν την BP και όχι τη Shell.

> Κοινοποίηση για όλες τις μετοχές και όχι μόνο για τίτλους που καλύπτονται από εθνικά χαρακτηριστικά, προτείνουν οι ρυθμιστικές αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης… Τι κι αν το ελληνικό χρηματιστήριο διαθέτει ένα από τα αυστηρότερα νομοθετικά πλαίσια για τη διενέργεια ανοικτών πωλήσεων, τα εν λόγω μέτρα δεν μπορούν να εμποδίσουν από μόνα τους το short selling, ιδιαίτερα όταν αυτό προέρχεται εκτός του ελληνικού συστήματος, μέσα από αλλοδαπούς κωδικούς και συμβάσεις δανεισμού τίτλων που δεν γνωστοποιούνται σε κανέναν.

> Δύο μέτρα και δυο σταθμά… Από τη μια ο υπουργός Οικονομίας «τα παίρνει» από τους φορολογούμενους και από την άλλη οι συνάδελφοί του επί του τουρισμού και της ανάπτυξης μοιράζουν απλόχερα κοινοτικές επιδοτήσεις εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ ανά κλάδο και ανά επιχείρηση.

>Μια από τα ίδια στην κατάταξη των χρηματιστηριακών εταιρειών, βάσει του τζίρου συναλλαγών, για τον Ιούνιο! Η Eurobank βρέθηκε στην πρώτη θέση, αφήνοντας στη δεύτερη την Επενδυτική Τράπεζα και στην τρίτη την Εθνική-Π&Κ, ενώ τα remote members UBS και Merrill Lynch κατάφεραν να πλασαριστούν στην πρώτη δεκάδα.

> Ποιος κοροϊδεύει ποιον και γιατί; Από τη μια η διυπουργική επιτροπή αποκρατικοποιήσεων δίνει το «πράσινο φως» για τη μεταβίβαση του 5% του ΟΤΕ στην Deutsche Telekom και από την άλλη ο διορισμένος διοικητής του οργανισμού εισηγείται τον συμψηφισμό μέρους του τιμήματος με τις οφειλές που έχει το Δημόσιο στην εισηγμένη επιχείρηση.

> Μπορεί οι «θυγατέρες» των τραπεζών, εταιρείες factoring, να ενισχύουν τη ρευστότητα των επιχειρήσεων σε περιόδους χρηματοοικονομικής κρίσης, τις περισσότερες φορές όμως λειτουργούν αποκλειστικά ως μαξιλάρι των «μαμάδων» τους, ωραιοποιώντας τους ισολογισμούς τους και αναλαμβάνοντας την ευθύνη είσπραξης των απαιτήσεών τους. Για ποιον από τους δύο λόγους συστάθηκε άραγε η νέα επιχείρηση της Εθνικής;

> Σαν πολύ περίεργα δεν μας τα λέει η Επιτροπή Ανταγωνισμού; Μετά από ένα πολύμηνο σίριαλ, με πολλές κορώνες, συγκρούσεις και αλληλοκατηγορίες, έκανε τελικά δεκτό το αίτημα της Ένωσης Επιχειρήσεων Ακτοπλοΐας, για αναβολή της συζήτησης που αφορά την ύπαρξη καρτέλ στον χώρο, λόγω της επικείμενης κατάθεσης σχεδίου νόμου που προβλέπει σημαντικές αλλαγές και καθιστά την υφιστάμενη εισήγηση εκτός διαδικασίας.

> Οι αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ σάς μάραναν, κύριε Αθανασόπουλε… Αλήθεια, κύριε πρόεδρε, μήπως γνωρίζετε πόσες φορές την εβδομάδα διακόπτεται το ηλεκτρικό ρεύμα στην περιοχή του Μοσχάτου; Ποιος θα αποζημιώσει τους καταναλωτές από τις συνεχείς βλάβες στις οικιακές τους συσκευές;

> Οι εταιρικές αποτιμήσεις έχουν υποχωρήσει ακόμη και κάτω από τη λογιστική τους αξία… Με το βλέμμα στραμμένο στη ΝA Ευρώπη βρίσκονται αυτήν την περίοδο οι περισσότερες ελληνικές τράπεζες, έχοντας διαφοροποιήσει πλέον τη στρατηγική τους, καθώς από την επιθετική ανάπτυξη έχουν περάσει στην προσεκτική αξιοποίηση ευκαιριών που προκύπτουν ως αποτέλεσμα της κρίσης.

> Κέρδη πάνω από τα εκτιμώμενα, που είναι πάντα φουσκωμένα, φαίνεται να παρέχουν οι αγοραπωλησίες ακινήτων στους ισολογισμούς των Ανωνύμων Εταιρειών Επενδύσεων Ακίνητης Περιουσίας, καθώς αφενός ξεπερνούν τα περιθώρια αναπροσαρμογών της αξίας τους και αφετέρου ενισχύουν τα αποτελέσματα των τρεχουσών χρήσεων.

> Τι μήνυμα στέλνει στους επενδυτές της; Την ίδια ημέρα που η γενική συνέλευση των κατόχων προνομιούχων μετοχών της Attica Bank ενέκρινε την ΑΜΚ, ο διευθυντής κανονιστικής συμμόρφωσης της τράπεζας προχώρησε στην πώληση των κοινών ονομαστικών του μετοχών. Γιατί άραγε;

> Συγκυριακό φαινόμενο… Παρά τις ανατιμήσεις σε φρούτα, λαχανικά, τέλη κυκλοφορίας, ενοίκια, λογαριασμούς ύδρευσης – ηλεκτρικού ρεύματος κ.λπ., οι μειώσεις στις τιμές του πετρελαίου θέρμανσης και των αυτοκινήτων κατάφεραν να ρίξουν τον πληθωρισμό.

> «Μεγάλη η επιτυχία» των Eurobank, Εθνική, Πειραιώς, Κύπρου, Εμπορική, Αγροτική, Αττική και Attica Bank! Με αφορμή την πρόθεση της προβληματικής επιχείρησης Altec να προχωρήσει σε απόσχιση των δύο κλάδων της, αναρωτιόμαστε αν οι συνολικές της υποχρεώσεις, που φθάνουν τα 83 εκατ. ευρώ, αντιστοιχούν στο 52% του μετοχικού της κεφαλαίου, το οποίο θα κατέχουν οι πιστώτριες τράπεζες μετά την ολοκλήρωση της αύξησης.

> Δάσκαλε που δίδασκες! Από πότε ο σεβασμός στη νομιμότητα θα πρέπει να επιβάλλεται με τροπολογίες στη Βουλή; Γιατί οι κρατικά εποπτευόμενες τράπεζες αρνούνται να συμμορφωθούν στις αποφάσεις των δικαστηρίων; Ποιες οι εισηγήσεις των νομικών τους υπηρεσιών για το θέμα; Ποιες οι ευθύνες των διορισμένων διοικήσεών τους; Ποια μέτρα σκοπεύουν να πάρουν εναντίον τους τα υπουργεία Οικονομικών και Ανάπτυξης;

> Προς όφελος αυτών που πραγματοποιούν περισσότερες συναλλαγές! Ο διαχωρισμός των προμηθειών εκκαθάρισης και διακανονισμού αναμένεται να καταστήσει τα έσοδα της ΕΧΑΕ λιγότερο ευαίσθητα στις μεταβολές του ημερήσιου όγκου, ενώ μέρος της υφιστάμενης προμήθειας που σχετίζεται με την αξία της συναλλαγής θα αντικατασταθεί από προμήθεια ανά συναλλαγή.

> Μαθαίνουμε ότι υπάρχουν διαρροές στη διαδικασία ελέγχου των σκανδάλων από πλευράς ΠΑΣΟΚ. Πληροφορούμαστε ότι κάποιοι από τους νυν κρατικούς αξιωματούχους γνωρίζουν έγκαιρα τις ενέργειες που προτίθεται να ακολουθήσει ο τομέας τεκμηρίωσης του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Σε μια πρόσφατη χρηματοοικονομική υπόθεση, τον ρόλο του «καρφιού» τον διεκδικούν επί ίσοις όροις ένας πρώην βουλευτής Πελοποννήσου με υψηλόβαθμη διοικητική θέση στο Κίνημα και μια εξ απορρήτων υπάλληλος του κόμματος, που μετέχει σε επιτροπές προετοιμασίας του αρχηγού, κατοικεί στα βόρεια προάστια και διατηρεί κουμπαριά με διευθυντή τράπεζας, ο οποίος είναι στέλεχος της ΝΔ στον Νομό Κορινθίας.


Σχολιάστε εδώ