Όχι στον ρόλο της Πυθίας

Το τελευταίο διάστημα μάλιστα, όπως επισημαίνει έμπειρο στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, όλη αυτή η οιωνοσκοπία και «η συντήρηση ενός καθαρά εκλογικού κλίματος, αρχίζει να μας αποσυντονίζει».

Αυτή η κατάσταση προβληματίζει σοβαρά τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ και το επιτελείο του, που σε καμία περίπτωση, όπως λέει στενός συνεργάτης του, δεν θέλουν «να γίνει κοιλιά» και κυρίως να μεταφέρουν «την ατζέντα από τα σοβαρά θέματα, σε χρησμούς της Πυθίας για τις εκλογές».

Το «πρώτο μικρό αντίδοτο» προς αυτήν την κατεύθυνση είναι η προσπάθεια του επιτελείου του Γιώργου Παπανδρέου να κόψει αμέσως την παραλυτική αυτή συζήτηση και να επαναφέρει σε πρώτο πλάνο την οικονομία, την καθημερινότητα του πολίτη και την αντιμετώπιση της διαφθοράς.

«Αν τώρα που ο Καραμανλής είναι στριμωγμένος, συνεχίσουμε να παίζουμε τον ρόλο της Πυθίας, τότε θα την πατήσουμε, γιατί ο κόσμος θέλει να ακούει συγκεκριμένα πράγματα», επεσήμαινε σημαίνων στέλεχος του ΠΑΣΟΚ.

Παράλληλα, όμως, το τελευταίο διάστημα υπεισέρχεται και μια άλλη διάσταση στον προβληματισμό που αναπτύσσεται: αν δηλαδή θα έπρεπε με πιο απλό και άμεσο τρόπο ο Γ. Παπανδρέου να συνδέσει και να εξηγήσει στον κόσμο γιατί θέτει θέμα εκλογών και το συνδέει με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, καθώς «έρχεται διά της τεθλασμένης να εξηγήσει ότι θα ψηφίσει Παπούλια, αν δεχτεί να ξαναείναι υποψήφιος, αλλά μετά τις εκλογές». Ενδέχεται δε στο σημείο αυτό να υπάρξει μια «επικοινωνιακή αναπροσαρμογή» του όλου θέματος.

Στους σχεδιασμούς για μια «σταθερή πολιτική παρουσία και ένα σταθερό πολιτικό μήνυμα», περιλαμβάνεται και το να επιδιώξει το ΠΑΣΟΚ να οδηγηθεί η κυβέρνηση στη ΔΕΘ χωρίς να έχει πάρει ανάσα, τόσο από την ήττα των ευρωεκλογών όσο και από την αδυναμία της να αντεπεξέλθει στα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα και οι πολίτες. Από την άλλη πλευρά, το ΠΑΣΟΚ και ο Γιώργος Παπανδρέου επιδιώκουν να κάνουν στη Θεσσαλονίκη μια κυβερνητική πρόβα τζενεράλε. Ο κ. Παπανδρέου αναμένεται να μιλήσει πλέον με τεκμηριωμένο λόγο, συγκεκριμένες προτάσεις, κόστος και χρονοδιάγραμμα. Αν και ακόμα είναι σχετικά νωρίς, στελέχη του κόμματος που έχουν αναλάβει την πρώτη επεξεργασία του «πακέτου ΔΕΘ», ισχυρίζονται ότι το ΠΑΣΟΚ δεν θα εμφανιστεί στη Θεσσαλονίκη ως το κόμμα που είναι στα πρόθυρα να αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας, αλλά ως υπεύθυνο κόμμα που έχει την εναλλακτική πρόταση για την άρση του πολιτικού και κοινωνικού αδιεξόδου στο οποίο βρίσκεται η χώρα.

«Κλειδί» οι διαπραγματεύσεις
Παπαθανασίου στις Βρυξέλλες
Ωστόσο, παρότι η προεδρική εντολή για επιστροφή στη βάση όλων των στελεχών μέχρι τις 17 Αυγούστου, με αιτιολογία τον προεκλογικό συναγερμό είναι σε ισχύ, πληθαίνουν οι φωνές που εκτιμούν ότι το ενδεχόμενο να προκηρυχθούν εκλογές απομακρύνεται ως τον Φεβρουάριο. Στο επιτελείο μάλιστα του Γιώργου Παπανδρέου εξετάζεται με ιδιαίτερη προσοχή αυτό το σοβαρό ενδεχόμενο. Μάλιστα η πεποίθηση αυτή ενισχύθηκε ακόμα περισσότερο τα τελευταία εικοσιτετράωρα, με την αποτίμηση που έγινε για τα όσα διαπραγματεύτηκε ή και συμφώνησε στις Βρυξέλλες για τα δημοσιονομικά ο υπουργός Οικονομίας Γιάννης Παπαθανασίου.

Υπήρξαν και εισηγήσεις από τους γνώστες αυτών των εξελίξεων, όπως και αναλυτική συζήτηση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ μαζί τους, αλλά και με συνεργάτες του οι οποίοι του επεσήμαναν ότι πρέπει να δώσει προσοχή σε αυτήν την εκδοχή. Μάλιστα συνομιλητής του κ. Παπανδρέου τόνιζε πως «με τα όσα διαπραγματεύτηκε και διαπραγματεύεται ο κ. Παπαθανασίου στις Βρυξέλλες, διαφαίνεται να υπάρχει μια ατζέντα και ένας σχεδιασμός να πάνε πιο πίσω οι εκλογές, όσο μπορούν να τις πάνε πιο πίσω, τον Φεβρουάριο, τον Μάρτιο, αλλά πιο πίσω και όχι το φθινόπωρο».

Βέβαια όλοι επισημαίνουν πως η «παρούσα κυβέρνηση αντέχει με τα δόντια και με το στανιό μπορεί να κρατηθεί για μερικές ακόμα βδομάδες».

Πάντως εξακολουθούν να υπάρχουν και σημαντικά στελέχη που υποστηρίζουν ότι παρ’ όλα αυτά «ο Καραμανλής θα πάει σε εκλογές στις 13 Σεπτεμβρίου γιατί δεν αντέχει να ανοίξει τα πιο σκληρά οικονομικά μέτρα ούτε και να ετοιμάσει Προϋπολογισμό».

Μόλις πρόσφατα, προστέθηκε και μια ακόμα ημερομηνία, η Κυριακή 27 Σεπτεμβρίου, και τα στελέχη που την προβάλλουν, λένε ότι «αυτό περίπου διαχέεται από κυβερνητικούς παράγοντες και τις εξομολογήσεις που κάνουν σε δικούς τους ανθρώπους οι οποίοι τους ζητούν να ετοιμαστούν γι’ αυτήν την ημερομηνία».

«Καμπανάκια»
Πάντως ο σχετικός εφησυχασμός που υπάρχει ότι θα κερδηθούν οι εκλογές όποτε και αν γίνουν, δεν σημαίνει ότι όλα είναι «μέλι γάλα». Τα καμπανάκια του κινδύνου κρούονται κυρίως από μεσαία στελέχη σε κατ’ ιδίαν συνομιλίες, αλλά και από ορισμένα ιστορικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ όπως ο Γιώργος Παναγιωτακόπουλος, που από το βήμα του Εθνικού Συμβουλίου την προηγούμενη εβδομάδα «τράβηξε την κουρτίνα» του εφησυχασμού και παρότρυνε τα μέλη του κορυφαίου κομματικού οργάνου να ξορκίσουν την αδράνεια. «Και ατομική βόμβα να ρίξει ο Γιώργος Παπανδρέου, θα φτάσει στα αφτιά μας απόηχος χειροβομβίδας» είπε. Η παρατήρηση του πρώην συγκεντρωσιάρχη του Ανδρέα Παπανδρέου ούτε τυχαία είναι ούτε άκαιρη και κανείς βεβαίως δεν μπορεί να του καταλογίσει δόλο. Απλώς μετέφερε την αγωνία μερίδας στελεχών που διακρίνουν ότι αφενός η νίκη του ΠΑΣΟΚ στις εθνικές εκλογές μπορεί να επιτευχθεί, αφετέρου όμως η αυτοδυναμία παραμένει μεγάλο ερώτημα.

Όπως και να έχει όμως, η κατάσταση στην Ιπποκράτους δεν θυμίζει σε τίποτα τις μέρες στη Χαριλάου Τρικούπη. Είναι σαφές πλέον ότι τα στελέχη του κόμματος λειτουργούν με σύστημα. Η δουλειά έχει ομαδοποιηθεί, αποδίδει καρπούς και, το βασικότερο, η πληροφόρηση έχει μπει σε σωστά κανάλια για την ορθή αξιολόγηση. Αυτό όμως που δεν έχει ακόμη εξαλειφθεί είναι ο φόβος για το στραβοπάτημα.

Εκεί έγκειται και η μουρμούρα για αδράνεια. Από την άλλη πλευρά όμως, όπως έλεγε μεταξύ σοβαρού και αστείου γνωστός για το χιούμορ του βουλευτής, «δεν μας αφήνει και η κυβέρνηση, αφού ό,τι να κάνει, ακόμη και μια επιτυχία, βγαίνει από μόνη της στη σέντρα. Εμείς τι άλλο να κάνουμε;».


Σχολιάστε εδώ