Φόβοι για πολύ δύσκολο φθινόπωρο
Το τραπεζικό σύστημα και το πλήρες χάος που επικρατεί στα δημόσια οικονομικά οδηγούν ολοταχώς σε ύφεση την οικονομία, όπως επιβεβαιώνει η τριμηνιαία οικονομική έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Τα στελέχη του οικονομικού επιτελείου φοβούνται τώρα ότι η καθίζηση θα επιταχυνθεί το φθινόπωρο, με τη λήξη της τουριστικής περιόδου, εκτροχιάζοντας πλήρως τους σχεδιασμούς για αύξηση των εσόδων και «αναχαίτιση» της απειλητικής αύξησης του ελλείμματος. Ο υπουργός Οικονομικών αναγνωρίζει ανοικτά πλέον, παρότι ήδη έχει κατεβάσει στο απόλυτο μηδέν τη φετινή του πρόβλεψη για την οικονομική ανάπτυξη, ότι τα πράγματα είναι πιθανόν να εξελιχθούν ακόμη πιο αρνητικά και αυτό συνδέεται άρρηκτα με την εκπλήρωση των δημοσιονομικών στόχων και την παράταση των προθεσμιών για τη δημοσιονομική προσαρμογή τουλάχιστον κατά ένα έτος.
«Αν αποδειχθεί ότι οι επιπτώσεις της κρίσης στην ελληνική οικονομία είναι μεγαλύτερες από τις προβλεπόμενες, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα αντιληφθεί αν πράγματι ο στόχος του 3% το 2010 είναι εφικτός», τόνισε την Τρίτη, μετά τη συνεδρίαση του Ecofin, ο κ. Γιάννης Παπαθανασίου. Η τριμηνιαία έκθεση της Κομισιόν για την οικονομική κατάσταση της Ευρωζώνης επιβεβαιώνει πλήρως τους φόβους για πιστωτική ασφυξία στην Ελλάδα, που αποτελεί και τον κύριο παράγοντα διολίσθησης στην ύφεση. Σύμφωνα με την έκθεση, το «υγιές» πιστωτικό σύστημα της Ελλάδας κατέγραψε τη δεύτερη χειρότερη επίδοση στην Ευρώπη (μετά το Βέλγιο), κατά τους μήνες της οξείας κρίσης (Οκτώβριος 2008-Απρίλιος 2009): στην Ελλάδα καταγράφηκε μεγάλη μείωση των χρηματοδοτήσεων σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά, της τάξεως του 4%, που είναι και η δεύτερη χειρότερη επίδοση στην Ευρωζώνη, μετά το -7% του Βελγίου. Και αυτό παρότι η ελληνική κυβέρνηση εξάντλησε τα πενιχρά δημοσιονομικά περιθώρια για να προσφέρει ενισχύσεις στις τράπεζες: σύμφωνα με την Κομισιόν, εγκρίθηκαν ενισχύσεις που αντιστοιχούν στο 11,4% του ΑΕΠ και εξ αυτών είχαν αξιοποιηθεί μέχρι το τέλος Απριλίου ενισχύσεις που αντιστοιχούν στο 4,6% του ΑΕΠ.
Στελέχη του οικονομικού επιτελείου φοβούνται ότι το φθινόπωρο είναι πιθανό να κρύβει δυσάρεστες οικονομικές εκπλήξεις για την κυβέρνηση και τονίζουν ότι αυτό δεν πρέπει να αγνοείται από τον πολιτικό σχεδιασμό του πρωθυπουργού για τον χρόνο των εκλογών.
Ορισμένα στελέχη, μάλιστα, συντάσσονται με όσους στην κυβέρνηση εισηγούνται εκλογικό αιφνιδιασμό τον Σεπτέμβριο, καθώς εκτιμούν ότι η οικονομία δεν θα αντέξει την αναμονή ως τον Μάρτιο, αν επιβεβαιωθούν οι δυσοίωνες προβλέψεις για πέρασμα σε αρνητικούς ρυθμούς ανάπτυξης.