Φωτιά στις συχνότητες από έρευνα της ΕΕΤΤ!
Η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών δημοσιοποίησε την έρευνά της για τη χρήση του ψηφιακού μερίσματος, έρευνα που απευθύνεται στους ειδικούς της αγοράς και ήδη προκαλεί αντιδράσεις. Στην ουσία η ΕΕΤΤ εμφανίζεται ως εγγυήτρια στο πέρασμα στην επίγεια ψηφιακή τηλεόραση, και βάζει στο παιχνίδι των συχνοτήτων την αγορά τηλεπικοινωνιών, κυρίως τις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας, ενώ διαφαίνεται η πλήρης υποβάθμιση της παρέμβασης και του ρόλου του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης στην τηλεόραση. Επίπτωση που ενισχύεται από την ίδια την απραξία και την ατολμία του οργάνου να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στις εξελίξεις. Την ίδια ώρα, η ΕΤΙΣΕΕ θεωρεί «πράξη πολέμου» την παραχώρηση του επιπλέον φάσματος, του λεγόμενου «ψηφιακού μερίσματος», στις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας.
Στο διά ταύτα της έρευνας διαφαίνεται η απαίτηση να δοθεί το κομμάτι των τηλεοπτικών διαύλων 61 ως 69 σε υπηρεσίες κινητής τηλεφωνίας, με πρόταση να μετακινηθούν οι επικοινωνίες του στρατού στις συχνότητες 57, 58 και 65 και να δοθεί το φάσμα από 28 ως 32 για ανάπτυξη τηλεοπτικών υπηρεσιών δημοσίου συμφέροντος και τηλεόρασης υψηλής ευκρίνειας.
Συγκεκριμένα, με κύρια επιχειρήματα ότι υπάρχει μεγάλο κέρδος από την απόδοση και τη χρήση του ψηφιακού μερίσματος (τη χορήγηση δηλαδή συχνοτήτων μετά την έναρξη της επίγειας ψηφιακής τηλεόρασης που περισσεύουν στο φάσμα των UHF) και ότι έγινε ήδη εναρμόνιση σε διεθνές επίπεδο, η ΕΕΤΤ τάσσεται υπέρ της παραχώρησης του ψηφιακού μερίσματος στην κινητή τηλεφωνία. Σημειώνει ως παράδειγμα αυτό των Ηνωμένων Πολιτειών, όπου η απόδοση ψηφιακού μερίσματος στις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας απέδωσε ύστερα από δημοπρασία έσοδα σχεδόν 20 δισεκατομμύρια δολάρια. Υποστηρίζει ότι η απόδοση κερδών μειώνεται αν οι συχνότητες 66-69 παραμείνουν στην υπηρεσία των επικοινωνιών του στρατού και προτείνει τη μετακίνησή τους σε συχνότητες που σήμερα καταλαμβάνονται από αναλογικά ελεύθερα κανάλια και στην ψηφιακή εποχή θα είναι ελεύθερες, τις 57, 58 και 65 στα UHF. Η απαίτηση των ελληνικών ιδιωτικών καναλιών να συμμετάσχουν στη χρήση του ψηφιακού μερίσματος δεν αναφέρεται καν. Ωστόσο, γίνεται αναφορά σε υπηρεσίες Τηλεόρασης Υψηλής Ευκρίνειας μαζί με εκπομπές τηλεόρασης δημοσίου συμφέροντος, για τις οποίες προτείνονται οι συχνότητες 28 ως 32, που είναι προβληματικές για τα αναλογικά ελεύθερα κανάλια και δεν έχουν εναρμονιστεί στον χάρτη ψηφιακών τηλεοπτικών εκπομπών.
Χαοτική πολιτική
Είναι φανερό πως δεν υπάρχει φορέας που θα οργανώσει με δίκαιο τρόπο τη μετάβαση στην ψηφιακή τηλεόραση, όπως πριν από χρόνια πρότεινε ο σημερινός πρόεδρος του ΙΟΜ, Ρ. Μορώνης. Έτσι, οι σταθμοί εθνικής εμβέλειας όχι μόνο δεν χρειάζονται έγκριση του ΕΣΡ, αλλά κατάφεραν να συστήσουν την Digea, μια εταιρεία-πάροχο τηλεοπτικού σήματος. Σε άλλη μοίρα βρίσκονται οι περιφερειακοί σταθμοί. Το ΕΣΡ με άλλα κριτήρια συνεχίζει να δίνει «ψηφιακές εγκρίσεις», δηλαδή τη δυνατότητα ψηφιακής εκπομπής σε σταθμούς που δύσκολα μπορούν να σηκώσουν τέτοιες επενδύσεις. Έτσι, πιστοποίησε πως άλλοι 29 τηλεοπτικοί σταθμοί έχουν πρόγραμμα ικανοποιητικό για να μεταδοθεί και με ψηφιακό σήμα. Συνολικά έχει δώσει έγκριση σε 72 σταθμούς για να εκπέμψουν ψηφιακά. Όμως το ερώτημα είναι αν μπορούν, διότι είναι πολύ πιθανό να μη βρίσκονται όλοι οι σταθμοί που μοιράζονται μια μελλοντική ψηφιακή συχνότητα στο ίδιο τεχνολογικό επίπεδο. Τι θα γίνει λοιπόν με εκείνον που δεν μπορεί να τα καταφέρει; Θα κρατήσει και τους υπόλοιπους στην αναλογική μετάδοση;
Οι τελευταίοι που έλαβαν την έγκριση είναι οι τηλεοπτικοί σταθμοί: Corfu Channel, ART TV, IN Channel, Κανάλι 28, Eurochannel, Time Channel, TV Χαλκιδική, Κανάλι 9 Θεσσαλονίκης, TV Θεσσαλονίκη, Alfa Τηλεόραση, TV Δέλτα, R Channel, Θράκη ΝΕΤ, Homeshop, Astra TV, Best TV, ERZ TV, ORT, Achaia Channel, Κόσμος TV, PATRA TV NET, Axion TV, Super TV, Σητεία TV, Νέα Τηλεόραση Κρήτης, Ρόδος TV, και στην Αττική οι Τηλεάστυ (Αίγινα 65) και Local TV (Αίγινα 54).
Οι προηγούμενοι είναι:
– Αττική: MAD (63 Αίγινα), MTV (63 Αίγινα), Sport TV (63 Αίγινα), 06 TV (63 Αίγινα), Shop TV (65 Αίγινα), Τηλεφώς (65 Αίγινα), Channel 9 (65 Αίγινα), Blue Sky (65 Αίγινα).
– Υπόλοιπη χώρα: TV 100, 4E, Εγνατία Τηλεόραση, Europe One, Γνώμη του Πολίτη, Δίον Channel Βαλκάνια TV, Αχελώος TV, West Channel, Flash Τηλεόραση, Top Channel, TRM, Πέλλα TV, Center TV, ΕΝΑ Channel, Nest Alfa TV, Star TV, Δέλτα Τηλεόραση, Θεσσαλία TV, TRT, Αρχιπέλαγος TV, ΕΝΑ TV, ETV, STAR Κεντρικής Ελλάδας, Lepanto TV (53, Αρόη), Ηλέκτρα TV, DR TV Ελλάδα TV Σύρος, TV1, TV Rhodes-Cosmos (Ίριδα TV, Κρήτη TV, Κύδων, Creta Channel).