Φταίνε οι προηγούμενοι…

Από τον διευθύνοντα σύμβουλο της Θέμις Κατασκευαστική ΑΕ κ. Νίκο Τρίαντο πήραμε την παρακάτω επιστολή σε απάντηση σχετικού δημοσιεύματός μας της περασμένης Κυριακής.

«Η παρούσα διοίκηση της ΘΕΜΙΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ ΑΕ και εγώ προσωπικά, από τη στιγμή ανάληψης των καθηκόντων μας (προ τεσσάρων μηνών) θέσαμε ως κύριο στόχο τη νομιμότητα, τη διαφάνεια και την αποτελεσματικότητα των ενεργειών μας. Στα πλαίσια αυτά, υλοποιούμε το κατασκευαστικό πρόγραμμα που έχει ανατεθεί στην εταιρεία, κατά τρόπο που θα εξασφαλίζει την τεχνική επάρκεια, αλλά και τη συντομότερη απόδοση των έργων στο κοινωνικό σύνολο.

Είναι γνωστό, όμως, ότι η εταιρεία λειτουργούσε πολύ πριν αναλάβουμε. Η πληθώρα των έργων που δεν είχαν παραληφθεί και παρέμεναν εκκρεμή για μακρό χρόνο -τόσο μακρό που ενίοτε ξεπέρναγε την έννοια του “εύλογου χρόνου”- ήταν η αιτία που ζητήσαμε επίμονα από αρμόδιους υπαλλήλους την τακτοποίηση των εκκρεμοτήτων που τους αφορούσαν. Οι εκκρεμότητες οδήγησαν μια σειρά από έργα σε “αυτοδίκαιες παραλαβές” από τον ανάδοχο, ήτοι στην απεμπόληση από την εταιρεία ενός ή και δύο σταδίων ελέγχου -προσωρινή και οριστική παραλαβή- των ποιοτικών και ποσοτικών στοιχείων του έργου. Είναι κατανοητό ότι με την “αυτοδίκαιη παραλαβή”, δεν εξαντλήθηκαν τα περιθώρια διαφύλαξης του δημοσίου συμφέροντος.

Επίσης, υπάρχει σημαντικός αριθμός δικαστικά εκκρεμουσών υποθέσεων από τις οποίες ενδέχεται να προκύψει ζημία για την εταιρεία και κατʼ επέκταση για το ελληνικό Δημόσιο, που οι αντίδικοι εργολήπτες βρήκαν έρεισμα σε παραλείψεις υπηρεσιακών παραγόντων κατά το παρελθόν.

Η πραγματικότητα που περιγράψαμε μας οδήγησε, πρόσφατα, σε εσωτερικές κατʼ αρχήν αντικαταστάσεις και μετακινήσεις στελεχών που δεν ανταποκρίθηκαν επαρκώς στα καθήκοντά τους, προσδοκώντας ότι με τη νέα σύνθεση η εταιρεία θα λειτουργήσει αποτελεσματικότερα. Ακόμα, θεωρούμε υποχρέωσή μας την αναζήτηση ευθυνών από τους υπαλλήλους της εταιρείας, που είναι υπαίτιοι για τις καθυστερήσεις της απόδοσης έργων με σημαντική κοινωνική αξία, για διαφυγόντα έσοδα για το Δημόσιο, καθώς και για οικονομικές ζημίες που κάθε στιγμή μπορεί αυτή να υποστεί, από τις πράξεις ή τις παραλείψεις τους.

Ουδεμία διάταξη νόμου αγνοήθηκε από την εταιρεία μας, ουδεμία άλλη “πίεση” από εμέ ή άλλο μέλος της διοίκησης ασκήθηκε σε υπάλληλο της εταιρείας, εκτός αν έτσι εκλαμβάνονται οι εντολές που δόθηκαν και οι οποίες βρίσκονται εντός των νομίμων ορίων. Η επιστροφή εγγυητικών επιστολών ενός έργου γίνεται εφόσον κριθεί ότι πληρούνται οι προϋποθέσεις του νόμου που περιγράφουν την εν λόγω διαδικασία και όχι κατά βούληση ή αυθαιρέτως. Σε αντίθετη περίπτωση, η μη επιστροφή τους, εάν συντρέχουν οι κατά νόμο προϋποθέσεις, επισύρει αξιώσεις έναντι της εταιρείας μας και αποζημιώσεις εκ μέρους του αναδόχου, όπως δυστυχώς αντιμετωπίζουμε ήδη τέτοιες περιπτώσεις, από παραλείψεις του παρελθόντος.

Ελπίζω ότι στους τέσσερις μήνες της θητείας μας έχει γίνει σαφής στους εργαζόμενους της εταιρείας μας η προσπάθεια που καταβάλλουμε να αλλάξουμε την εικόνα της “αμαρτωλής” ΘΕΜΙΣ, επειδή πιστεύουμε ότι η εικόνα της αδικεί τη συντριπτική πλειοψηφία των υπαλλήλων της, που φιλότιμα προσπαθούν να ανταποκριθούν στις εργασιακές τους υποχρεώσεις.

Έχοντας την άποψη, από τη μέχρι σήμερα στάση της εφημερίδας σας σε πληθώρα θεμάτων, ότι ασκείτε κριτική μεν, αλλά επιδεικνύετε σοβαρή και υπεύθυνη στάση δε, θεωρώ ότι θα ελέγξετε την αξιοπιστία πληροφοριών και τα κίνητρα των ανθρώπων που τις διοχέτευσαν. Κίνητρα, που κατά τη γνώμη μας ουδόλως σχετίζονται με την αποκάλυψη κάποιου «σκανδάλου», αλλά με ιδιοτελείς σκοπούς».

Ίδια κυβέρνηση δεν είναι;

Και η απάντησή μας

Κατʼ αρχάς, είναι άξια επισήμανσης η άμεση αντίδραση του κ. Τρίαντου που δείχνει ευαισθησία απέναντι στο έργο του Τύπου, ευαισθησία που είναι είδος εν ανεπαρκεία τα τελευταία χρόνια.

Να δεχθούμε όλες τις απόψεις που παραθέτει στην επιστολή του, όμως έχουμε μια απορία. Δίνει την εικόνα ότι άλλο κόμμα ήρθε στην κυβέρνηση με την τοποθέτηση του κ. Τρίαντου. Όλα αυτά που επισημαίνει, δηλαδή καθυστερήσεις στις παραλαβές έργων που είναι απαραίτητα, πράξεις και παραλείψεις υπαλλήλων της Θέμις τώρα διαπιστώθηκαν; Η προηγούμενη διοίκηση, επί υπουργού Σωτήρη Χατζηγάκη, τι έκανε; Απλώς προήδρευε; Και ο τότε υπουργός, αλλά και ο προηγούμενος, ο κ. Παπαληγούρας, δεν είχαν πάρει χαμπάρι; Και δεν έχουν ευθύνες οι υπουργοί; Δηλαδή να πιστέψουμε ότι οι υπάλληλοι και οι διευθυντές κάνουν το δικό τους και δεν υπολογίζουν υπουργό ούτε διοικητή της εταιρείας; Φαίνεται ότι είναι μόδα κάθε ερχόμενος να κατηγορεί τον προηγούμενο… Άλλο ένα δείγμα της αλληλεγγύης που υπάρχει στην κυβέρνηση.

Δείχνετε αγωνία και ανησυχία για τους εργολάβους, ότι θα διεκδικήσουν αποζημιώσεις για την καθυστέρηση επιστροφής των εγγυητικών τους, είστε όμως σίγουρος ότι έχουν κάνει σωστά τη δουλειά τους; Και όλα είναι εντάξει; Αν πράγματι έτσι είναι, τότε αποτελούν εξαίρεση. Και τους βγάζουμε το καπέλο. Αλλά εμείς γνωρίζουμε ότι εκείνο για το οποίο πάντα πιέζουν οι εργολάβοι είναι να πληρωθούν, γιατί το Δημόσιο είναι μπαταξής. Πληρώνει με πολλούς μήνες καθυστέρηση. Και κάτι τελευταίο. Αν έχετε διαπιστώσει παραλείψεις και κίνητρα ιδιοτελή, γιατί δεν διατάσσετε ΕΔΕ και δεν στέλνετε τους επιλήσμονες υπαλλήλους στα δικαστήρια; Είναι δυνατόν να δεχθεί ο πολίτης ότι ένας υπάλληλος μπλοκάρει τη λειτουργία ενός δημόσιου φορέα; Κλείνοντας, μας κάνει εντύπωση ότι καταφεύγετε σε σεναριολογία για το ποιος μας διοχέτευσε τις πληροφορίες. Μα αυτό είναι το θέμα ή αν λειτουργεί σωστά η Θέμις; Εσείς άλλωστε ο ίδιος ομολογείτε ότι βρήκατε μπάχαλο…

Αν δεν υπήρχαν οι διαρροές, κύριε Τρίαντο, πολλά σκάνδαλα δεν θα είχαν δει το φως της δημοσιότητας, όπως τα ομόλογα, το Βατοπέδι, η Ζήμενς, και θα συνεχιζόταν το φαγοπότι εις υγείαν των κορόιδων…


Σχολιάστε εδώ