ΤΟ ΠΑΡΚΟ ΣΤΗ ΡΙΖΑΡΗ

Το Πάρκο Ριζάρη απέναντι από τον Ευαγγελισμό είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα.

Στον λαβύρινθο του ποιος έχει ποια αρμοδιότητα για τη φροντίδα του, δεν είμαστε διατεθειμένοι να εμπλακούμε. Ούτε άλλωστε στόχος μας είναι η απόδοση ευθυνών σε κάποιον ή κάποιους. Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι η ανάδειξη του προβλήματος.

Σε αυτό το πλαίσιο, λοιπόν, θεωρούμε ότι οι οποιοιδήποτε αρμόδιοι πρέπει να φροντίσουν τα δένδρα, να τα περιποιηθούν. Να γεμίσουν με γκαζόν και λουλούδια τα χέρσα τμήματα και ακόμη να αδειάσουν από τα λιμνάζοντα νερά τα χαντάκια. Βρώμικα, τελματωμένα τα νερά, πέρα από την αντιαισθητική τους εικόνα, αποτελούν πηγή μολύνσεων.

Είναι δυνατόν να υπάρχει αυτή η εικόνα μέσα στο κέντρο της Αθήνας; Είναι τόσο δύσκολο να μετατραπεί σε έναν δροσερό χώρο ανάπαυσης και ηρεμίας; Πόσα χρήματα επιτέλους χρειάζονται; Φοβούμαστε όμως ότι το πρόβλημα δεν είναι εκεί. Είναι στην αδιαφορία. Στην έλλειψη στοιχειώδους φροντίδας.

Ας ξυπνήσουν λοιπόν οι αρμόδιοι. Καιρός είναι.

Γιατί δεν παρατείνεται η λειτουργία του Μετρό τις βραδινές ώρες;

Η παρακολούθηση μιας καλής παράστασης, μιας συναυλίας, ενός μπαλέτου στο Ηρώδειο, μια καλοκαιρινή βραδιά, αποτελεί πραγματική απόλαυση. Είναι μια μοναδική εμπειρία που αξίζει να την έχεις. Από αυτές, που μόνο στην Ελλάδα μπορείς να ζήσεις. Κάτω από τον Ιερό Βράχο, στην αγκαλιά της αττικής νύχτας.

Μαγεμένοι οι ξένοι και οι Έλληνες αποχωρούν στο τέλος, καθένας παίρνοντας τον δρόμο της επιστροφής στην καθημερινότητα. Και είναι αυτή η καθημερινότητα που μας πονάει, γιατί αναδεικνύει την έλλειψη στοιχειώδους σχεδιασμού για την ουσιαστική αντιμετώπιση απλών προβλημάτων.

Τελείωσε το Ηρώδειο, χιλιάδες ο κόσμος που αποχωρεί. Δίπλα σχεδόν, σε μικρή απόσταση, η στάση του Μετρό. Κι όμως το Μετρό μετά τις 12 τα μεσάνυχτα δεν λειτουργεί.

Απορημένοι κυρίως οι ξένοι, αλλά και οι Έλληνες, διερωτώνται γιατί. Δεν θα μπορούσε να υπάρξει πρόβλεψη, έστω για τους καλοκαιρινούς μήνες, παράτασης κατά μία ή και δύο ώρες της λειτουργίας του; Τόσο δύσκολο είναι;

Ας σκύψουν στο θέμα ο υπουργός Μεταφορών, ο υπουργός Πολιτισμού, ο δήμαρχος Αθηναίων.

Τόσα και τόσα έξοδα γίνονται για να ενισχυθεί ο τουρισμός στην πατρίδα μας. Ας φροντίσουμε και λίγο απλές υποδομές που διευκολύνουν τον ξένο. Ας φροντίσουμε τουλάχιστον να παραταθεί η λειτουργία του Μετρό και του ηλεκτρικού τρένου. Δεν είναι ανάγκη να αγανακτούν οι ξένοι μας. Και ό,τι κερδίζουμε με τόσο κόπο στον διεθνή ανταγωνισμό για την προσέλκυση τουριστών, να το χάνουμε από την έλλεψη απλών ρυθμίσεων.

Τα αδέσποτα

Είναι μεγάλο το πρόβλημα των αδέσποτων ζώων στην Αθήνα. Σε καμία ευρωπαϊκή πόλη δεν αντικρίζει κανείς ανάλογο πρόβλημα και μάλιστα σε τέτοια έκταση. Δυστυχή τα εγκαταλειμμένα ζώα περιφέρονται στους δρόμους και στα πεζοδρόμια, εξουθενωμένα από τη ζέστη ή το κρύο, ψάχνοντας συνέχεια, τρέχοντας συνέχεια. Ταλαιπωρημένα ξαπλώνουν σε μια γωνία, σε μια είσοδο, στην άκρη του δρόμου, στο πάρκο, στην πλατεία. Ο Δήμος Αθηναίων διαθέτει τεράστια ποσά για τα αδέσποτα ζώα. Εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ δαπανώνται ετησίως. Το πρόβλημα όμως δεν έχει λυθεί. Αντιθέτως, συχνές είναι οι επιθέσεις σε μεγάλους και μικρούς από μεμονωμένα ζώα ή και αγέλες. Είναι λοιπόν επιβεβλημένη η αντιμετώπισή του συνολικά.

Κατ’ αρχάς θα πρέπει να εκτιμηθεί η αποτελεσματικότητα της ισχύουσας προσέγγισης, ο όλος σχεδιασμός και η εφαρμογή, το κόστος της. Θα πρέπει να ληφθεί υπόψη η ισχύουσα στο εξωτερικό πρακτική, η εμπειρία που υπάρχει. Στον όλο σχεδιασμό θα πρέπει επίσης να συμπεριληφθεί οπωσδήποτε η ενημέρωση της κοινής γνώμης. Ακριβώς γιατί το φαινόμενο αναπαράγεται από εκείνους που εγκαταλείπουν τα ζώα τους, κυρίως σκυλιά, όταν δεν τα θέλουν πλέον. Οποιαδήποτε προσέγγιση που δεν περιέχει το στοιχείο αυτό, είναι προφανώς κοντόφθαλμη και στερείται της προοπτικής οριστικής επίλυσης του προβλήματος.

Μήπως, λέμε μήπως, στις τόσες προτεραιότητες, ο δήμαρχος Αθηναίων Νικήτας Κακλαμάνης πρέπει να θέσει σε κάποια συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου και το θέμα αυτό; Όχι μόνο για να ψηφισθούν κάποιες δαπάνες, αλλά για να συζητηθεί η αντιμετώπισή του σε ουσιαστική βάση.

ΑΤΡΟΠΟΣ


Σχολιάστε εδώ