Στης Σοφοκλέους τα παιχνίδια…

Αδιαφορία, συναλλακτική «βαρυχειμωνιά» και απαξίωση για το μεγαλύτερο μέρος των εισηγμένων τίτλων συγκροτούν το… παζλ των ημερών στην αγορά μας. Ενδεικτικό εν μέρει της εποχής -σπανίως το ΧΑ μας συνηθίζει σε ευχάριστες εκπλήξεις το καλοκαίρι- πλην όμως ενδεικτικό και των προβλημάτων που εξακολουθεί να αντιμετωπίζει η αγορά, μια αγορά που αδυνατεί να βρει «πατήματα» στο εσωτερικό «μέτωπο» και παραμένει δέσμια των ξένων. Είτε των ξένων αγορών, είτε των ξένων επενδυτών, οι οποίοι κατά το δοκούν κινούν χαρτιά-πρωταγωνιστές και διαμορφώνουν κλίμα, όχι πάντα με στόχο τον… αποσυντονισμό της δικής μας αγοράς, αλλά κυρίως γιατί ο βαθμός έκθεσής τους σε τρίτες αγορές, όπου συχνά πυκνά αντιμετωπίζουν σοβαρότατα προβλήματα (και χάνουν ή κερδίζουν ενίοτε πολλά λεφτά), τους υποχρεώνει να αναδιαμορφώνουν το χαρτοφυλάκιό τους σε αγορές με πολύ χαμηλότερες πιθανότητες χασούρας τους, όπως η ελληνική.

Έτσι, επειδή τις τελευταίες ημέρες είναι κατά πολύ μειωμένες οι εντολές από το εξωτερικό, η αγορά μας βάλτωσε. Κυριολεκτικά…

Επίσης, η συναλλακτική «νηνεμία» κατέδειξε άλλη μια παθογένεια του συστήματος: το πόσο μπορεί να παραπλανήσει τους μη γνωρίζοντες η διαδικασία των δημοπρασιών! Στην οποία είδαμε «μαγικές ανατροπές» για πολλά χαρτιά… Και ανάλογη διαμόρφωση του δείκτη στο τελικό του κλείσιμο.

Πάντως το πόσο «ρηχή» είναι η αγορά μας, ιδίως αυτές τις ημέρες, έγινε εμφανές από τη συνεδρίαση της Τρίτης. Κατά την οποία πάνω από 160 χαρτιά τερμάτισαν είτε με μηδενικές πράξεις είτε με συνολική συναλλακτική δραστηριότητα μικρότερη των 5.000 τεμαχίων!

Δικαιολογίες πάντα υπάρχουν πολλές. Η πιο… πιασάρικη των ημερών είναι αυτή που κάνει λόγο για στάση αναμονής των επενδυτών εν όψει της έναρξης των ανακοινώσεων τριμήνου των εισηγμένων. Λες και περιμένουμε ιδιαίτερες εκπλήξεις. Η αλήθεια είναι ότι σε επιχειρηματικό επίπεδο «δεν κουνιέται φύλλο». Όσοι έχουν ρευστό δεν βλέπουν τον λόγο γιατί να τοποθετηθούν σε αυτά τα επίπεδα, από τη στιγμή που το σενάριο της διόρθωσης -όχι απαραίτητα βίαιης- είναι περισσότερο ορατό από ποτέ και γενικότερα η οικονομική αλλά και η πολιτική επικαιρότητα της χώρας δεν εμπνέει για μεγαλόπνοα σχέδια και τοποθετήσεις.

Συνεπώς η νευρικότητα και η στασιμότητα μοιάζει να είναι το πλέον βατό σενάριο για τις επόμενες συνεδριάσεις, ενώ όλοι οι επαγγελματίες δεν παραλείπουν να σημειώσουν πως χωρίς αύξηση του τζίρου «προκοπή» δεν γίνεται. Επισημαίνουν μάλιστα πως ποτέ στο παρελθόν δεν καταγράφηκε ανοδική κίνηση με διάρκεια χωρίς διαρκώς αυξανόμενο τζίρο. Αλλά και πως σπανίως είδαμε στην ελληνική αγορά να αυξάνεται κατακόρυφα ο τζίρος καλοκαιριάτικα…


Σχολιάστε εδώ