Στα άκρα οδηγούνται ΣΥΝ και ΣΥΡΙΖΑ

Οι διαδοχικές συναντήσεις που είχαν ο Αλέξης Τσίπρας και ο Αλέκος Αλαβάνος μέσα στην εβδομάδα δεν στάθηκαν ικανές να άρουν το αδιέξοδο κι έτσι, φυσιολογικά, στην Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΝ, σε μια δραματική συνεδρίαση που κράτησε μέχρι αργά το βράδυ της Πέμπτης, διαπιστώθηκε απλώς η πλήρης διάσταση απόψεων ανάμεσα στις εσωκομματικές τάσεις. Το αποτέλεσμα ήταν να κατέβουν δύο κείμενα στη συνεδρίαση της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής που αξιολογεί το κακό εκλογικό αποτέλεσμα, ένα της πλειοψηφίας και ένα της αντιπολιτευόμενης Ανανεωτικής Πτέρυγας. Η Πτέρυγα δεν ήθελε με τίποτα να υπάρχει αναφορά στην οργανωτική αναβάθμιση του ΣΥΡΙΖΑ, θεωρώντας ότι έτσι υποβαθμίζεται ο ΣΥΝ, ενώ πρότεινε να γίνει αναφορά στην κοινή δράση της «δημοκρατικής αντιπολίτευσης», αφήνοντας έτσι ανοιχτό το ενδεχόμενο μελλοντικής συμφωνίας με το ΠΑΣΟΚ. Αντίθετα, το Ρεύμα επέμενε ότι πρέπει ρητά να αναφέρεται ότι δεν υπάρχει καμία περίπτωση συνεργασίας του ΣΥΝ με το ΠΑΣΟΚ σε οποιοδήποτε επίπεδο.

Το αδιέξοδο στο εσωτερικό του ΣΥΝ είναι πλήρες και οι δύο κυρίαρχες τάσεις (Αριστερό Ρεύμα, Ανανεωτική Πτέρυγα) ακολουθούν παράλληλες πορείες που σε τίποτα δεν θυμίζουν ενιαίο κόμμα. Είναι δε χαρακτηριστικό ότι η Ανανεωτική Πτέρυγα συνεχίζει τις χωριστές πολιτικές συγκεντρώσεις και, μετά την Αθήνα, πραγματοποίησε αντίστοιχη και στη Θεσσαλονίκη με ομιλητή τον Φώτη Κουβέλη.

Παράλληλα, «παγωμένες» παραμένουν και οι σχέσεις του ΣΥΝ με τον ΣΥΡΙΖΑ, όπου πλέον κατοικοεδρεύει ο Α. Αλαβάνος, ο οποίος δεν διατηρεί την παραμικρή σχέση με τον ΣΥΝ. Είναι χαρακτηριστικό ότι την περασμένη εβδομάδα συγκάλεσε την κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ «εν κρυπτώ», σε μια συνεδρίαση κατά την οποία έγινε κριτική για τη στάση που κρατάνε στελέχη του ΣΥΝ στην παρούσα πολιτική συγκυρία.

Ο Α. Αλαβάνος επιμένει στη θέση του ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να διαθέτει μέλη που θα έχουν κάρτα μέλους και προφανώς τον ίδιο επικεφαλής, κάτι που ούτε καν το συζητούν στον ΣΥΝ, αφού θεωρούν ότι έτσι δημιουργείται ένα νέο κόμμα και υποβαθμίζεται ο ΣΥΝ σε μια απλή συνιστώσα του. Στελέχη του ΣΥΝ καταλογίζουν στον Α. Αλαβάνο προσωπική στρατηγική προκειμένου να συνεχίσει να είναι επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, παρά τις κατά καιρούς δηλώσεις του ότι αποχωρεί από την πρώτη γραμμή και δίνει τη σκυτάλη στην νέα γενιά.

Τα ζητήματα αυτά αναμένεται να τεθούν στην πανελλαδική διάσκεψη του ΣΥΡΙΖΑ που γίνεται την ερχόμενη Κυριακή, όπου αναμένεται διεύρυνση της απόστασης που χωρίζει πλέον τον ΣΥΝ από τον ΣΥΡΙΖΑ. Στις συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ και σε απλά μέλη της συμμαχίας έχει εδραιωθεί πλέον η πεποίθηση ότι το σχήμα πρέπει σταδιακά να μετεξελιχθεί σε ενιαίο πόλο, γιατί σε περίπτωση συνέχισης της σημερινής παραλυτικής δράσης αργά ή γρήγορα θα επέλθει ο μαρασμός και στο τέλος η διάλυση.

Από την πλευρά του, ο Α. Τσίπρας βλέπει να «αδειάζεται» στο εσωτερικό του ΣΥΝ ακόμα και από το «Αριστερό Ρεύμα», που μέχρι πρότινος τον στήριζε και έμπαινε ως ασπίδα στις επιθέσεις που δεχόταν από διάφορες πλευρές. Στη δραματική συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας την Πέμπτη απορρίφθηκε η πρότασή του να γίνει έκτακτο συνέδριο προκειμένου να ξεκαθαρίζει η κατάσταση στο κόμμα, εκτιμώντας ότι μια τέτοια ενέργεια θα μπορούσε να αποβεί μοιραία για την ούτως ή άλλως εύθραυστη κομματική ενότητα.

Με την απόρριψη της πρότασης αυτής το Αριστερό Ρεύμα έστειλε ένα μήνυμα στον Α. Τσίπρα ότι δεν πρέπει να κάνει του κεφαλιού του, συμβουλευόμενος μόνο τους νεαρούς στενούς του συνεργάτες, αλλά θα πρέπει να συνεργάζεται και με το Ρεύμα, το οποίο και τον ανέδειξε στην ηγεσία.


Σχολιάστε εδώ