Σκιά του Βενιζέλου…
H διαδικτυακή συνέντευξη που έδωσε προ ημερών ο Ευάγγελος Βενιζέλος απαντώντας σε ερωτήσεις χρηστών του δικτύου πρέπει να πέρασε από σαράντα κύματα. Διαβάστηκε μέσα σε λίγα λεπτά απ’ την ανάρτησή της στην ιστοσελίδα του, αποκωδικοποιήθηκε, ερμηνεύτηκε, προωθήθηκε. Η περίεργη απάντηση πάντως που έδωσε ο Ευάγγελος σε ερώτηση που του κατέθεσε ηλεκτρονικά ένας χρήστης του διαδικτύου για το πολιτικό τοπίο μετά τις ευρωεκλογές, δεν παρερμηνεύτηκε από τους αρμόδιους της ηγεσίας: «Έχει μεγάλη σημασία να μιλήσουμε θετικά. Να μην υποσχεθούμε τίποτα που δεν μπορούμε να κάνουμε. Να πούμε την αυτονόητη αλήθεια πως και την επομένη των εκλογών θα υπάρχει κρίση, θα υπάρχει πρόβλημα δημοσιονομικό, θα υπάρχει υψηλό έλλειμμα, θα υπάρχει υπερβολικό δημόσιο χρέος, θα υπάρχει μια δύσκολη ενδοευρωπαϊκή διαπραγμάτευση σε σχέση με το Σύμφωνο Σταθερότητας. Και όλα αυτά πρέπει να τα αντιμετωπίσουμε μέσα από ένα σχέδιο που πείθει τον κόσμο και τον στρατεύει γύρω από αυτούς τους μεγάλους στόχους. Άρα, πολύ μεγάλη σημασία, πέρα από το πρόγραμμα και τις ιδέες, έχει η πίστη στην υπόθεση αυτή, η αποφασιστικότητα και η εγκυρότητα των προσώπων που αναλαμβάνουν να διαχειριστούν αυτά τα ζητήματα.
Έτσι νομίζω ότι απαντώ, έμμεσα τουλάχιστον, σε πολλές ερωτήσεις που μου έγιναν σε σχέση με το ΠΑΣΟΚ και τη στρατηγική του».
Για την αποχή
Στη συνέχεια ο Βενιζέλος έδωσε τη δική του ερμηνεία για την αποχή στις ευρωεκλογές, προκαλώντας τις συζητήσεις, τις εικασίες και τις αντίστοιχες ερμηνείες των στελεχών του ΠΑΣΟΚ που διάβασαν την απάντησή του:
«Ιδιαίτερη αναφορά όμως θα ήθελα να κάνω στο ζήτημα της αποχής. Δεν το αγνοώ, ούτε το υποτιμώ, καθόλου. Θεωρώ ότι πρόκειται για μια πρωτοφανή κατάσταση. Πέρα από τη διαρθρωτική αποχή των εκλογικών καταλόγων λόγω των θανάτων ή λόγω του μεγάλου αριθμού αποδήμων ή ετεροδημοτών, πρόκειται για αποχή που έχει πολιτικά χαρακτηριστικά. Ακόμα κι αν αφαιρέσουμε τη χαλαρότητα λόγω τριημέρου του Αγίου Πνεύματος και λόγω του δευτερευόντως πολιτικού χαρακτήρα των ευρωεκλογών σε σχέση με τις εθνικές βουλευτικές εκλογές, και πάλι έχουμε ένα υπερβολικό ποσοστό της τάξεως περίπου του 30% του εκλογικού σώματος που επέλεξε πολιτικά τη μη συμμετοχή. Και σ’ αυτό πρέπει να προσθέσουμε ένα πολύ μεγάλο ποσοστό αντισυστημικής ψήφου σε κόμματα πέραν των κομμάτων που εκπροσωπούνται τελικά στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Πρέπει, επίσης, να προσθέσουμε και το φαινόμενο μιας “ψήφου με βαριά καρδιά”, που δόθηκε στο εσωτερικό όλων σχεδόν των κομμάτων και όχι μόνο των μεγάλων.
Άρα, υπάρχει ένα ηχηρό χτύπημα καμπάνας για τη λειτουργία του πολιτικού συστήματος. Για τον τρόπο με τον οποίο οι πολίτες αντιλαμβάνονται την πολιτική. Για τη βαθιά απαξίωση της πολιτικής. Για την κρίση εμπιστοσύνης μεταξύ πολιτών και πολιτικού συστήματος.
Θέλω να ελπίζω ότι το ΠΑΣΟΚ που μελετά τα φαινόμενα αυτά θα ενσωματώσει το δίδαγμα της αποχής στη στρατηγική του, εν όψει των εθνικών βουλευτικών εκλογών. Γιατί το μεγάλο μας ζήτημα είναι να εκφράσουμε μια κοινωνία που νιώθει πως δεν εκπροσωπείται μέσα από τις πολιτικές διαδικασίες, τους πολιτικούς θεσμούς και το πολιτικό σύστημα. Μια κοινωνία που είναι αμυντική, ανασφαλής, επιθετική, απορριπτική, είναι μια κοινωνία απαισιόδοξη και τείνει να γίνει μια κοινωνία συντηρητική. Αυτό πρέπει να το αποφύγουμε πάση θυσία, γιατί μόνον η ελπίδα και η προσδοκία είναι αυτή που μπορεί να δημιουργήσει μια πραγματικά προοδευτική κίνηση μέσα στην κοινωνία την οποία τόσο πολύ έχουμε ανάγκη».