Σιούφας: Να εξαντλείται η τετραετία!

Ο πρόεδρος της Βουλής πρότεινε το εξής, παρουσία δύο πρώην προέδρων, του Απ. Κακλαμάνη και της Α. Μπενάκη:

* Να κατοχυρωθεί συνταγματικά η εξάντληση της τετραετίας, πλην ορισμένων οριακών περιπτώσεων.

Πρόκειται για μια πρόταση που έχει προξενήσει εντύπωση και συζητείται ευρύτατα σε πολιτικούς αλλά και σε συνταγματικούς κύκλους και δίνει διέξοδο σε ποικίλα αδιέξοδα που έχουν δημιουργηθεί στην πολιτική πορεία της χώρας, όχι μόνο πρόσφατα, αλλά σε όλη την ελεύθερη ζωή της Ελλάδας, μετά την απελευθέρωση, όπως:

• Την ακατάσχετη εκλογολογία, που ξεκινά σχεδόν από την επομένη των εκλογών!

• Την πρωθυπουργική αυθαιρεσία να γίνεται εκμετάλλευση των συνταγματικών προβλέψεων για την πρόκληση πρόωρων εκλογών κάθε φορά που ο εκάστοτε πρωθυπουργός κρίνει πως οι πρόωρες τον συμφέρουν.

• Τον ως εκ τούτου εξευτελισμό των σχετικών διατάξεων του Συντάγματος.

Είναι, μάλιστα, χαρακτηριστικός ο παραλληλισμός που έκανε ο Δημ. Σιούφας.

Κατά τον ελεύθερο βίο της, διάρκειας 188 χρόνων, η Ελλάδα έχει γνωρίσει 91 πρωθυπουργούς και 94 προέδρους της Βουλής και Γερουσίας (όταν υπήρχε τέτοιος θεσμός), δηλαδή περίπου ένας πρωθυπουργός και πρόεδρος της Βουλής ανά δύο χρόνια!

Αντίστοιχα, οι ΗΠΑ από το 1789 έχουν γνωρίσει 44 Προέδρους!

Επίσης, ο Δημ. Σιούφας πρότεινε και την εκλογή του προέδρου της Βουλής με φανερή ψηφοφορία, όπως γίνεται με την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, ώστε να μη δημιουργούνται φημολογίες και σκοπιμότητες άλλες για την εκλογή ενός θεσμικού παράγοντα του δημόσιου βίου.

Πρόκειται, επαναλαμβάνουμε, για εξαιρετικά ενδιαφέρουσες προτάσεις, για τις οποίες αξίζουν εύσημα στον πρόεδρο της Βουλής.


Σχολιάστε εδώ