Σίριαλ θερινής νυκτός…

Το μοτίβο γνωστό: Από τη μια πλευρά το ΠΑΣΟΚ επιμένει στην πρότασή του να προηγηθούν της εκλογής Προέδρου οι εθνικές εκλογές, ει δυνατόν και στη διάρκεια του φθινοπώρου. Από την άλλη, η κυβέρνηση κατηγορεί την ηγεσία της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι «ευτελίζει» τον θεσμό της προεδρίας εμπλέκοντάς τον σε μικροκομματικές σκοπιμότητες. Συν τοις άλλοις κατηγορούν ο ένας τον άλλον ότι συντηρούν την εκλογολογία και προκαλούν ζημιά στην οικονομία. Το κλίμα συχνά πυκνά πυροδοτούν μεμονωμένες δηλώσεις, όπως του Γ. Παπαθανασίου, που είπε ότι οι εκλογές μπορούν να γίνουν ανά πάσα στιγμή καθώς τα κόμματα της αντιπολίτευσης δεν συναινούν στην εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας. Πληροφορίες επιμένουν ότι ο Κ. Καραμανλής δεν σχεδιάζει εκλογές το φθινόπωρο, και η κυβέρνηση διαψεύδει σε κάθε ευκαιρία το ενδεχόμενο εκλογών αυτό το χρονικό διάστημα, εν τούτοις ο Γ. Παπανδρέου έχει ζητήσει από τον κομματικό μηχανισμό να είναι σε εκλογική ετοιμότητα και την περίοδο του καλοκαιριού.

Μπεστ σέλερ

ΤΟ… ΔΕΥΤΕΡΟ μπεστ σέλερ της θερινής περιόδου θα είναι δικαστικό, με πτυχές πολιτικές και αστυνομικές. Αφορά, φυσικά, το σκάνδαλο με τη Ζήμενς. Μπορεί από την Εισαγγελία του Μονάχου να διακινούνται πληροφορίες περί… βέβαιης έκδοσης του Μιχ. Χριστοφοράκου, ωστόσο σύμφωνα με όλες τις εκτιμήσεις αυτή η στιγμή θα αργήσει πολύ, αν έρθει ποτέ. Στην κατάθεσή του ο τέως ισχυρός άνδρας της Ζήμενς μέσω των δικηγόρων του «απειλεί» με «συνταρακτικές αποκαλύψεις» που θα αφορούν έλληνες πολιτικούς, αλλά είναι συγκεχυμένες οι πληροφορίες για το αν έχει πει συγκεκριμένα ονόματα στις καταθέσεις του. Αντίθετα φαίνεται ότι επιδιώκει να του ασκηθεί δίωξη, ούτως ώστε να δικαστεί στη Γερμανία και να μην εκδοθεί στην Ελλάδα. Την ίδια στιγμή πολιτική αντιπαράθεση προκάλεσε η πρόταση του Γ. Παπανδρέου για ευνοϊκή μεταχείριση όσων καταθέτουν στοιχεία που εμπλέκουν πολιτικούς σε υποθέσεις διαφθοράς, εννοώντας στην προκειμένη περίπτωση τον Μιχ. Χριστοφοράκο. Η κυβέρνηση απέκλεισε το ενδεχόμενο αυτό διότι κάτι τέτοιο αντιβαίνει στο Σύνταγμα, ωστόσο βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας εμφανίζονται να συμφωνούν με την πιο προωθημένη πρόταση που διατύπωσε ο Β. Μιχαλολιάκος περί αμνήστευσης του κ. Χριστοφοράκου.

ΕΞΑΚΟΛΟΥΘΕΙ να ανεβαίνει τον… Γολγοθά του ο υπουργός Οικονομίας. Το μήνυμα από το Εκοφίν ήταν σαφές για τη χώρα μας: Καλά τα μέτρα, αλλά δεν αρκούν για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του ελλείμματος. Ως εκ τούτου, ο Γ. Παπαθανασίου ετοιμάζει για το φθινόπωρο νέο πακέτο με μέτρα διαρθρωτικού χαρακτήρα και σε μόνιμη βάση, όπως π.χ. το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, πιο αυστηρό πλαίσιο για τους φορολογικούς ελέγχους κ.ά. Την ίδια ώρα το ΠΑΣΟΚ διά στόματος Γ. Παπανδρέου κατηγορεί την κυβέρνηση ότι με τη φορολογική καταιγίδα «πνίγει» οικονομικά τους χαμηλόμισθους και τη μέση οικογένεια. Λίγο νωρίτερα από τον κ. Παπαθανασίου, εκεί γύρω στο τέλος Αυγούστου, η Φ. Πάλλη-Πετραλιά θα ανακοινώσει τη νέα λίστα με τα βαρέα και ανθυγιεινά. Οι νέες ρυθμίσεις θα ισχύσουν από το 2010 και θα αφορούν τους νεοεισερχόμενους στην εργασία, και σύμφωνα με πληροφορίες θα περιλάβει 200.000 εργαζόμενους, αφήνοντας εκτός 250.000 που τα επαγγέλματά τους δεν θα περιλαμβάνονται στη λίστα.

Μηνύματα

ΗΛΘΕ, είδε, είπε τις τροποποιημένες προτάσεις του ο Μ. Νίμιτς και απήλθε. Αθήνα και Σκόπια θα απαντήσουν γραπτώς, αλλά σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις η πίεση έχει μεταφερθεί πλέον στην ελληνική πλευρά. Η κυβέρνηση πάντως έσπευσε να επαναλάβει ότι μόνο θέμα συζήτησης είναι το όνομα, ωστόσο η σκοπιανή πλευρά για να συμφωνήσει ζητά από την Ελλάδα να αναγνωρίσει την ύπαρξη μακεδονικής εθνότητας και γλώσσας στη γειτονική χώρα. Ο κ. Νίμιτς εμφανίζεται αισιόδοξος για λύση μέχρι το τέλος του 2009 (πιέζει προς την κατεύθυνση αυτή), αλλά καθ’ οδόν προς τις εκλογές είναι απίθανο η κυβέρνηση να… χρεωθεί έναν ακόμη συμβιβασμό. Απ’ την άλλη και τα Σκόπια προτίθενται να οργανώσουν δημοψήφισμα για τις προτάσεις Νίμιτς, κάτι που θα δυσχεράνει περισσότερο τις προσπάθειες επίλυσης του προβλήματος.

ΟΥΤΕ η Τουρκία φαίνεται ότι… παίρνει τα μηνύματα. Και το κυριότερο, δεν φαίνεται διατεθειμένη να αλλάξει τη στάση της στο ζήτημα των λαθρομεταναστών. Στην επισήμανση της Ντ. Μπακογιάννη ότι η γειτονική χώρα πρέπει να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της που προκύπτουν από το Πρωτόκολλο με την Ευρωπαϊκή Ένωση, ο Τούρκος Μπαγίς έκανε λόγο για δηλώσεις που «στερούνται σοβαρότητας» και γίνονται για «εσωτερική κατανάλωση» προκαλώντας την αντίδραση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, ο εκπρόσωπος του οποίου σημείωσε ότι οι συμφωνίες πρέπει να τηρούνται.

ΕΚΠΛΗΚΤΗ η κοινή γνώμη παρακολουθεί τις λεπτομέρειες που έρχονται στο φως μετά την εξάρθρωση της σπείρας που οργάνωσε την απαγωγή του εφοπλιστή Π. Παναγόπουλου. Ένα τεράστιο δίκτυο από εκτελεστές, βομβιστές, «νονούς» της νύχτας, μπράβους, ευυπόληπτους επιχειρηματίες, εργολάβους, δικηγόρους, αλλά και αστυνομικούς, που σχεδίαζε δολοφονίες, απαγωγές και βομβιστικές ενέργειες με στόχο τα χρήματα. Το πλέον εντυπωσιακό είναι ότι αυτό το δίκτυο συντονιζόταν από έγκλειστους στον Κορυδαλλό ποινικούς κρατούμενους. Από τις τηλεφωνικές επικοινωνίες μελών της σπείρας προέκυψε εμπλοκή και πολιτικών προσώπων (Μαρκογιαννάκης, Καμμένος) οι οποίοι διέψευσαν κατηγορηματικά τη συμμετοχή τους και απειλούν με μηνύσεις για συκοφαντική δυσφήμηση. Παρά ταύτα, στην κυβέρνηση απέκτησαν έναν ακόμη πονοκέφαλο…


Σχολιάστε εδώ