Πώς «ναυάγησε» οικονομικά ο Ελεύθερος Τύπος

Αποκαλύπτονται συνάμα τα σαρωτικά οικονομικά στοιχεία που δείχνουν με ποιον τρόπο φορτωνόταν η εταιρεία με ζημίες προκαλώντας σοβαρά ερωτήματα για τους πραγματικούς στόχους των επιχειρηματικών επιλογών τα τρία τελευταία χρόνια. Οι εργαζόμενοι, από τη δική τους πλευρά, συνεχίζουν τις διαπραγματεύσεις, εντείνοντας τις πιέσεις στην ιδιοκτησία με στόχο να ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους μέχρι τις 31 Αυγούστου. Η τύχη του ραδιοφωνικού σταθμού City 99,5 είναι διαφορετική, καθώς μετά το άνοιγμα των μικροφώνων του σταθμού εκδηλώθηκε επιχειρηματικό ενδιαφέρον με κατάθεση σοβαρών προτάσεων.

Το ενδιαφέρον επιχειρηματιών για την εξαγορά του τίτλου του «ΕΤ», παρά την αρνητική απάντηση της Νέας Δημοκρατίας, συνεχίζει να υφίσταται. Δεν υπάρχει καμία σοβαρή, προς το παρόν, πρόταση δηλώνει ο εκκαθαριστής Χ. Μπιλίνης, που υποσχέθηκε ότι αν κατατεθεί γραπτή προσφορά θα τεθεί υπόψη των εργαζομένων. Μέχρι σήμερα ωστόσο δεν έγινε προκήρυξη πώλησης του τίτλου της εφημερίδας ώστε να κατατεθούν γραπτές προτάσεις, αντιθέτως όλα γίνονται στο παρασκήνιο. Εκφράζεται από τη μια πλευρά η πεποίθηση ότι στις αρχές Σεπτεμβρίου θα γίνει σοβαρή πρόταση για τον τίτλο, όταν δηλαδή κλείσει η εκκρεμότητα με τους 340 απολυμένους, ώστε να μην υπάρχει το βάρος των απαιτήσεων από τους εργαζομένους. Στα ονόματα των ενδιαφερόμενων που ακούστηκαν την περασμένη εβδομάδα, δηλαδή Β. Μαρινάκης, Π. Παπάς, Λ. Λαυρεντιάδης, Γ. Κύρτσος για λογαριασμό επιχειρηματία, Σ. Κοτρώτσος, επίσης για λογαριασμό άλλων, προστέθηκε και ο Γ. Τράγκας!

Όλοι οι ενδιαφερόμενοι, όπως όλα δείχνουν, έχουν ήδη στα χέρια τους τις λίστες με τα οικονομικά στοιχεία της υπό εκκαθάριση εταιρείας της Γιάννας και του Θόδωρου Αγγελόπουλου και η δημοσιογραφική αγορά βοά ήδη για τα μεγέθη που προκαλούν απορίες.

Τα αποκαλυπτικά οικονομικά στοιχεία

Το μισθολόγιο που παρέλαβε η Γιάννα Αγγελοπούλου το 2006 ανερχόταν σε 330.000 ευρώ τον μήνα και το 2008 ανέβηκε στα 16,1 εκατομμύρια ευρώ τον χρόνο. Το ίδιο διάστημα απολύθηκαν μέσω της εθελουσίας εξόδου περίπου 55 άτομα, με κόστος για την εταιρεία άνω των 3 εκατομμυρίων ευρώ, προσελήφθησαν δε τουλάχιστον εκατό. Το κόστος των νόμιμων αποζημιώσεων υπολογίζεται στα 7,5 εκατομμύρια ευρώ, αλλά σ’ αυτά συμπεριλαμβάνονται και οι αποζημιώσεις των υψηλόμισθων στελεχών της εταιρείας, των οποίων οι αμοιβές εμφανίζονται υπέρογκες ακόμη και σε σχέση με τον πλέον υψηλό μισθό δημοσιογραφικών στελεχών. Τα έξοδα διαχείρισης για την εταιρεία του «Ελεύθερου Τύπου» ανέρχονταν σε 1,1 εκατομμύριο το 2006 και σε 4,7 εκατομμύρια το 2008, η δαπάνη για υπηρεσίες τρίτων αυξήθηκε από 900.000 ευρώ στο 1,5 εκατομμύριο. Η Γιάννα επίσης έκλεισε το ιδιόκτητο τυπογραφείο στον Άλιμο και έκανε συμφωνία με την Τυποεκδοτική για την εκτύπωση της εφημερίδας. Το αποτέλεσμα ήταν τα έξοδα από 900.000 ευρώ να φθάσουν ετησίως τα 9 εκατομμύρια ευρώ! Η εταιρεία της εφημερίδας φορτώθηκε με επιπλέον ζημιογόνες επιλογές όπως αποδεικνύεται εκ των υστέρων. Η μεταφορά της από το ιδιόκτητο κτίριο στον Άλιμο στο Blue Land στο Μαρούσι έβαζε μέσα την εταιρεία κατά 1,5 εκατομμύριο τον χρόνο, ποσό ενοικίου και κοινοχρήστων που πληρωνόταν στην εταιρεία συμφερόντων Θόδωρου και Γιάννας Αγγελοπούλου Blue Land Κτηματική Εταιρεία. Τα παραπάνω στοιχεία δείχνουν πώς έφθασε ο «Ελεύθερος Τύπος» μέσα σε τρία χρόνια να ανεβάσει τις ζημίες από 10 εκατομμύρια ευρώ στα 76 εκατ. ευρώ και το ερώτημα που γεννάται είναι γιατί οι επιχειρηματίες που γνώριζαν και αποφάσιζαν αυτές τις επιλογές δεν έβλεπαν πού πήγαινε η κατάσταση πριν αποφασίσουν αιφνιδιαστικά να κλείσουν μια μεγάλη εκδοτική εταιρεία.

Το παρασκήνιο της διαβούλευσης

Την περασμένη Τρίτη η επιτροπή εργαζομένων συναντήθηκε με την υπουργό Εργασίας Φάνη Πετραλιά, χωρίς ωστόσο να αποσπάσει κάποια θετική υπόσχεση για τα αιτήματα των απολυμένων. Πέραν της γνωστής θέσης για εφαρμογή προγραμμάτων κατάρτισης των ανέργων, η κυρία Πετραλιά δεν είχε να πει κάτι παραπάνω. Η αντιπροσωπεία των εργαζομένων έθεσε ένα μείζον ζήτημα, που θα δημιουργήσει δεδικασμένο στον χώρο της οικονομίας. Για πρώτη φορά επιχειρηματίας αποφασίζει να κλείσει μια τόσο μεγάλη εταιρεία και να την εκκαθαρίσει, χωρίς προηγουμένως να έχει τηρήσει τη νόμιμη διαδικασία εξεύρεσης λύσεων και διαβούλευσης με τους εργαζομένους. Σ’ αυτήν τη διαδικασία το κράτος είναι παρόν μέσα από πολλές παρεμβάσεις, οι οποίες στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν εφαρμόστηκαν. Τέθηκε επίσης έντονα το ζήτημα της κρίσης εργασιακών σχέσεων στον χώρο των ΜΜΕ, καθώς δεν γίνονται έλεγχοι σε εταιρείες ΜΜΕ που προχωράνε μονομερώς στην αλλαγή εργασιακών σχέσεων και την ίδια στιγμή στηρίζονται με πολλούς τρόπους από το κράτος.

Στο Μαρούσι συνεχίστηκαν οι συναντήσεις των εργαζομένων με τον εκκαθαριστή. Η τελευταία πρόταση των δικηγόρων-εκπροσώπων του Θόδωρου και της Γιάννας Αγγελοπούλου για την ικανοποίηση των απολυμένων έγινε γνωστή με δημόσια ανακοίνωση του εκκαθαριστή μισή ώρα μετά το τέλος της διαβούλευσης που, σύμφωνα με πληροφορίες, ήταν θυελλώδης. Σ’ αυτήν την ανακοίνωση δηλώνεται ότι θα καταβληθεί το ποσό των 7,5 εκατομμυρίων ευρώ για τις νόμιμες αποζημιώσεις του προσωπικού, ότι καταβάλλεται η μη ληφθείσα άδεια προσωπικού, ειδικά για τις ευπαθείς ομάδες, όπως άρρωστοι, έγκυες, χαμηλόμισθα ζευγάρια, ότι θα δοθεί ποσό περίπου 5.000 ευρώ ανά εργαζόμενο και ότι σε όσους λαμβάνουν μικρή αποζημίωση θα δοθεί αποζημίωση τριών οπωσδήποτε μισθών. Η απάντηση των εργαζομένων στη δημόσια τοποθέτηση ήταν άμεση. Σε απόφαση της γενικής συνέλευσης τονίζεται πως οι νόμιμες αποζημιώσεις των 340 απολυμένων δεν αποτελούν οικειοθελείς παροχές, αλλά είναι θεσμοθετημένη υποχρέωση. Για τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες η εταιρεία υπόσχεται ότι θα τις «ενισχύσει» με ποσά από 1.000 έως 3.000 ευρώ κατ’ απόλυτη επιλογή της, δηλαδή προκύπτει ένα ποσό 370.000 ευρώ. Τονίζεται επίσης ότι η οικογένεια Αγγελόπουλου δεν χαρίζει στους απολυμένους απολύτως τίποτε, πέραν μιας θέσης στην ανεργία.


Σχολιάστε εδώ