Πολιτικές διαστάσεις παίρνει η διάσπαση της ΠΟΣΠΕΡΤ
Οι εξελίξεις μετά το αποκλειστικό δημοσίευμά μας την περασμένη Κυριακή, υπήρξαν ραγδαίες:
• Τρεις πολιτικοί αρχηγοί, οι κ. Αλ. Αλαβάνος, Σπ. Καρατζαφέρης και Αλ. Παπαρήγα (με τη σειρά που συναντήθηκαν με εκπροσώπους των εργαζομένων), αφού κατήγγειλαν ως «γενική δοκιμή» την επιχειρούμενη διάσπαση της ομοσπονδίας, την απέδωσαν στην ανάγκη ΝΔ και ΠΑΣΟΚ να ελέγχουν πολιτικά και συνδικαλιστικά τον νευραλγικό τομέα της ενημέρωσης -κυρίως της κρατικής- ανήγγειλαν παρεμβάσεις τους, για την αποτροπή της διάσπασης (σ.σ.: δυστυχώς και οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί δεν αναρωτήθηκαν καν για το πέπλο σιωπής από σχεδόν όλα τα ΜΜΕ στο πρόβλημα που προέκυψε, με όλους τους κινδύνους που συνεπάγεται για το ίδιο το συνδικαλιστικό κίνημα. Ιδιαίτερα μάλιστα απαξιωτικά ήταν τα σχόλια ενός εκ των τριών, ως προς την «αστυνομία» των δημοσιογράφων).
• Ο πρόεδρος της ΔΑΚΕ Κώστας Πουπάκης, με δήλωσή του στο «ΠΑΡΟΝ» άδειασε τον γραμματέα συνδικαλιστικού της ΝΔ Κ. Κόλλια, δηλώνοντας κατηγορηματικά πως η αυτονομία του συνδικαλιστικού κινήματος είναι αδιαπραγμάτευτη αρχή, ότι υποστηρίζει με κάθε τρόπο την πάγια θέση των συνδικάτων για μία συνομοσπονδία, μία ομοσπονδία, ένα εργατικό κέντρο, ένα σωματείο. Ο κ. Πουπάκης θα ζητήσει από τους συνδικαλιστές της ΔΑΚΕ στην ΠΟΣΠΕΡΤ να διευθετήσουν τις διαφορές τους με τις άλλες συνδικαλιστικές παρατάξεις. «Τέτοιες διασπαστικές κινήσεις υπονομεύουν συνολικά την πορεία του συνδικαλιστικού κινήματος» κατέληξε ο κ. Πουπάκης.
• Στο ΠΑΣΟΚ έκδηλη ήταν η αμηχανία στελεχών του, ενώ, παρά τις προσπάθειές μας, δεν μπορέσαμε να επικοινωνήσουμε με τον γραμματέα συνδικαλιστικού Ν. Μαδεμλή. Και στην ΠΑΣΚΕ όμως, η εικόνα έδειχνε σύγχυση και αμηχανία, κάποιοι μάλιστα καταδίκαζαν τις μεθοδεύσεις για διάσπαση της ΠΟΣΠΕΡΤ την οποία στηρίζει ο πρόεδρος της Συνομοσπονδίας Γ. Παναγόπουλος. Για την ιστορία, η ενοποίηση των εργαζομένων δημόσιων και ιδιωτικών ραδιοτηλεοπτικών μέσων επιτεύχθηκε πριν από περίπου 10 χρόνια, με πρωτοβουλία του Χρ. Πρωτόπαπα (σε υπουργική θέση τότε) και χαιρετίστηκε με ιδιαίτερη θέρμη από τον τότε πρόεδρο της ΓΣΕΕ Χρ. Πολυζωγόπουλο. Και η ειρωνεία: Σε συνέδριο της ΠΟΣΠΕΡΤ (2004), όταν πλειοψηφούσε η ΠΑΣΚΕ στη διοίκηση, ο νυν πρόεδρος Γ. Παναγόπουλος παρέστη και χαιρέτισε τους συνέδρους.
Στο μεταξύ:
Συνάντηση με τον υπουργό Δημόσιας Διοίκησης Προκόπη Παυλόπουλο, για το πρόβλημα ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ, θα έχουν τις επόμενες μέρες ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Αλαβάνος μαζί με τον Φ. Κουβέλη. Ο κ. Αλαβάνος έριξε το «γάντι» στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Γιώργο Παπανδρέου, με ερώτημα που θέτει δημοσίως για το απαράδεκτο εγχείρημα που εξελίσσεται σε βάρος της ΠΟΣΠΕΡΤ.
«Είναι δείγμα γραφής για την Πολιτεία που θα ήθελε να ακολουθήσει το ΠΑΣΟΚ; Δηλαδή, αν ό,τι δεν ελέγχουμε το διαλύουμε ή ό,τι δεν ελέγχουμε, για να το ανατρέψουμε, συμμαχούμε ακόμη και με τη ΝΔ. Καλύπτει το ΠΑΣΟΚ τη συμμαχία ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ, προκειμένου να αποδομηθεί το συνδικαλιστικό κίνημα των εργαζομένων στη ραδιοφωνία και την τηλεόραση;».
Σημειώνεται ότι εκκρεμούν οι απαντήσεις των προέδρων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ στο αίτημα και την επιστολή που τους απηύθυνε το προεδρείο της ΠΟΣΠΕΡΤ προκειμένου να συναντηθούν και να τους ενημερώσουν για τα όσα εξελίσσονται στον συνδικαλιστικό τους χώρο.
Ο απερχόμενος γενικός γραμματέας της ΓΣΕΕ και πρόεδρος της ΔΑΚΕ Κ. Πουπάκης μας διαβεβαίωνε ότι, στη συνεδρίαση της Ολομέλειας της διοίκησης της ΓΣΕΕ θα τοποθετείτο στο ίδιο μήκος κύματος με τις δηλώσεις που έκανε στο «ΠΑΡΟΝ» ενώ:
Και ο αναπληρωτής πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γ. Γαβρίλης (Αυτ. Παρέμβαση) με επιστολή που ήδη απηύθυνε προς τον πρόεδρο και τον γενικό γραμματέα ζητά το όλο πρόβλημα να συζητηθεί από τα μέλη της ηγεσίας της ΓΣΕΕ, ενώ οξύτατες αναμένεται να είναι και οι παρεμβάσεις των στελεχών του ΠΑΜΕ Γ. Μαυρίκου και Γ. Πέρρου.
Ο Γ. Γαβρίλης, στην επιστολή του σημειώνει:
«Οι εξελίξεις που έχουν δρομολογηθεί και οδηγούν στη διάσπαση μιας ιστορικής ομοσπονδίας, αποτελούν ένα σοβαρό πολιτικό θέμα, στο οποίο η ΓΣΕΕ πρέπει να παρέμβει και να αποτρέψει αυτή την απαράδεκτη εξέλιξη, γιατί είναι ζημιογόνα για όλο το συνδικαλιστικό κίνημα».
• Ο κ. Γ. Καρατζαφέρης, σχολιάζοντας τις εξελίξεις στην ΠΟΣΠΕΡΤ, δήλωσε:
«Καπελωμένος συνδικαλισμός, σημαίνει και μεγάλο βαθμό εξάρτησης. Χαιρετίζω την προσπάθεια της ΠΟΣΠΕΡΤ να μείνει ελεύθερη, να καταδεικνύει τα γεγονότα, να προσπαθεί για διαφάνεια -ανύπαρκτη η διαφάνεια σήμερα στον κρατικό φορέα- και την προσπάθεια για προστασία των δικαιωμάτων των εργαζομένων. Δεσμεύτηκα να είμαι στο πλευρό τους και να τους στηρίζω γιατί οι προσπάθειες αυτές δεν είναι ούτε άκοπες, ούτε άνευ κόστους. Συγχαρητήρια σε αυτούς που προσπαθούν να μείνουν ελεύθεροι».