Παραπάνω επιδότηση ζητάει από τη ΔΕΗ ο Μυτιληναίος!

Από πέρυσι τον Ιούλιο το τιμολόγιο αυτό απελευθερώθηκε και η σχετική υπουργική απόφαση προέβλεπε ότι η νέα χρέωση κάθε πελάτη δεν θα μπορούσε να υπερβαίνει το 10% του κόστους που πλήρωνε μέχρι τότε. Η ΔΕΗ επέβαλε λοιπόν αύξηση 10% σε όλους τους πελάτες της και η Αλουμίνιον της Ελλάδος, η οποία, ως γνωστόν, ανήκει στον Όμιλο Μυτιληναίου, ήταν η μοναδική που εξαρχής αμφισβήτησε την αύξηση αυτή, ήθελε δηλαδή να συνεχίσει να προμηθεύεται ακόμη πιο φθηνό (από το ήδη επιδοτούμενο προς όλους τους βιομηχανικούς πελάτες) ρεύμα!

Στην αρχή δεν κατέβαλε το 10% της αύξησης και εν συνεχεία για μήνες ολόκληρους δεν πλήρωνε τους λογαριασμούς της, προφανώς για να πιέσει τη ΔΕΗ να υποκύψει στις απαιτήσεις της (το φέσι είχε ήδη ξεπεράσει τα 40 εκατ. ευρώ). Και αντί η διοίκηση της ΔΕΗ να αντιδράσει δυναμικά, αφού η επιχείρηση δεν παραμένει πια το τελευταίο καταφύγιο για τους βιομηχανικούς πελάτες, υποχώρησε και δέχτηκε τελικά τη συναινετική παραπομπή της διαφοράς σε διαιτησία.

Είναι περίεργο ότι η διοίκηση της ΔΕΗ δέχτηκε τη διαπραγμάτευση για τη χρέωση της ηλεκτρικής ενέργειας προς την Αλουμίνιον, στην οποία να τίθεται ανώτατο όριο τιμής ανά kWh, χωρίς όμως και την πρόβλεψη κατωτέρου, δηλαδή δέχτηκε να διαπραγματευτεί –χωρίς σε καμία περίπτωση να είναι υποχρεωμένη– πόσο παραπάνω θα επιδοτεί την Αλουμίνιον, οι δε υπόλοιποι βιομήχανοι προφανώς με τη σειρά τους δεν θα μείνουν απαθείς, αλλά θα σπεύσουν να επωφεληθούν και αυτοί της όποιας ευνοϊκής ρύθμισης.

Με οριακή πλειοψηφία…

Το παρασκήνιο της υπόθεσης είναι όντως αποκαλυπτικό:

1. Η σχετική απόφαση ελήφθη με οριακή πλειοψηφία από το ΔΣ της ΔΕΗ, αφού την υπερψήφισαν μόλις 6 από τα συνολικά 11 μέλη της (από τα υπόλοιπα, 2 την καταψήφισαν, 2 απείχαν και 1 ήταν απόν για ευνόητους λόγους).

2. Πριν επιβάλει πέρυσι την αύξηση του 10% στα βιομηχανικά τιμολόγια, η ΔΕΗ είχε πάρει σχετική θετική γνωμοδότηση και από το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους.

Θυμίζουμε ότι η Αλουμίνιον έχει και δική της μονάδα παραγωγής ρεύματος, την περίφημη μονάδα συμπαραγωγής που έχτισε με κρατικές επιδοτήσεις, αλλά τώρα προτιμά να τη χρησιμοποιεί για να πουλά ρεύμα στη χονδρεμπορική αγορά και να κερδίζει από εκεί, αντί να καλύπτει τις δικές της ανάγκες, για την κάλυψη των οποίων για άλλη μια φορά ζητά την επιδότηση του μέσου έλληνα καταναλωτή μέσω της ΔΕΗ!


Σχολιάστε εδώ