Παράνομες μονάδες ιχθυοκαλλιεργειών λειτουργούν στον Πόρο!

Τι συμβαίνει με τις ιχθυοκαλλιέργειες στον Πόρο; Πληροφορούμαστε ότι η Εισαγγελία Πρωτοδικών Πειραιά διενεργεί ήδη από τον Οκτώβριο του 2008 προκαταρκτική εξέταση για πλήθος αξιόποινων πράξεων που αφορούν τη λειτουργία των μονάδων ιχθυοκαλλιέργειας στον Πόρο, έπειτα από μηνυτήρια αναφορά κατοίκων του νησιού.

Με την αναφορά αυτή καταγγέλλεται ότι υπάρχει έως και τετραπλάσια(!) υπέρβαση της μέγιστης επιτρεπόμενης παραγωγής από μονάδες ιχθυοκαλλιέργειας και ότι έχουν παραβιαστεί οι σχετικές άδειες έγκρισης περιβαλλοντικών όρων (ΑΕΠΟ) ότι εταιρείες λειτουργούν μονάδες ιχθυοκαλλιέργειας χωρίς καν άδεια εγκατάστασης και λειτουργίας μονάδας ιχθυοκαλλιέργειας και χωρίς άδεια έγκρισης περιβαλλοντικών όρων(!).

Επίσης, ότι εταιρείες διαθέτουν εκτεταμένες παράνομες χερσαίες εγκαταστάσεις και ότι μια συγκεκριμένη εταιρεία (η οποία μάλιστα, όπως καταγγέλλεται, ανήκει σε εταιρεία εισηγμένη στο χρηματιστήριο) προσπάθησε να λάβει αδειοδότηση και να εγκαταστήσει μονάδα σε συγκεκριμένη περιοχή στον Πόρο (Β. Βαριαρνιά) δηλώνοντας ότι επρόκειτο για μετεγκατάσταση δύο μονάδων που ήδη λειτουργούσαν σε άλλες δύο περιοχές (Λάκκα και Καμάρα), προσκομίζοντας μάλιστα και σχετική περιβαλλοντική μελέτη (ότι δεν προκλήθηκαν αρνητικές επιπτώσεις στο περιβάλλον), ενώ στην πραγματικότητα οι μονάδες αυτές ήταν ανύπαρκτες και ουδέποτε είχαν λειτουργήσει μονάδες ιχθυοκαλλιέργειας στις δύο αυτές περιοχές.

Οι καταγγέλλοντες ζητούν από την Εισαγγελία Πειραιά να διαπιστώσει εάν για την παράνομη λειτουργία των μονάδων ιχθυοκαλλιέργειας έχουν επιβληθεί οι προβλεπόμενες χρηματικές ποινές και παραμένουν στη θέση τους οι παράνομες μονάδες και εγκαταστάσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι καταγγέλλοντες έχουν ζητήσει από τον Δήμο Πόρου να παρέμβει στην εισαγγελική έρευνα και να δηλώσει παράσταση πολιτικής αγωγής.


Σχολιάστε εδώ