Ο Χριστόφιας προειδοποίησε τον Ντάουνερ ότι θα φύγει από τις συνομιλίες

Η επιβεβαίωση των ανησυχιών ότι στήνεται σκηνικό στην Κύπρο ίδιο με εκείνο του Σχεδίου Ανάν προέρχεται από την ίδια την κυπριακή κυβέρνηση, της οποίας στελέχη διοχετεύουν προς τα κυπριακά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης ότι ο Πρόεδρος Χριστόφιας κάλεσε στο πρόσφατο παρελθόν τον ειδικό απεσταλμένο του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο Αλεξάντερ Ντάουνερ, τον οποίο προειδοποίησε ότι εάν συνεχιστεί η τακτική καλλιέργειας κλίματος από πλευράς Ηνωμένων Εθνών ότι τίθενται χρονοδιαγράμματα και επιδιαιτησία, θα αποχωρήσει από τις συνομιλίες! Ταυτοχρόνως οι Βρετανοί βολιδοσκοπούν κατά πόσο θα ήταν δυνατόν να αποφευχθούν τα δημοψηφίσματα και να υπογραφεί η λύση μόνο από τους ηγέτες των δύο Κοινοτήτων.

Ο ΟΗΕ

Ενώ αυτές οι πληροφορίες έβλεπαν το φως της δημοσιότητας, ο εκπρόσωπος Τύπου των Ηνωμένων Εθνών δήλωνε δημόσια στο ΡΙΚ απ’ τη μια ότι τα Ηνωμένα Έθνη δεν θέτουν χρονοδιαγράμματα και ότι η λύση είναι υπόθεση των δυο ηγετών, και απ’ την άλλη ότι το Κυπριακό μπορεί να επιλυθεί ως τον Δεκέμβριο. Κατά άλλα ο ΟΗΕ δεν πιέζει για τα χρονοδιαγράμματα λύσης.

Επιδιαιτησία

Λίγες ώρες προηγουμένως, ο κατοχικός ηγέτης Μεμχέτ Αλί Ταλάτ σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Η Σημερινή» δήλωνε ότι σε πέντε μήνες, δηλαδή ως τον Δεκέμβριο, εκτιμά ότι μπορεί να κατατεθεί σχέδιο λύσης του Κυπριακού και ότι η λύση θα προκύψει από επιδιαιτησία, καθότι οι δύο πλευρές έχουν πάγιες θέσεις, οι οποίες δεν θα μπορούν να γεφυρωθούν, παρά μόνο μέσω τρίτων. Τα Ηνωμένα Έθνη, με τη σειρά τους, υποστηρίζουν ότι η διαπραγμάτευση είναι υπόθεση των ηγετών των δύο Κοινοτήτων, όμως, από την άλλη, παραδέχονται ότι εμπειρογνώμονες ετοιμάζουν ιδέες για να βοηθήσουν στη γεφύρωση των διαφορών μεταξύ των δύο πλευρών.

Δημοψηφίσματα

Οι ξένοι τώρα σπεύδουν όχι μόνο να καθορίσουν πότε θα επιτευχθεί λύση, δηλαδή τον Δεκέμβριο, αλλά και κατά πόσο θα μπορούσε να υπάρξει πρόσφορο έδαφος ώστε αντί δημοψηφίσματος να εγκριθεί η λύση μόνο διά της υπογραφής της από τους ηγέτες των δύο πλευρών. Για το θέμα αυτό υπήρξε αντίδραση από τον πρόεδρο του ΔΗΣΥ Ν. Αναστασιάδη, ο οποίος υποστήριξε ότι θα πρέπει να γίνουν τα δημοψηφίσματα, αλλιώς η λύση θα θεωρηθεί δοτή. Οι ξένοι, δηλαδή οι Βρετανοί και οι Αμερικανοί, φαίνεται ότι φοβούνται την επιρροή των ΜΜΕ, η οποία ενδέχεται να μην είναι και τόσο φιλική με τη λύση που θα προταθεί, καθώς και άλλες κοινωνικές ομάδες που μπορούν κατά τους ισχυρισμούς ξένων πρεσβειών να δημαγωγούν και να συμβεί ένα σενάριο ίδιο με εκείνο του 2004.


Σχολιάστε εδώ