Οι βουλευτές έχουν τον λόγο

Όπως αναφέρει, επαγγέλματα και επιχειρήσεις που έχουν σχέση με τον τουρισμό στενάζουν μετά τη μείωση των εισπράξεων κατά 30%, ενώ οι οδικές μεταφορές που σχετίζονται με τον τουρισμό (π.χ. επιχειρήσεις τουριστικών λεωφορείων και ενοικιαζομένων αυτοκινήτων) δέχονται μεγάλη πίεση, όπως και πολλές μικρομεσαίες επιχειρήσεις ένδυσης, υπόδησης και δώρων. Τονίζεται ότι τα μέτρα της κυβέρνησης δεν στηρίζουν αυτές τις επιχειρήσεις αλλά και όσες αντιμετωπίζουν πραγματικά προβλήματα, με αποτέλεσμα η κατάστασή τους να επιδεινώνεται ακόμη περισσότερο.

>Τη λήψη μέτρων ώστε με την έναρξη του νέου σχολικού έτους τα δημόσια νηπιαγωγεία να είναι σε θέση να υποδεχθούν το σύνολο των νηπίων που υποχρεωτικά πρόκειται να φοιτήσουν σε αυτά, ζητούν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ Άννα Διαμαντοπούλου, Θάλεια Δραγώνα και Μιχάλης Παντούλας. Όπως σημειώνουν τη στιγμή που η δημόσια προσχολική αγωγή ασφυκτιούσε πέρυσι λόγω των τεράστιων ελλείψεων σε αίθουσες, στα ιδιωτικά νηπιαγωγεία σημειωνόταν κατακόρυφη αύξηση του μαθητικού δυναμικού σε ποσοστό 77,8% σε σχέση με τη σχολική χρονιά 2007-08, με αποτέλεσμα την απαξίωση του δημόσιου νηπιαγωγείου και τη μεταφορά στον οικογενειακό προϋπολογισμό ενός επιπλέον δυσβάστακτου κόστους.

>Οι Ένοπλες Δυνάμεις φέρονται να πραγματοποιούν παράνομη αφαίρεση αμιάντου από στρατόπεδα της χώρας χωρίς τήρηση των νόμων και με επικίνδυνες συνέπειες για την υγεία του προσωπικού και το περιβάλλον, επισημαίνει ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Φώτης Κουβέλης. Αυτό συμβαίνει μολονότι ο νόμος προβλέπει ότι οι εργασίες αφαίρεσης αμιάντου πραγματοποιούνται μόνο από πιστοποιημένα συνεργεία στο πλαίσιο συγκεκριμένων μέτρων και μεθόδων για την πρόληψη και τη μείωση της ρύπανσης του περιβάλλοντος από τις εκπομπές αμιάντου.

>Σε αχρησία παραμένουν εδώ και δύο χρόνια οι εγκαταστάσεις του πρώην 424 Στρατιωτικού Νοσοκομείου, την ώρα που το παρακείμενο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας ασφυκτιά ελλείψει χώρων, αναφέρει η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Χρύσα Αράπογλου. Τονίζει ότι από το 1996 υπουργοί Παιδείας, ένας υπουργός κι ένας υφυπουργός Εθνικής Άμυνας, καθώς κι ένας αρχηγός ΓΕΣ, διαβεβαίωναν προφορικώς και γραπτώς ότι οι παλιές εγκαταστάσεις θα παραχωρηθούν στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας όταν κατασκευαστεί το νέο 424, αλλά μέχρι τώρα καμία πρόταση δεν περιλαμβάνει την παραχώρηση, έστω και μέρους των κτιρίων στο πανεπιστήμιο.

>Σχετικά με την καθυστέρηση υλοποίησης οδικών αξόνων παραχώρησης παρότι έχουν καταβληθεί σημαντικές προκαταβολές από την Πολιτεία προς τους παραχωρησιούχους, οι οποίοι επίσης εισπράττουν από πέρυσι πολλά και ακριβά διόδια, ερωτούν τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Μαγκριώτης, Γιάννης Μανιάτης, Σπύρος Κουβέλης και Κώστας Σπηλιόπουλος. Παρατηρούν ότι η μεγάλη αργοπορία στην ενεργοποίηση των νέων εργοταξίων, που θα χρηματοδοτηθούν και με ιδιωτικούς πόρους των παραχωρησιούχων, συνεπάγεται ανεργία και έλλειψη ρευστότητας στην αγορά, με δραματικές επιπτώσεις στον τεχνικό κλάδο και στην εθνική οικονομία γενικότερα.

>Πολιτικό θέμα ύψιστης προτεραιότητας χαρακτηρίζει τη σπατάλη με τα τρόφιμα που πετιούνται στα σκουπίδια ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Περικλής Κοροβέσης. Επικαλείται στοιχεία σύμφωνα με τα οποία οι ευρωπαίοι πολίτες σπαταλούν απίστευτες ποσότητες τροφίμων από τις οποίες θα μπορούσαν να συντηρηθούν χώρες της Αφρικής. Αντιθέτως, προσθέτει, την ίδια στιγμή που ο παγκόσμιος πλούτος έχει αυξηθεί σε πρωτοφανή επίπεδα, πάνω από 2,8 δισ. συνάνθρωποί μας προσπαθούν να επιβιώσουν με λιγότερα από 2 ευρώ την ημέρα, ενώ σε μία ημέρα καταναλώνουμε όσα κατανάλωναν οι άνθρωποι σε έναν ολόκληρο χρόνο πριν από 200 χρόνια. Ο βουλευτής χαρακτηρίζει την Ελλάδα χώρα προκλητικών ανισοτήτων μεταξύ πλουσίων και φτωχών και καλεί τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ να απαντήσει ποια είναι η ποσότητα τροφικών υπολειμμάτων που απορρίπτεται κάθε χρόνο, γιατί δεν έχει πάρει αποτελεσματικά μέτρα για τη μείωση των υπολειμμάτων αυτών μέσω της μείωσης της υπερκατανάλωσης-σπατάλης και πώς δικαιολογεί την παντελή έλλειψη σχεδίου για την αξιοποίηση των οργανικών αποβλήτων.

>Τεράστιες ελλείψεις σχολικών αιθουσών και στέγαση σε προκάτ κτίρια και ακατάλληλους χώρους στην Παροικιά Πάρου και στις υπόλοιπες Κυκλάδες, καταγγέλλει η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Άννα Φιλίνη. Τονίζεται η απάντηση του Πολεοδομικού Γραφείου Νάξου σε σχετικό ερώτημα συλλόγου ότι απαγορεύεται η μόνιμη εγκατάσταση λυόμενων προκάτ για σχολικές αίθουσες και ότι για οποιαδήποτε κατασκευή στα σχολικά κτίρια απαιτείται η έκδοση οικοδομικής άδειας.

>Ξεπερνά κάθε όριο η συνεχιζόμενη αδιαφορία της κυβέρνησης να αντιμετωπίσει τα σοβαρά προβλήματα λειτουργίας του Οργανισμού Περίθαλψης Ασφαλισμένων του Δημοσίου, αφού πολλοί συμβεβλημένοι γιατροί με τον Οργανισμό εξακολουθούν να παραμένουν απλήρωτοι ακόμα και από τον Σεπτέμβριο του 2008, επισημαίνει η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Κατερίνα Περλεπέ… Απλήρωτοι για μεγάλο χρονικό διάστημα παραμένουν και οι φαρμακοποιοί, για τις συνταγές του ΟΠΑΔ που εκτελούν.

>Να χορηγηθεί η ειδική πρόσθετη αμοιβή των 105 ευρώ μηνιαίως στο προσωπικό καθαριότητας σχολείων Θεσσαλονίκης, ζητά από τον υπουργό Παιδείας η βουλευτής της ΝΔ Έλενα Ράπτη. Ζητά επίσης να χορηγηθεί το επίδομα βαρέων και ανθυγιεινών, να ισχύσει το παλαιό καθεστώς σύναψης συμβάσεων έργου μεταξύ του προσωπικού και του ελληνικού Δημοσίου, να αναγνωρισθεί ως χρόνος προϋπηρεσίας του μόνιμου προσωπικού καθαριότητας το σύνολο των ετών εργασίας τους από την πρώτη ημέρα της απασχόλησής τους στην υπηρεσία και να διασφαλιστεί για την αμοιβή των συμβασιούχων τουλάχιστον το κατώτερο ημερομίσθιο του ανειδίκευτου εργάτη.

>Γιατί δεν διαμαρτυρήθηκε και δεν αντέδρασε η ελληνική αντιπροσωπεία στο αίτημα των Σκοπίων να μετάσχουν το 2013 στους Μεσογειακούς Αγώνες που θα γίνουν στον Βόλο, αφού το κρατίδιο αυτό δεν βρέχεται από τη Μεσόγειο Θάλασσα, ερωτά τον υπουργό Πολιτισμού ο βουλευτής του ΛΑΟΣ Κυριάκος Βελόπουλος.

>Αν πρόκειται να δεχθεί η χώρα μας σε έδαφός της πρώην κρατούμενους στο Γκουαντάναμο, όπως ζήτησε ο αμερικανός αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, ερωτά την Ντόρα Μπακογιάννη ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Π. Μπεγλίτης.

>Ποιος ευθύνεται για τα λάθη που έγιναν στα έντυπα Ε9 και ο κόσμος ταλαιπωρείται χωρίς λόγο, ρωτά τον υπουργό Οικονομίας ο βουλευτής του ΛΑΟΣ Κ. Αϊβαλιώτης.

>Γιατί δεν έχουν πληρωθεί ακόμα οι αποζημιώσεις των πλημμυροπαθών αγροτών του Νομού Ροδόπης που είδαν το 2007 τη σοδειά τους να χάνεται, ερωτά τον υπουργό Οικονομίας ο βουλευτής Ροδόπης του ΠΑΣΟΚ Γ. Πεταλωτής.


Σχολιάστε εδώ