Ναι μεν, αλλά…

lΑυτό έπρεπε να έχει γίνει από δεκαετίας, όταν η κυβέρνηση Σημίτη σκορπούσε κολοσσιαία ποσά για προμήθειες αμφιλεγόμενου ή υπερκοστολογημένου πολεμικού υλικού, ενώ ταυτόχρονα υπέγραφε τη συμφωνία της Μαδρίτης, με την οποία αναγνώριζε τα «δικαιώματα» των Τούρκων στο Αιγαίο. Η ΝΔ «μαγείρευε» το θέμα από το 2004.

lΥπάρχουν, όμως, αρκετές ενστάσεις.

lΗ προμήθεια με απευθείας ανάθεση, χωρίς διαγωνισμό, στη γαλλική εταιρεία EUROCOPTER, με αμφισβητούμενη ή ανύπαρκτη ελληνική συμμετοχή στην παραγωγή και πιθανότατη ανυπαρξία αντισταθμιστικών (έχουμε την εμπειρία των γαλλογερμανικών ελικοπτέρων ΝΗ-90), εν μέσω μεγάλης κρίσης αξιοπιστίας κομμάτων, πολιτικής και πολιτικών, ήταν ατυχής, για μην πω σκανδαλώδης. Είναι απαράδεκτο κι εξοργιστικό να δαπανώνται, εν μέσω τριγμών του κράτους και φορολογικής επιδρομής 450 εκατ. ευρώ για 15 (30 εκατ. ευρώ έκαστο) ελικόπτερα, τη στιγμή που η Κύπρος, μόλις προ εξαμήνου, προμηθεύθηκε, κατόπιν διεθνούς διαγωνισμού (συμμετείχαν ΗΠΑ, Γαλλία, Ιταλία, Ρωσία), ελικόπτερα SAR, τα πλέον σύγχρονα, έναντι 13,5 εκατ. ευρώ έκαστο.

lΥπήρξε εισήγηση του αρμόδιου Επιτελείου (ΓΕΑ) και τι έγραφε; Μήπως υπήρξε διαφορετική γνώμη;

Και άλλα συναφή

lΗ ηγεσία της Πολεμικής Αεροπορίας έκανε, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, δραματική έκκληση στο Ιερατείο του υπουργείου Άμυνας (υπουργό, ΓΔΑΕΕ) για διάθεση 160 εκατ. ευρώ προς προμήθειαν ανταλλακτικών και αναγκαίων μικροεξοπλισμών (όπως π.χ. κρίσιμων εκπαιδευτικών βοηθημάτων) που απαιτούνται για τη διατήρηση της μαχητικότητας του όπλου σε ένα ανεκτό επίπεδο.

Αντιμετωπίσθηκε με παγερότητα…

lΤο ίδιο έκαναν τα ΓΕΣ και ΓΕΝ, των οποίων οι ελλείψεις είναι, επίσης, δραματικές. «Φωνή βοώντος…».

lΡίξτε και καμιά παραίτηση κ. Αρχηγοί μου, μήπως συγκινηθεί… κανείς, εκεί στο Μέγαρο Μαξίμου.

Επίσκεψη Γάλλων

lΓαλλική κοινοβουλευτική επιτροπή άμυνας υπό τον κ. Guy Teissir επισκέφθηκε την Ελλάδα και συνάντησε Έλληνες του χώρου και τους αρχηγούς των επιτελείων.

lΣε δεξίωση στη γαλλική πρεσβεία οι Γάλλοι, τρισευτυχισμένοι από τα καλά νέα των προμηθειών, ζητωκραύγασαν πάλι Vive la Grece. Από πλευράς ελλήνων επισήμων, οι κ. Κρ. Κανελλοπούλου και Όλγα Κεφαλογιάννη, αμφότερες της Επιτροπής Άμυνας της Βουλής.

Όλα τα σβήνω και ξανά απ’ την αρχή

lΚάποιοι ελεεινοί κι αχρείοι τόλμησαν να σχολιάσουν, παρουσία του Γ. Παπανδρέου, ότι ο κ. Τσουκάτος, όντας «στρατηγός» του

ΠΑΣΟΚ επί αιδημόνως σιωπούντος, τότε και τώρα, κ. Σημίτη, αφορούσε το όλον ΠΑΣΟΚ.

lΟ αρχηγός εξερράγη και δήλωσε: «Θεωρούμε λήξαν το θέμα Τσουκάτου, κοιτάμε μπροστά, ουδεμία σχέση έχουμε με την εποχή εκείνη…».

lΔηλαδή, αν κατανοήσαμε καλά κ. πρόεδρε, ούτε με τους κ. Πάγκαλο, Βάσω, Άκη, Γιάννο, Χρυσοχοΐδη, Βενιζέλο, Λοβέρδο, Καρχιμάκη κ.ά., κ.ά.; Χρειάζονται επεξηγήσεις…

lΚαι μέσα σ’ αυτή την ταραχή, ο πρώην υπουργός Εθνικής Άμυνας δημοσιεύει στην «Ε» βαρυσήμαντο άρθρο με τίτλο «Κρίση και προοπτική», προτείνοντας την ανασύνταξη του εκσυγχρονιστικού χώρου (του Σημιτικού δηλαδή).

lΣημειώνω, για την ιστορία, ότι ο Γιάννος, του οποίου την επάνοδο στο ΠΑΣΟΚ απαιτεί ο κ. Πάγκαλος, προέβη το 2003 σε απευθείας ανάθεση -χωρίς διαγωνισμό- 20 ελικοπτέρων ΝΗ-90 στη γαλλογερμανική ΝΗ-INDUSTRIES για πολιτικούς λόγους, όπως είχε δικαιολογηθεί, με τιμές διπλάσιες απ’ αυτές που τ’ αγόρασε η Φινλανδία.

lΣήμερα τα ελικόπτερα, πληρωμένα, δεν παραλαμβάνονται λόγω ελλείψεων, ενώ η ελληνική βιομηχανική συμμετοχή υπήρξε μηδενική. Ομοίως για τ’ αντισταθμιστικά. Κατά τ’ άλλα, ζήτω το Έθνος, ο εκσυγχρονισμός και οι πολιτικές αποφάσεις.

Συγχαρητήρια στους γείτονες

lΎστερα από εξαντλητικές διαπραγματεύσεις και επίτευξη μεγάλων κερδών, οι γείτονές μας Τούρκοι υπέγραψαν με την TYSSEN την προμήθεια 6 υποβρυχίων 214 με λίαν ευνοϊκούς όρους.

lΣημειώνω ότι οι Γερμανοί έμαθαν πώς να τα φτιάχνουν στου κασίδη το κεφάλι, μαστορεύοντας τα 4 δικά μας, που τους τα δώσαμε με απευθείας ανάθεση, με εντολή Σημίτη, σε τιμές «όσα ζήτησε τ’ αφεντικό»…

lΛέγεται, κι ας φαίνεται απίστευτο, ότι το πρώτο υποβρύχιο που θα λάβουν οι Τούρκοι, με εκπτωτική τιμή, θα είναι το ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΗΣ, που το απορρίψαμε γιατί έγερνε ενώ δεν γέρνει…


Σχολιάστε εδώ