ΜΕΤΩΠΑ ΑΝΟΙΓΕΙ ο Καραμανλής

Πρόκειται για μέτρα που θα προκαλέσουν ισχυρές αντιδράσεις, ωστόσο αποτελούν αίτημα της κοινωνίας τα τελευταία χρόνια και ο πρωθυπουργός έχει καταλήξει ότι δεν πρέπει να χαθεί μία ακόμη ευκαιρία. «Άλλα συζητάμε κυβέρνηση και κόμματα και άλλα ζητάει η κοινωνία» είναι η χαρακτηριστική επισήμανσή του, που την επαναλαμβάνει στις κυβερνητικές συσκέψεις.

Την αποφασιστικότητα του κ. Καραμανλή να «τραβήξει μπροστά»… ομολογεί και η Ντ. Μπακογιάννη, που σημειώνει ότι η διάθεση του πρωθυπουργού είναι διαφορετική από εκείνη που νομίζουν βουλευτές και στελέχη. Είναι ορεξάτος και κάτι ετοιμάζει, λέει. Από όλες αυτές τις κινήσεις προκύπτει σαφώς ότι δεν είναι στα σχέδια του Μαξίμου η προκήρυξη εκλογών μέσα στο φθινόπωρο, αν και αφθονούν τα σχετικά σενάρια, τα οποία σε ορισμένες περιπτώσεις τροφοδοτούνται και από κυβερνητικά στελέχη. Άλλωστε, για να φανούν τα θετικά αποτελέσματα των όποιων μέτρων πρέπει να περάσει ένα εύλογο χρονικό διάστημα. Δεν είναι τυχαία η παρατήρηση του Β. Μεϊμαράκη ότι δεν γίνεται η κυβέρνηση να πάρει τα μέτρα, να υποστεί το πολιτικό κόστος και να έρθει το ΠΑΣΟΚ να επωφεληθεί από τις θετικές επιπτώσεις. Την ίδια στιγμή, ο Κ. Μητσοτάκης, που δεν κρύβει την ανησυχία του για την πορεία της οικονομίας, εκτιμά ότι «δεν χάθηκε ακόμη το παιχνίδι» και πως, αν ο Κ. Καραμανλής προχωρήσει δυναμικά στην υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων, το κλίμα θα αλλάξει υπέρ της ΝΔ.

Στο πακέτο των μέτρων που θα προωθήσει η κυβέρνηση περίοπτη θέση έχουν τα ζητήματα της Παιδείας: Η απόφαση να αλλάξει το καθεστώς με το πανεπιστημιακό άσυλο (ορισμένοι στη ΝΔ ζητούν πλήρη κατάργησή του) είναι οριστική και αμετάκλητη. Κάτι τέτοιο θα προκαλέσει τις αντιδράσεις συγκεκριμένων πολιτικών δυνάμεων, αλλά αυτό δεν προβληματίζει ιδιαίτερα το Μαξίμου, καθώς θεωρούν ότι μετά τα γεγονότα του περασμένου Δεκεμβρίου η κοινωνία είναι έτοιμη να αποδεχτεί τα μέτρα. Οι πολίτες έχουν σχηματίσει την εντύπωση ότι τα πανεπιστήμια χρησιμοποιούνται ως «ορμητήρια» από ακραία στοιχεία που επιδίδονται σε βανδαλισμούς και εγκληματικές ενέργειες. Παράλληλα, η κυβέρνηση θα προχωρήσει και τις αλλαγές στο μέτωπο των ιδιωτικών κολεγίων που είναι συνδεδεμένα με ξένα πανεπιστήμια, θέτοντας ωστόσο αυστηρούς κανόνες στη λειτουργία τους.

Παράλληλα, τέλος Αυγούστου με αρχές Σεπτεμβρίου το υπουργείο Απασχόλησης θα ανακοινώσει τη νέα λίστα με τα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα, από την οποία θα απουσιάζουν αρκετά, ενώ θα προστεθούν νέα, που σήμερα δεν βρίσκονται στον κατάλογο. Στην κυβέρνηση γνωρίζουν ότι θα υπάρξουν αντιδράσεις, αλλά είναι αποφασισμένοι να προχωρήσουν. Αυτή ήταν, άλλωστε, η ρητή εντολή του ίδιου του πρωθυπουργού. Με την ίδια αποφασιστικότητα θα αντιμετωπίσουν και την υπόθεση με τα λεγόμενα κλειστά επαγγέλματα. Η οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι σαφής και η χώρα μας έχει καθυστερήσει να την εφαρμόσει, απειλούμενη με κυρώσεις. Η απελευθέρωση συγκεκριμένων επαγγελμάτων, όπως των ιδιοκτητών φορτηγών, φαρμακείων και συμβολαιογράφων, θα προκαλέσει ισχυρές αντιδράσεις. Στην κυβέρνηση ανησυχούν περισσότερο για την ένταση με την οποία θα αντιδράσουν οι φορτηγατζήδες, αφενός διότι οι διαμαρτυρίες τους παραδοσιακά είναι ιδιαίτερα δυναμικές, αφετέρου επειδή οι κινητοποιήσεις τους έχουν άμεσες και δραματικές επιπτώσεις στη λειτουργία της αγοράς, στη διακίνηση αγαθών και προϊόντων.

Στην πρόσφατη επίσκεψή του στο υπουργείο Απασχόλησης ο κ. Καραμανλής ζήτησε από την κ. Πετραλιά να προχωρήσει αμέσως στο «ξεσκαρτάρισμα» των αναπηρικών συντάξεων, που αποτελεί μια βαθιά και χρόνια πληγή για το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας. Ο πρωθυπουργός θα συνεχίσει να επισκέπτεται υπουργεία και να ανοίγει θέματα, πέραν των άλλων και για να φέρνει σε δυσχερή θέση το ΠΑΣΟΚ, που θα πρέπει να παίρνει θέση. «Δεν μπορεί να λέει σε όλα όχι. Αν το κάνει, θα εκτίθεται στα μάτια των πολιτών, που θα σκέφτονται ότι το κάνει για μικροκομματικές σκοπιμότητες», επισημαίνουν κυβερνητικοί αξιωματούχοι. Αντικείμενο προβληματισμού στο εσωτερικό της κυβέρνησης αποτελεί η επικοινωνιακή διαχείριση των αποφάσεων αυτών, ένας τομέας στον οποίο «πάσχουν», αλλά και η διαμόρφωση κοινωνικών συμμαχιών για την εφαρμογή των μέτρων.

Έλεγχος α λα Ομπάμα

Στο Μαξίμου, μετά τα «στραπάτσα» που έχουν υποστεί, αποφάσισαν να δραστηριοποιηθούν στο επίπεδο ελέγχου των… οικονομικών δραστηριοτήτων των βουλευτών. Για τον λόγο αυτό ζητήθηκε από όλους να κοινοποιήσουν στο αρμόδιο γραφείο του πρωθυπουργού αναλυτικό σημείωμα με τα περιουσιακά στοιχεία τους, και κυρίως με τον τρόπο με τον οποίο τα απέκτησαν. Μένει να φανεί πόσοι θα ανταποκριθούν και πόσο επαρκή θα είναι τα στοιχεία που θα προσκομίσουν στους συνεργάτες του πρωθυπουργού.

Μόνο 3-4 αλλαγές υπουργών

Στο άλλο μέτωπο, του φημολογούμενου ανασχηματισμού, οι πληροφορίες, προερχόμενες από συνομιλητές του κ. Καραμανλή, κινούνται σε διαφορετικό κλίμα από τις… επιθυμίες («επιταγές») βουλευτών και στελεχών. Συγκεκριμένα, αναφέρουν ότι δεν είναι στα σχέδιά του σαρωτικές αλλαγές, με μετακινήσεις κορυφαίων υπουργών και αντικαταστάσεις υφυπουργών. Ότι θα περιορισθεί σε τρεις τέσσερις αλλαγές, στις οποίες θα περιλαμβάνεται και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Στην περίπτωση αυτή πολλοί φοβούνται ότι θα επιδεινωθεί το κλίμα στο εσωτερικό του κόμματος, καθώς η συντριπτική πλειοψηφία απαιτεί «να πέσουν κεφάλια» και «να αλλάξουν όλα». Δεν θα ικανοποιηθεί, δηλαδή, με… ημίμετρα.

Με την προσμονή του ανασχηματισμού, σε αρκετά υπουργεία έχουν… κατεβάσει τα μολύβια, φαινόμενο που θα ενταθεί την περίοδο του καλοκαιριού. Υφυπουργός σε υπουργείο που εδρεύει πέριξ του Συντάγματος έλεγε χαρακτηριστικά ότι «τίποτα δεν κινείται, έρχομαι κάθε μέρα στο γραφείο και διαχειρίζομαι την καθημερινότητα». Το… ενδιαφέρον είναι ότι ο συγκεκριμένος με δηλώσεις του προ ημερών ζήτησε σαρωτικό ανασχηματισμό, θεωρώντας προφανώς ότι ο ίδιος δεν θα θιγεί. Απίστευτο κι όμως αληθινό, μήνες μετά τον ανασχηματισμό υπάρχουν ακόμη υφυπουργοί χωρίς αρμοδιότητες, που λειτουργούν σαν… διακοσμητικά στοιχεία και τίποτα περισσότερο.


Σχολιάστε εδώ