Μείωση της θητείας, ρήγμα στον αμυντικό άξονα της χώρας
Μετά μεγάλης χαράς και αγαλλιάσεως επιτέλους ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, με πολλές προσπάθειες και με τεράστιες δυσκολίες, επέτυχε να πραγματοποιήσει τη μεγάλη προεκλογική εξαγγελία του δηλαδή να δημιουργήσει τις απαιτούμενες συνθήκες και προϋποθέσεις ώστε να μειωθεί η θητεία (Στρατός Ξηράς), χωρίς να δημιουργηθεί ρήγμα στην αμυντική θωράκιση της χώρας.
Το υπουργείο Εθνικής Άμυνας θα παρουσιάσει πιθανότατα ως προϋποθέσεις μειώσεως της θητείας, τα κάτωθι θλιβερά και φαιδρά ως επιτεύγματα:
= Τον περιορισμό των μετατάξεων, από τον Στρατό Ξηράς, επειδή στους κλάδους «λούφας» θα υπηρετούν τρεις μήνες περισσότερο. Δηλαδή μερικοί στρατεύσιμοι, θα αποφασίζουν οι ίδιοι που θα υπηρετήσουν και όχι η Στρατολογική Υπηρεσία, ανάλογα με τις ανάγκες των κλάδων.
= Την εξοικονόμηση ανδρών από την ηλεκτρονική φύλαξη των μονάδων. Δηλαδή μείωση των σκοπών, τι άλλο.
= Το κλείσιμο στρατοπέδων σε μεγάλες πόλεις (και διεμερίσαντο τα ιμάτια αυτού…).
= Τη σύμπτυξη των μικρών διάσπαρτων στρατοπέδων σε μεγάλες μονάδες.
= Τις προσλήψεις δεκάδων χιλιάδων επαγγελματιών οπλιτών, οι οποίες και θα συνεχιστούν.
Συμπεράσματα
Πρώτον: Τα μέτρα αυτά, της πλήρους συρρίκνωσης των Ενόπλων Δυνάμεων, προσωρινά θα βοηθήσουν στην εν ειρήνη λειτουργία του Στρατού Ξηράς (Σκοποί, Δ.Μ., λειτουργία στρατοπέδου και μονάδας, μεταφορά προσωπικού κ.λπ.). Εις ό,τι όμως αφορά την εκπαίδευση, τις ασκήσεις, την προπαρασκευή και ετοιμότητα εκτελέσεως αποστολής, που είναι και η κύρια αποστολή των Ενόπλων Δυνάμεων, ας ρωτήσει ο υπουργός τους εν ενεργεία συναδέλφους μας, για να καταλάβει την αλήθεια. Εάν ενδιαφέρεται βέβαια.
Δεύτερον: Η πρόσληψη επαγγελματιών οπλιτών εις αντικατάσταση των κληρωτών, χωρίς ουσιαστικό προγραμματισμό, δημιουργεί τεράστια προβλήματα στις Ένοπλες Δυνάμεις και στο κράτος γενικότερα. Ενώ το σπάταλο κράτος αντιμετωπίζει τεράστια οικονομικά προβλήματα από το δυσανάλογο υπαλληλικό προσωπικό και την έλλειψη ανταγωνιστικής παραγωγής, προωθεί τους νέους προς τον κρατικό κορβανά, αντί να τους προσανατολίζει και να τους συνδράμει σε παραγωγικές εργασίες, που είναι τόσο αναγκαίες για τη χώρα μας. Η πρόσληψη, αφ’ ετέρου, δεκάδων χιλιάδων επαγγελματιών οπλιτών, ήδη άρχισε να δημιουργεί τεράστιο πρόβλημα, τι θα τους κάνουν οι Ένοπλες Δυνάμεις σε λίγο τους οπλίτες όταν αρχίζουν να περνούν το 40ό έτος της ηλικίας των, με οικογένειες, παιδιά, με κοινωνικά, οικονομικά και στεγαστικά προβλήματα; Εδώ ακόμη η Υπηρεσία δεν είναι εις θέσιν να λύση τα μύρια προβλήματα των αξιωματικών και υπαξιωματικών των Ενόπλων Δυνάμεων. Το δε σπουδαιότερο, ο Έλλην Πολίτης υπηρετεί τη θητεία του κατά τη διάρκεια της οποίας εκπαιδεύεται, ώστε οι Ένοπλες Δυνάμεις να διαθέτουν εκπαιδευμένη εφεδρεία. Αυτή σε λίγο δεν θα υπάρχει, διότι οι νέοι που κατατάσσονται στον Στρατό για πολλούς λόγους δεν εκπαιδεύονται.
Τρίτον: Οι Ένοπλες Δυνάμεις υπάρχουν εν ειρήνη για να ενσαρκώσουν αφ’ ενός το τρίπτυχο του τρίποδα, ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ, ΗΘΙΚΟ και ΥΛΙΚΟ, να δίδουν δυνατότητες σθεναρής εξωτερικής πολιτικής και να αποτρέπουν κάθε ενέργεια επιβουλέων της χώρας μας. Και εν πολέμω να υπερασπίζονται την ακεραιότητα της χώρας και την ελευθερία του ελληνικού λαού. Αυτά δεν μπορούν να γίνουν με την ψηφοθηρική νοοτροπία του εκάστοτε υπουργού Εθνικής Άμυνας, που είναι τελείως αντίθετη με την επιθυμία και τις προσδοκίες του ελληνικού λαού. Κάποτε ρωτήστε και τους σκεπτόμενους Έλληνες.
Τέταρτον: Η Άμυνα και ακεραιότητα της Πατρίδος δεν μπορεί να γίνει με τους επαγγελματίες στρατιώτες. Αυτοί χρειάζονται για ορισμένο χρόνο (35ο έτος της ηλικίας των), μόνο για τα οπλικά και προηγμένης τεχνολογίας μέσα που χρησιμοποιεί ο Στρατός, μιας τεχνολογίας που συνεχώς εξελίσσεται. Το έχουμε πει χιλιάδες φορές, το τονίζω ακόμη μια φορά, η Ελλάς δεν είναι Σουηδία, Δανία, Ελβετία, Ολλανδία κ.λπ. Η γεωγραφική μας θέση και η Ιστορία μας, ακόμη και η συμπεριφορά κάποιων ομόρων κρατών, απαιτούν τον ισχυρό εκείνο Στρατό που είχαμε πάντα.
Προτάσεις
– Προσλήψεις περιορισμένου αριθμού επαγγελματιών οπλιτών. Θα παραμένουν στις Ένοπλες Δυνάμεις μέχρι το 35ο έτος της ηλικίας των και στη συνέχεια θ’ απολύονται χωρίς βέβαια να δημιουργηθεί στο προσωπικό αυτό κοινωνικό πρόβλημα (θα το γνωρίζουν από την κατάταξή των, συντάξιμα χρόνια της υπηρεσίας στον Στρατό, εφάπαξ αποζημίωση, προτεραιότητα στις προσλήψεις στρατιωτικών υπαλλήλων κ.λπ.).
– Οι κληρωτοί (με πολιτική απόφαση όλων των κομμάτων) θα πρέπει να υπηρετούν σήμερα τουλάχιστον 18 μήνες πραγματική θητεία (2 μήνες ΚΕΝ, 14 μήνες στις μονάδες γενικής και ειδικής εκπαίδευσης και 4 μήνες σε μονάδες εσωτερικού ανάλογα με τις ανάγκες).
– Να ενημερώνονται οι νέοι και οι ελληνικές οικογένειες, αφ’ ενός για τη μοναδική υποχρέωσή των προς την Πατρίδα και τα ευεργετικά κ.λπ. στοιχεία που αποκτούν οι νέοι μας από τη θητεία των στις Ένοπλες Δυνάμεις. Το παράδειγμα θα πρέπει να το δίδουν οι ηγέτες της χώρας μας.
– Στις Ενώσεις Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού, Ναυτικού και Αεροπορίας που είναι Ν.Π.Δ.Δ., υπαγόμενες διά μέσου των Γενικών Επιτελείων στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας, υπάρχει συσσωρευμένη τεράστια στρατιωτική εμπειρία, την οποία ουδείς υπουργός των τελευταίων ετών συμβουλεύτηκε. Καίτοι εξ αποστολής οφείλουν οι ενώσεις αυτές να συνδράμουν στο έργο του εκάστοτε υπουργού Εθνικής Άμυνας.
– Τέλος, πρέπει να γίνει κατανοητό από όλους ότι η εξασφάλιση της ακεραιότητας της Πατρίδος και της ελευθερίας του ελληνικού λαού είναι υποχρέωση όλων και ότι ο σεβασμός αυτής από εχθρούς και φίλους, απαιτεί εκπαιδευμένες και ισχυρές Ένοπλες Δυνάμεις.
«Εξωτερική πολιτική χωρίς Στρατό ισοδυναμεί με μια συναυλία χωρίς μουσικά όργανα» (ΦΡΕΙΔΕΡΙΚΟΣ Β΄).
Ιωάννης Μ. Ασλανίδης
Αντιστράτηγος ε.α.
Επίτιμος Διοικητής της Σ.Σ.Ε.