Καλά, τόσο ανάλγητη έχει γίνει η Δικαιοσύνη!

Αντί αποζημίωσης λόγω ψυχικής οδύνης που ζήτησαν η χήρα, τα τρία ορφανά ανήλικα, οι γονείς και τα αδέλφια για τον άδικο χαμό του εργάτη Χαράλαμπου Μουστόγιαννη, το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών, με την υπ’ αρ. 1681/2009 απόφασή του τούς καταδίκασε (!) σε δικαστική δαπάνη 72.000 ευρώ, κρίνοντας ως ουσία αβάσιμη την αγωγή που είχαν καταθέσει, παρότι οι τεχνικοί επιθεωρητές του υπουργείου Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας καταλόγισαν ευθύνες στις εναγόμενες εταιρείες, ΔΕΗ και ΤΟΞΟΤΗΣ ΑΕ (υπεργολάβος εταιρεία), γιατί δεν έλαβαν τα ενδεικνυόμενα μέτρα κατά τον χρόνο τοποθέτησης κολώνας της ΔΕΗ, οπότε και συνέβη το εργατικό ατύχημα με νεκρό τον Χαράλαμπο Μουστόγιαννη.

Η υπόθεση στο ποινικό της μέρος είναι σε εξέλιξη και αναμένεται ο προσδιορισμός της εκδίκασης στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Τριπόλεως, όπου θα καθίσουν στο σκαμνί οι υπεύθυνοι των εταιρειών.

Ο δικηγόρος της οικογένειας Μουστόγιαννη, Αλέξανδρος Στρίμπερης, ερωτηθείς για την ανωτέρω απόφαση τόνισε χαρακτηριστικά.

«Η συγκεκριμένη απόφαση είναι εντελώς εσφαλμένη και έχει ήδη εφεσιβληθεί. Αδυνατούμε να κατανοήσουμε το αυθαίρετο της κρίσης της εκκαλουμένης απόφασης του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών, η οποία εμφανίζεται να είναι τόσο βέβαιη για την ορθότητα της απόρριψης της αγωγής, ώστε ως οιονεί τιμωρία να καταδικάσει τους ενάγοντες σε δικαστική δαπάνη και έξω από κάθε λογική, δεδομένης της φύσης, της ιδιαιτερότητας της υπόθεσης και σε κάθε περίπτωση του δυσερμήνευτου των ειδικών διατάξεων της κρινομένης υπόθεσης. Η συγκεκριμένη απόφαση καταδεικνύει το μέγιστο πρόβλημα της Ελληνικής Δικαιοσύνης κατά την εφαρμογή του Δικαίου, η οποία σε πολλές περιπτώσεις αδυνατεί να αφουγκραστεί την κοινωνία και να αντιληφθεί τον ανθρώπινο πόνο, επιδεικνύοντας αναλγησία. Σε κάθε τέτοια περίπτωση παύει να είναι η Δικαιοσύνη που επιτάσσει η συντεταγμένη δημοκρατικά Πολιτεία μας. Οι αρμόδιοι θεσμικοί φορείς ας εγκύψουν επιτέλους στα ουσιαστικά προβλήματα που έχουν να κάνουν με την ορθή εφαρμογή του νόμου και την απονομή ουσιαστικής Δικαιοσύνης, προβλήματα που προσβάλλουν την ευνομούμενη Πολιτεία μας».

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο δικαστής που εξέδωσε την απόφαση είναι ο Πρωτοδίκης Δημοσθένης Βλάχος, μέλος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, ο οποίος ανήκει στην παράταξη της μειοψηφίας.


Σχολιάστε εδώ