Κίνα: Ημερολόγιο εντυπώσεων από τον Σωτ. Χατζηγάκη

Όταν ο νέος σε ηλικία βουλευτής Σωτήρης Χατζηγάκης επισκέφθηκε, πριν από τριάντα χρόνια (1978), την Κίνα, πρόσεξε πως αυτή η μεγάλη χώρα άλλαζε: Η διακυβέρνηση υπό τον Μέγα Τιμονιέρη Μάο Τσε Τουνγκ έβγαινε από τη μακρόχρονη περιπέτεια των ολοκληρωτικών πειραματισμών και επιζητούσε, υπό την εποπτεία του Τενγκ Σιάο Πινγκ, τη «γνωριμία» της χώρας με τον κόσμο. Λίγο αργότερα, η επίσκεψη του αμερικανού Προέδρου Ρίτσαρντ Νίξον στο Πεκίνο θα επισφράγιζε εκείνο το άνοιγμα. Θα επισφράγιζε την εμφάνιση της Κίνας στη διεθνή σκηνή. Ο άνεμος της αλλαγής άρχιζε να πνέει τότε.

Ο βουλευτής Σωτήρης Χατζηγάκης επισήμανε εκείνη την αλλαγή και κράτησε ένα «ημερολόγιο» των εντυπώσεών του.

Τριάντα χρόνια αργότερα (2008), ο Σωτήρης Χατζηγάκης, με την ιδιότητα του υπουργού Δικαιοσύνης, είχε την ευκαιρία να ταξιδέψει δύο φορές στην Κίνα. Από την πρώτη επίσκεψη κράτησε σημειώσεις, όπου εντόπισε τις ποικίλες, ουσιώδεις και τολμηρές αλλαγές που είχε ολοκληρώσει το Κομμουνιστικό Κόμμα της χώρας, έχοντας επιλέξει το ρόλο του «συνετού καπιταλιστή».

Στη δεύτερη επίσκεψή του συνοδευόταν από τον γιο του Μικέλη, τελειόφοιτο, με υποτροφία του Ιδρύματος Ωνάση, στο London School of Economics στον κλάδο της Πολιτικής Οικονομίας. Ο Μικέλης, με το βλέμμα του νέου ανθρώπου, απάντησε στο «ημερολόγιο» και στις σημειώσεις του πατέρα του, υπογραμμίζοντας τη σημασία των εξελίξεων στην Κίνα, τώρα που ο άνεμος της αλλαγής εξακολουθεί να πνέει, έτσι που ισχύει ότι «όποιος ασχολείται με την Κίνα, ασχολείται με το αύριο της ανθρωπότητας. Το μέλλον της χώρας αυτής δεν αφορά μόνο στο λαό της, αλλά σε όλο τον κόσμο, και μάλιστα εξίσου καθοριστικά σε μας και στο λαό της. Μιλώντας για το αύριο της Κίνας και του κόσμου μας δεν κάνουμε μελλοντολογία, αλλά απλώς κοιτάμε λίγο πιο πέρα από τη μύτη μας». Σε αυτή την παρατήρηση του πατέρα Χατζηγάκη, ο γιος του Μικέλης προβάλλει το εξής σχόλιο: «Οι ΗΠΑ έχουν δανειστεί από την Κίνα περίπου ένα τρισεκατομμύριο δολάρια… Και ποιος θα τολμούσε να φανταστεί τη σκηνή στο Κοινοβούλιο της Κίνας στις 13 Μαρτίου 2009, όπου ο πρωθυπουργός της Κίνας Γουέν Ζιαμπάο διατύπωσε φόβους ότι οι ΗΠΑ δεν θα μπορέσουν να πληρώσουν τα χρέη τους! Και περαιτέρω, ποιος θα φανταζόταν ότι η Ουάσινγκτον θα έσπευδε την αμέσως επομένη να καθησυχάσει δημόσια τους κινέζους πιστωτές της!»

Ο πρόλογος του Γιώργου Σουφλιά υπογραμμίζει εύστοχα την ανάγκη παραμερισμού του «οριενταλισμού» και την ανάδειξη της κατανόησης του διαφορετικού. Υπογραμμίζει πως η Κίνα του πατέρα Σωτήρη Χατζηγάκη και του γιου Μικέλη αποτελεί συμβολή προς αυτήν την κατεύθυνση.


Σχολιάστε εδώ