Η Ναυτιλία στυλοβάτης της Οικονομίας

Παράλληλα στην οικονομική δίνη του τελευταίου χρόνου η ελληνόκτητη ναυτιλία απέδειξε την ευρωστία και τον δυναμισμό της αφού κατάφερε να κρατήσει την πρώτη θέση στον κόσμο, την οποία κατέχει σταθερά τις τελευταίες δεκαετίες στον διεθνή ναυτιλιακό στίβο.

Τις επισημάνσεις αυτές έκανε ο πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών Θόδωρος Βενιάμης, κάνοντας τον απολογισμό του 2008.

Αναφερόμενος στους στόχους που θα πρέπει να έχει η ελληνική ναυτιλιακή κοινότητα, ο Θ. Βενιάμης τόνισε ότι:

• Απαιτείται επίτευξη ισορροπίας μεταξύ προσφοράς και ζήτησης στην παγκόσμια ναυτιλιακή αγορά. Αυτό δεν είναι πάντοτε εύκολο, καθώς οι κανόνες του ελεύθερου ανταγωνισμού ενίοτε στρεβλώνουν αυτήν ακριβώς την ισορροπία.

• Επιβάλλεται να διαφυλαχθεί ως κόρη οφθαλμού ο θεμιτός και ελεύθερος ανταγωνισμός, ο οποίος αποτελεί το οξυγόνο της ναυτιλίας και του εμπορίου.

• Πρέπει να δοθεί η μέγιστη δυνατή προσοχή χωρίς χρονοτριβή στην αντιμετώπιση της εντεινόμενης έλλειψης στελεχών των πλοίων, καθώς και στην αναβάθμιση των δεξιοτήτων τους.

Καταλήγοντας, ο πρόεδρος της ΕΕΕ σημειώνει:

Οι στόχοι αυτοί είναι γενικά αποδεκτοί από τη διεθνή ναυτιλία. Θα πρέπει ωστόσο να προστεθεί και μια ακόμη προϋπόθεση. Η ισχυρή εθνική υποστήριξη, ήτοι η θετική πολιτική βούληση και η ανάλογη κοινωνική αναγνώριση.

Για την Ελλάδα, ναυτιλία σημαίνει παγκόσμια πρωτοπορία και προβολή. Αυτή η υποστήριξη θα ενισχύσει τον γνωστό δυναμισμό του τομέα της ναυτιλίας, την προσαρμοστικότητα και αντοχή που τον διακρίνει – ποιοτικά στοιχεία άμεσα συνδεόμενα με το επιτυχημένο μοντέλο της ιδιωτικής επιχειρηματικότητας.


Σχολιάστε εδώ