Η αλητεία περισσεύει στην ακαδημαϊκή κοινότητα

Κύριε Διευθυντά,
Δεν θα έφτανα στο σημείο να γράψω αυτές τις λίγες γραμμές αν δεν κάνατε την παρατήρηση στο άρθρο σας «Θέλουν κάποιοι να κοντύνουν την ιστορία μας» λέγοντας «Να τον χαίρεστε κύριοι Πανεπιστημιακοί. Ωραία γράμματα μαθαίνει στα παιδιά μας».
Χαρακτηρίστε με όπως θέλετε, αλλά εγώ πιστεύω ότι είμαι πολύ ευγενικός λέγοντας ότι η αλητεία (χωρίς εισαγωγικά) περισσεύει στην ακαδημαϊκή κοινότητα, όπως και ο οπορτουνισμός. Θα θυμίσω ότι όταν πριν από περίπου 25 χρόνια η αντίδραση που υπήρξε για τον καταστροφικό νόμο 1268/82, που σε μια νύχτα επιβλήθηκε με τη δικαιολογία ότι έπρεπε να σπάσει η αυταρχικότητα του καθηγητή και η «έδρα», δεν ήταν τυχαία. Άνοιγε αυτός ο νόμος συγχρόνως πόρτες για πολλούς που οι καθηγητές τούς είχαν να κουβαλούν την τσάντα, να σβήνουν τον πίνακα και να τους κάνουν τα ψώνια, όπως ακουγόταν. Αυτά τα απρόσωπα (κάποιοι από αυτούς θα γίνονταν ούτως ή άλλως καθηγητές γιατί άξιζαν και αξίζουν, όχι όμως όλοι) έγιναν καθηγητές και το μόνο που κατάλαβαν ήταν ότι ως καθηγητές έπρεπε να αποκτήσουν άποψη (που ποτέ δεν είχαν) και κύρος (που ποτέ δεν διέθεταν). Με τα «προσόντα» αυτά (και κινητήρια δύναμη τον συνδικαλισμό τότε) ξεκίνησαν την αναπαραγωγή «κατ’ εικόνα και ομοίωση» όλου του πανεπιστημιακού σημερινού κατεστημένου.
Έτσι προέκυψαν όλες αυτές οι αυθεντίες στην ιστορία, την αρχαιολογία, τον πολιτισμό κ.λπ. που προκαλούν εμετικές τάσεις, γιατί είναι κάτι παραπάνω από βέβαιο ότι δεν είναι απλώς κατευθυνόμενοι, αλλά μισθωμένοι για να κάνουν ό,τι κάνουν και να λεν ό,τι λεν.

Ακολουθούν την παλιά «λογική» σκέψη του προγόνου τους Ηρόστρατου «πώς Θα μείνω στην ιστορία και να είμαι κάποιος; Ας κάψω τον ναό της Αρτέμιδος», ή ακόμη και του Εφιάλτη.

Η αξιοσύνη, η προκοπή, η πρόοδος και η ανωτερότητα είχαν πάντα κερκόπορτες και ηλιθίους. Σήμερα τέτοιο ρόλο ανέλαβαν να παίξουν αυτά τα υποκινούμενα πανεπιστημιακά ανδρείκελα επενδύοντας με επιστημοσύνη κάθε ανοησία που τους υπαγορεύουν για να ισορροπήσουν τις αμοιβές που εισπράττουν.

Ας μην ανησυχούν, η υστεροφημία τους θα είναι «εφιαλτική» και στο μέγεθος που τους ανήκει.

Καθ. Ε. Γαλούσης
Πρώην Πρύτανης ΔΠΘ


Σχολιάστε εδώ