Διακοσμητικοί οι κρατικοί Επίτροποι στις τράπεζες!

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Π», τίποτε δεν έχει λειτουργήσει ως τώρα όπως επεδίωκε ο νομοθέτης:

– Οι Επίτροποι διορίσθηκαν, ανέλαβαν καθήκοντα, συμφωνήθηκαν οι αμοιβές τους (όχι ασήμαντες…), αλλά προς το παρόν χτυπούν κάρτα και καταλαμβάνουν άσκοπα τα γραφεία τους. Οι τραπεζίτες ούτε καν τους λογαριάζουν.

– Το ειδικό εποπτικό όργανο, στο οποίο συμμετέχουν και οι Επίτροποι, που υποτίθεται ότι είχε αναλάβει να ελέγχει σε μηνιαία βάση τις ροές πιστώσεων σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά, έχει εξίσου διακοσμητικό ρόλο, αφού περιέργως εκκρεμεί εδώ και πολύ καιρό μια σημαντική συνεδρίασή του, στην οποία θα ελέγχονταν για πρώτη φορά τα στοιχεία που θα έδιναν οι τράπεζες, συμπληρώνοντας ειδικές φόρμες του υπουργείου Οικονομίας.

Και αυτό ίσως δεν είναι τυχαίο, αφού το εποπτικό συμβούλιο στη συνεδρίασή του θα διαπίστωνε ότι στις τράπεζες μοιράσθηκαν αφειδώς κρατικά ομόλογα ειδικού τύπου, για να αντλήσουν ρευστότητα, αλλά αυτές δεν τα αξιοποιούν για να μοιράζουν δάνεια σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά, όπως έχουν υποχρέωση από τον νόμο.

Αξίζει να τονιστεί ότι ήδη έχει γίνει μια σημαντική «λαθροχειρία» στην εφαρμογή του νόμου, ο οποίος προέβλεπε ότι οι τράπεζες θα έπαιρναν μεν τα κρατικά ομόλογα ύψους 15 δισ. ευρώ, ως ενίσχυση ρευστότητας, αλλά θα πλήρωναν στο Δημόσιο και σημαντικές προμήθειες.

Ύστερα από παρασκηνιακή «μάχη χαρακωμάτων», το τραπεζικό λόμπι κατάφερε να πάρει τα ομόλογα ειδικού τύπου σε τόσο χαμηλές τιμές, ώστε να αντισταθμίζεται πλήρως η προμήθεια που θα καταβάλει! Ουσιαστικά, δηλαδή, το Δημόσιο «κέρασε» στους τραπεζίτες τις προμήθειες!

Παρά ταύτα, τα αποτελέσματα για τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά είναι απογοητευτικά: ενώ οι τράπεζες θα έπρεπε να χορηγούν κάθε τρίμηνο στεγαστικά δάνεια και δάνεια μικρομεσαίων επιχειρήσεων της τάξεως των 4 δισ. ευρώ, ώστε μέχρι το τέλος του έτους να έχουν εξαντλήσει το όριο των 15 δισ. ευρώ, το πρώτο πεντάμηνο του έτους η συνολική καθαρή ροή νέων πιστώσεων στην οικονομία μόλις ξεπέρασε τα 2 δισ. ευρώ.

Υπολογίζεται ότι από τα δάνεια που είναι υποχρεωμένες να δώσουν οι τράπεζες, με βάση τα ομόλογα που έλαβαν, μετά βίας είχαν δώσει στο τέλος Μαΐου το… ένα δέκατο πέμπτο! Μάλιστα, υπάρχει μικρή τράπεζα που έλαβε 100 εκατ. ευρώ σε ομόλογα και δεν έχει δώσει ως τώρα ούτε ένα δάνειο μέσω του ΤΕΜΠΜΕ!

Όπως τονίζουν καλά πληροφορημένες πηγές, ο μόνος τρόπος για να διασωθεί η αξιοπιστία του Δημοσίου είναι να συγκαλέσει αμέσως ο υπουργός Οικονομίας το ειδικό εποπτικό όργανο για τις τράπεζες, να ενημερωθεί για τις «αναιμικές» χρηματοδοτήσεις που έχουν δοθεί και να προειδοποιήσει τους τραπεζίτες ότι στο εξής οι παρεκκλίσεις από τις επιταγές του νόμου θα αντιμετωπίζονται αυστηρά, με την επιβολή των προβλεπόμενων κυρώσεων, που ξεκινούν από την επιβολή προστίμων (δεσμεύσεις στην Τράπεζα της Ελλάδος) και φθάνουν ως την αποβολή από το πρόγραμμα ενισχύσεων.

Όμως, κάτι τέτοιο, όπως όλα δείχνουν, δεν πρόκειται να συμβεί. Το υπουργείο Οικονομίας είναι αυτήν την περίοδο εξαρτημένο περισσότερο από κάθε άλλη φορά από τους τραπεζίτες, λόγω των τεράστιων δανειακών αναγκών του, που έχουν καλυφθεί από τις εμπορικές τράπεζες σε μεγάλο βαθμό.

Έτσι, έχει στην πραγματικότητα ελάχιστα περιθώρια να ασκήσει ισχυρή πίεση στους τραπεζίτες για να φανούν συνεπείς στις υποχρεώσεις τους.

Οι δε τραπεζίτες, με τον Τάκη Αράπογλου να δίνει πρώτος το κακό παράδειγμα, σπεύδουν να προωθήσουν τις διαδικασίες εξόδου από το πρόγραμμα ενισχύσεων, για να «ξεφορτωθούν» την κρατική εποπτεία και τους περιορισμούς στη χορήγηση μπόνους και μερισμάτων.

Αγνοούν, μάλιστα, ακόμη και τις πρόσφατες συστάσεις του ίδιου του προέδρου της Ευρωτράπεζας Ζαν Κλοντ Τρισέ, ο οποίος τόνισε ότι οι εμπορικές τράπεζες θα πρέπει να εξαντλούν κάθε περιθώριο άντλησης κρατικών ενισχύσεων, για να δώσουν με τη σειρά τους ώθηση στην ανάπτυξη της Ευρωζώνης με νέα δάνεια.

Έτσι, το πιθανότερο είναι ότι το τεράστιο «πακέτο» των ενισχύσεων στις τράπεζες θα καταλήξει να έχει αξιοποιηθεί ως ένα θαυμάσιο «μαξιλάρι» στις πιέσεις που δέχεται η κερδοφορία των τραπεζών, με ελάχιστα πραγματικά οφέλη για τους πολίτες που το πληρώνουν…


Σχολιάστε εδώ