Ανασχηματισμό ή πρόωρες εκλογές «βλέπει» η ΓΣΕΕ
Ο περισσότερος χρόνος της συνάντησης αναλώθηκε από την κ. Πετραλιά σε έναν απολογισμό των δράσεων και των παρεμβάσεων του ΟΑΕΔ και του ΛΑΕΚ για την αντιμετώπιση της ανεργίας και την τόνωση της απασχόλησης. Όμως, η υπουργός μπήκε στο ψητό με τρεις «βολές» προς το τέλος της συνάντησης, όταν απευθυνόμενη στους συνδικαλιστές:
Έριξε «την ιδέα» για υλοποίηση προγραμμάτων επανακατάρτισης των εργαζομένων, τους οποίους εξαιτίας της κρίσης οι εργοδότες έσπρωξαν στην 4ήμερη εργασία, με συνέπεια να μειωθούν τουλάχιστον κατά 20% οι αποδοχές τους και η ασφαλιστική τους κάλυψη. Για 8.000 άτομα έκανε λόγο η υπουργός, για υπερδιπλάσιο αριθμό μιλούν οι συνδικαλιστές.
Στις έντονες αντιδράσεις των εκπροσώπων όλων των συνδικαλιστικών παρατάξεων (Γ. Παναγόπουλου, Κ. Πουπάκη, Αλ. Καλύβη και Γ. Πέρρου) ότι ένα τέτοιο μέτρο θα «διευκολύνει» τους εργοδότες να γενικεύσουν την 4ήμερη εργασία, η κ. Πετραλιά επανειλημμένως υπενθύμισε ότι η περικοπή των ημερών εργασίας προβλέπεται από νόμο του 1998 (επί ΠΑΣΟΚ), για να πει στη συνέχεια ότι θα ελέγχονται οι σχετικές εργοδοτικές πρωτοβουλίες. Πάντως, αξίζει να σημειωθεί ότι για πρώτη ίσως φορά ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γ. Παναγόπουλος, όπως και οι άλλοι εκπρόσωποι της ΓΣΕΕ που ανήκουν στην ΠΑΣΚΕ και παρευρέθηκαν στη συνάντηση (π.χ. Στ. Ανέστης, Βαγγ. Μουτάφης) κατηγορηματικά δήλωσαν ότι «κάθετα διαφωνούν με τον επίμαχο νόμο», με ό,τι αυτό συνεπάγεται πολιτικά και συνδικαλιστικά…
Η κ. Πετραλιά, παρά τις αντιδράσεις της συνδικαλιστικής ηγεσίας, επέμενε στην «ιδέα»-πρότασή της και δεσμεύτηκε ότι το φθινόπωρο θα την επαναφέρει «πιο συγκεκριμένα» και με την αναγκαία τεκμηρίωση.
Ο γενικός γραμματέας της ΓΣΕΕ Κ. Πουπάκης (και πρόεδρος της ΔΑΚΕ) υπογράμμισε στην υπουργό ότι η Συνομοσπονδία «αυτό που τώρα ζητά είναι η λήψη επιπλέον μέτρων για την ενίσχυση των εργαζομένων και της απασχόλησης». Ο κορυφαίος συνδικαλιστής εκτιμά (σε αντίθεση με τους εκπροσώπους των άλλων παρατάξεων) πως «δεν επίκεινται νέα μέτρα» και ότι η συζήτηση είχε «αναγνωριστικό και διερευνητικό χαρακτήρα».
Η δεύτερη «βολή» της υπουργού Απασχόλησης αφορούσε τα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα. Όπως σχετικά είπε:
• Μέχρι το τέλος του 2009 με νομοθετική ρύθμιση θα αντιμετωπιστούν όλες οι εκκρεμότητες (ένταξη νέων επαγγελμάτων και αποκλεισμός άλλων). Σε δύο μήνες νέα επιτροπή, υπό την προεδρία της κ. Λινού, θα καταθέσει την πρόταση για τη λίστα των επαγγελμάτων που θα ενταχθούν στα ΒΑΕ. Συμμετοχή στην επιτροπή δήλωσε ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, «υπό την προϋπόθεση ότι θα υπάρξουν επιστημονικές μελέτες και πλήρης τεκμηρίωση».
Η κ. Πετραλιά εξέφρασε, τέλος, την πλήρη ικανοποίησή της για τα αποτελέσματα της ενοποίησης των ασφαλιστικών ταμείων και άκουσε τις ενστάσεις του προέδρου της ΓΣΕΕ, ο οποίος την πληροφόρησε μεταξύ άλλων ότι το Ινστιτούτο Εργασίας, με τεκμηριωμένα στοιχεία αποδεικνύει πως από την περιβόητη ενοποίηση τόσο το ΙΚΑ όσο και τα άλλα Ταμεία συσσωρεύουν τεράστια χρέη και προβλήματα, ενώ παρατηρείται και αύξηση της ταλαιπωρίας και της γραφειοκρατίας για τους ασφαλισμένους…
Όσον αφορά τον διαχωρισμό των κλάδων Υγείας και Περίθαλψης του ΙΚΑ, η υπουργός απέκλεισε ένταξη του κλάδου Υγείας στο ΕΣΥ, ενώ σε αναφορά της για εξορθολογισμό των δαπανών οι συνδικαλιστές αντέδρασαν σε κάθε πρόθεση για περιορισμό της λίστας των φαρμάκων που χορηγούνται στους δικαιούχους. Συμφώνησαν, όμως, εφόσον το μέτρο θα αφορά τον έλεγχο «της λεηλασίας των Ταμείων από τους φαρμακοβιομήχανους». Και βεβαίως υπενθύμισαν ότι, παρά τον σχετικό νόμο, οι φαρμακοβιομηχανίες δεν επιστρέφουν στο ασφαλιστικό σύστημα το 4% των κερδών τους.
Εκ μέρους του ΠΑΜΕ ο κ. Πέρρος κατήγγειλε την κυβερνητική πολιτική και τη (θετική) στάση της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ, ενώ διευκρίνισε ότι η παράταξή του δεν πρόκειται να συμμετάσχει στη νέα επιτροπή για τα ΒΑΕ. Ο Αλ. Καλύβης από την Αυτόνομη Παρέμβαση δήλωσε ότι με την κυβερνητική πολιτική η κρίση φορτώνεται στους εργαζομένους και διαμορφώνεται ένα συνολικό πλαίσιο αποδυνάμωσης της θέσης των εργαζομένων.