Έκλεισε τα μάτια το ΕΣΡ για την πλαστογραφία και τα έγγραφα της ΕΛ.ΑΣ και έδωσε ψηφιακή άδεια στον Local TV!

Μάλιστα, ο ΣΚΑΪ προσκόμισε στο συμβούλιο έγγραφο του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας όπου αναφερόταν πως ο αστυνομικός που εμφανιζόταν να πιστοποιεί το γνήσιο της υπογραφής στη σχετική υπεύθυνη δήλωση βρισκόταν ακόμη στη σχολή! Δίχως αυτήν την υπεύθυνη δήλωση κανένας σταθμός τότε δεν μπορούσε να κατοχυρώσει συχνότητες. Αντί λοιπόν το ΕΣΡ να στείλει την υπόθεση στον εισαγγελέα, καθώς πρόκειται για πλαστογράφηση υπογραφής αστυνομικού υπαλλήλου, την περασμένη Τρίτη έδωσε τη δυνατότητα στο κανάλι να εκπέμψει και ψηφιακά…

Η ιστορία έχει ως εξής: Ο νόμος 2644/98 ζητούσε από τους σταθμούς να δηλώσουν ποιες συχνότητες χρησιμοποιούσαν για να εξασφαλίσουν το περίφημο έγγραφο της προσωρινής λειτουργίας. Ο Local TV παρουσίασε υπεύθυνη δήλωση πως εξέπεμπε στους διαύλους 35 από Υμηττό και 49 από Πάρνηθα και Υμηττό. Τον πρώτο τον χρησιμοποιούσε ο ΑΝΤ1 και τον δεύτερο ο ΣΚΑΪ. Το ΕΣΡ με συνεδρίαση της Ολομέλειάς του στις 22/3/2005 αποφάσισε ότι το Local TV λειτουργεί νόμιμα στις συχνότητες αυτές, λαμβάνοντας υπόψη την 23/3/1998 δήλωση του νόμιμου εκπροσώπου του Τ/Σ Local TV με την οποία δηλώθηκε ότι εξέπεμπε στον δίαυλο 49 από το κέντρο εκπομπής Αίγινας και Πάρνηθας! Ο ΣΚΑΪ ζήτησε και πέτυχε την ανάκληση της απόφασης ως προς τη συχνότητά του (49) που δεχόταν παρεμβολές ύστερα από έρευνα που έκανε, τα στοιχεία της οποίας κατέθεσε στο ΕΣΡ, υπογραμμίζοντας πως «η παραπάνω υπεύθυνη δήλωση δεν είναι νόμιμη και περιέχει στοιχεία ποινικά κολάσιμα, όπως αναλυτικά αναφέρουμε παρακάτω». Ο ΑΝΤ1, αντιθέτως, δεν προχώρησε σε παρόμοια κίνηση. Το υπόμνημα του ΣΚΑΪ έχει ως εξής:

1. Πλαστογραφημένη υπεύθυνη δήλωση: «Η παραπάνω υπεύθυνη δήλωση φέρει ημερομηνία 23/3/1998 και θεώρηση για το γνήσιο της υπογραφής του από τον αστυφύλακα […] του Α.Τ. Κυψέλης την 23/3/1998. Ο αστυφύλακας […] είναι υπαρκτό πρόσωπο, όμως, όπως προκύπτει από τη με αρ. πρωτ. 258136/3/5-στ/12.2.2009 βεβαίωση της ΕΛΑΣ, αυτός διατέθηκε για την πρακτική του εκπαίδευση ως δόκιμος αστυφύλακας στο Α.Τ. Κυψέλης από την 1/6/1998 έως και την 31/8/1998.

Έτσι, στον χρόνο που φέρεται να βεβαιώνει το γνήσιο της υπογραφής του Ιωάννη Τσερκέζου (23/3/1998) ο δόκιμος αστυφύλακας […] ΔΕΝ ΥΠΗΡΕΤΟΥΣΕ ΚΑΝ ΣΤΟ Α.Τ. ΚΥΨΕΛΗΣ και συνεπώς δεν μπορούσε να θεωρήσει το γνήσιο της υπογραφής οποιουδήποτε.

Αυτήν την παράνομη ενέργεια εκτέλεσε, σε άγνωστο χρόνο, πάντως μεταγενέστερα από την ημερομηνία της υπεύθυνης δήλωσης, κάποιος (ενδεχομένως ο ίδιος ο νόμιμος εκπρόσωπος ή άγνωστος σε εμάς συνεργός του) ο οποίος αφού απέκτησε πρόσβαση στις σφραγίδες του Α.Τ. Κυψέλης, εμφανίστηκε και θεώρησε ψευδώς ως αστυφύλακας […] τόσον το γνήσιο της υπογραφής του Ιωάννη Τσερκέζου όσο και το ψευδές περιεχόμενο της δήλωσής του, και μάλιστα με προγενέστερη ημερομηνία, δηλαδή την 23/3/1998.

Πλαστογράφηση

Για να πετύχει τον σκοπό αυτό, έθεσε στο έγγραφο της υπεύθυνης δήλωσης του Ιωάννη Τσερκέζου το όνομα του αστυφύλακα […] με μηχανική αποτύπωση, μια δυσανάγνωστη υπογραφή κάτω από τη σφραγίδα της βεβαίωσης που χρησιμοποιεί η ΕΛ.ΑΣ και δίπλα από τη στρογγυλή σφραγίδα με την ένδειξη Ελληνική Δημοκρατία – Τμήμα Κυψέλης, έτσι ώστε να φαίνεται ως αληθής τόσο σε περιεχόμενο όσο και σε χρόνο η δήθεν υπεύθυνη δήλωση του Ιωάννη Τσερκέζου».

2. Ημερομηνία υποβολής της υπεύθυνης δήλωσης στο Υ.Μ.Μ.Ε.: «Η συγκεκριμένη υπεύθυνη δήλωση δεν φέρει αριθμό πρωτοκόλλου και από κανένα στοιχείο δεν προκύπτει πότε κατατέθηκε στο υπουργείο Μ.Μ.Ε. Πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι η υποβολή από τους Τ/Σ της υπεύθυνης δήλωσης με τα κέντρα εκπομπής που εξέπεμπαν κατά την ημερομηνία δημοσίευσης της προκήρυξης, ζητήθηκε, σύμφωνα με το άρθρο 17 του Ν. 2644/1998, τον Μάρτιο του 1999, με έγγραφο της Διεύθυνσης Διοικητικής Εποπτείας και ΜΜΕ, και είχε τεθεί προθεσμία υποβολής έως τη 15η Μαρτίου 1999. Είναι τουλάχιστον περίεργο πως ο Τ/Σ Local TV υπέβαλε στο υπουργείο την υπεύθυνη δήλωση αυτή, έναν ολόκληρο χρόνο πριν αυτή ζητηθεί, πριν ακόμα ψηφιστεί ο Ν. 2644/98.

Ο προφανής λόγος είναι ότι ο νόμιμος εκπρόσωπος του Τ/Σ ΛΟΚΑΛ συνέταξε την υπεύθυνη δήλωση σε χρόνο μεταγενέστερο της λήξης προθεσμίας υποβολής της υπεύθυνης δήλωσης (γιατί διαφορετικά δεν θα χρειαζόταν να πλαστογραφήσει τη βεβαίωση του γνησίου της υπογραφής, αλλά θα βεβαίωνε νόμιμα το γνήσιο της υπογραφής του και θα το πρωτοκολλούσε, όπως και οι υπόλοιποι τηλεοπτικοί σταθμοί, έως τη 15/3/1999) και θέτοντας με παράνομο τρόπο την υπογραφή του αστυφύλακα […] την προχρονολόγησε και της έδωσε ημερομηνία 22/3/1998, έτσι ώστε με ”κάποιον” τρόπο και εκ των υστέρων αυτή να βρεθεί μέσα στον φάκελο των δικαιολογητικών που είχε υποβάλει η εταιρεία την 22/3/1998 για άδεια λειτουργίας τηλεοπτικού σταθμού και να χρησιμοποιηθεί, έστω και χωρίς αριθμό πρωτοκόλλου.

Είναι όμως αναμφισβήτητο ότι στις 22/3/1998 η υπεύθυνη δήλωση δεν υπήρχε, αφού ο φερόμενος ως βεβαιών αστυφύλακας ήταν ακόμα στη σχολή και δεν βρισκόταν, ούτε ο ίδιος ούτε η σφραγίδα του στο αστυνομικό τμήμα Κυψέλης.

Στερούμενη δε βεβαίωσης γνησίου υπογραφής και πρωτοκόλλου του υπουργείου, η συγκεκριμένη υπεύθυνη δήλωση κανένα έννομο αποτέλεσμα δεν μπορεί να επιφέρει και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να θεωρηθεί ως τεκμήριο εκπομπής του από τα αναφερόμενα σε αυτήν κέντρα εκπομπής».

3. Δικαίωμα εκπομπής από το κέντρο εκπομπής ΑΙΓΙΝΑ: Ο ΣΚΑΪ υποστήριξε πως το συμβούλιο «εσφαλμένα δέχτηκε την, κατά τα ανωτέρω, υπεύθυνη δήλωση για τον εξής επιπλέον λόγο»: «Σύμφωνα με το με αριθμό πρωτοκ. 15362/ 22.9.2006 έγγραφό σας προς την Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, ο Τ/Σ Local είναι περιφερειακής εμβέλειας και επομένως δεν επιτρέπεται να εκπέμπει το πρόγραμμά του από το κέντρο εκπομπής Αίγινας, παρά το γεγονός ότι είχε συμπεριλάβει το κέντρο εκπομπής Αίγινας στην υπεύθυνη δήλωσή του.

Επομένως, ακόμα και εάν η υπεύθυνη δήλωση δεν ήταν ψευδής και πλαστογραφημένη και είχε υποβληθεί νόμιμα, πάλι δεν θα είχε δικαίωμα να εκπέμπει από το κέντρο εκπομπής Αίγινας».

4. Ασυμβίβαστο εκπομπής: Τέλος, στο υπόμνημα αναφέρονται ακόμη και τα εξής: «Πρέπει ακόμα να ληφθεί υπόψη ότι η εκπομπή στον δίαυλο 49 από την Αίγινα είναι παντελώς ασυμβίβαστη με την εκπομπή στον ίδιο δίαυλο από την Πάρνηθα.

Από αυτό και μόνο αποδεικνύεται ότι η δήλωση είναι αναληθής, διότι δεν είναι δυνατόν να εκπέμπει ταυτόχρονα από την Αίγινα και την Πάρνηθα στην ίδια συχνότητα».

Τέλος, δεν πρέπει να διαφύγει της προσοχής πως με την υπουργική απόφαση Ρουσόπουλου (2008) για τον μεταβατικό χάρτη συχνοτήτων της ψηφιακής εποχής ο σταθμός που εξέπεμπε από την αναλογική συχνότητα 22 από Υμηττό μπορεί να μετακινηθεί στον δίαυλο 35.

Απόφαση με την οποία κατοχυρώνει ο Local TV τον δίαυλο 35, που όμως δεν αναιρεί την πράξη της πλαστογραφίας, συνεπώς δεν υφίσταται η προαπαιτούμενη της απόφασης Ρουσόπουλου υπεύθυνη δήλωση, έτσι ώστε ο σταθμός να μπορεί να έχει κατοχυρωμένη συχνότητα.


Σχολιάστε εδώ