XΡΗΜΑτιστήριο
Επανέφερε στο προσκήνιο τα αραχνιασμένα σενάρια περί εξαγορών και συγχωνεύσεων! Η αναφορά μας στον αναπληρωτή διευθύνοντα σύμβουλο της Eurobank κ. Καραμούζη, που δήλωσε ότι οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις και οι επικρατούσες συνθήκες στη χώρα υπαγορεύουν την αναγκαιότητα για ισχυρότερα επιχειρηματικά σχήματα.
>Σταθεροποιητικά κινήθηκε η Σοφοκλέους κατά την πρώτη συνεδρίαση της προηγούμενης χρηματιστηριακής εβδομάδας, καθώς τα θετικά πρόσημα που κατέγραψαν οι δείκτες στην αμερικανική κεφαλαιαγορά, παρά τις ανακοινώσεις ότι ο δείκτης αποταμίευσης αυξήθηκε στα μεγαλύτερα επίπεδα των τελευταίων 15 ετών, σε συνδυασμό με την ανοδική πορεία των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων, ελέω των φημών για ενδεχόμενη συμφωνία μεταξύ Vodafone και T-Mobile UK και τις εγχώριες πιέσεις σε ΟΤΕ – ΟΠΑΠ, μετά την αποκοπή μερίσματος και την κατάργηση του αφορολόγητου ορίου στα κέρδη από τυχερά παιχνίδια, ώθησαν τον Γενικό Δείκτη Τιμών στις 2.166,86 μονάδες, με οριακά κέρδη 0,19% και την αξία συναλλαγών στα 155,7 εκατ. ευρώ. Από τις δεικτοβαρείς μετοχές σημαντικά κέρδη για Eurobank, Alpha Bank, Εθνική, αξιοσημείωτα για Coca-Cola, Motor Oil, θετική μεταβολή για Ελλάκτωρ, Αγροτική, Πειραιώς, αμετάβλητες Intralot, MPB, ενώ στον αντίποδα μεγάλες απώλειες για ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΕΛΠΕ, MIG, μικρότερες για ΔΕΗ, Τιτάνα, Μυτιληναίο, Ταχ. Ταμιευτήριο και στο κόκκινο η Βιοχάλκο. Την επομένη με κινητήριους μοχλούς τον ενεργειακό κλάδο στην αμερικανική χρηματαγορά, τις υπηρεσίες υγείας και τις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας στις αντίστοιχες ευρωπαϊκές και τις επανατοποθετήσεις σε όλους σχεδόν τους εγχώριους κλάδους, μα κυρίως στις τράπεζες, ο Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε στις 2.209,99 μονάδες, ενισχυμένος κατά 1,99%, με την αξία των συναλλαγών στα 190,5 εκατ. ευρώ. Ο δείκτης της μεγάλης κεφαλαιοποίησης έκλεισε με κέρδη σε ποσοστό 2,31%, ο μεσαίας ενισχύθηκε κατά 0,51%, ο FTSE-80 πρασίνισε κατά 0,39% και ο των τραπεζών στάθηκε στο +2,84%. Ακολούθησε μια ακόμη συνεδρίαση, κατά την οποία οι απώλειες των αμερικανικών κεφαλαιαγορών, λόγω των απογοητευτικών στοιχείων για την καταναλωτική εμπιστοσύνη, η άνοδος των ευρωπαϊκών κεφαλαιαγορών, παρά τα αρνητικά μαντάτα για την αγγλική οικονομία και η επιφυλακτικότητα των εγχώριων επενδυτών, λόγω των επικείμενων αυξήσεων μετοχικών κεφαλαίων, ώθησαν τον Γενικό Δείκτη Τιμών στις 2.236,98 μονάδες με κέρδη της τάξης του 1,22% και την αξία συναλλαγών στα 186,6 εκατ. ευρώ. Από τις μετοχές που άλλαξαν χέρια 110 σημείωσαν κέρδη, 102 απώλειες, ενώ 106 παρέμειναν αμετάβλητες. Την επομένη η άνοδος του κλάδου της μεταποίησης και η βουτιά που κατέγραψε το αργό στην Αμερική, σε συνδυασμό με την αύξηση του δείκτη PMI και την επιβράδυνση στην κάμψη των πωλήσεων στην Ευρώπη, αλλά και ο συγκρατημένος τζίρος στην ελληνική αγορά, είχαν αποτέλεσμα το κλείσιμο του Γενικού Δείκτη Τιμών σε αρνητικό έδαφος.
>Η μείωση του ελλείμματος του ισοζυγίου εξωτερικών συναλλαγών της χώρας δεν προέκυψε λόγω της αντιμετώπισης των χρόνιων διαρθρωτικών αδυναμιών, αλλά ελέω των αρνητικών επιδράσεων της διεθνούς ύφεσης στην ελληνική οικονομία. Οι εισαγωγές υποχώρησαν εξαιτίας της εξασθένησης της εγχώριας οικονομικής δραστηριότητας, ενώ οι εξαγωγές μειώθηκαν λόγω της πτώσης στη ζήτηση και του τουριστικού συναλλάγματος.
>Στο «κόκκινο» βρίσκονται χιλιάδες νοικοκυριά που έχουν λάβει στεγαστικά δάνεια και διατρέχουν άμεσο κίνδυνο να μην μπορέσουν να πληρώσεις τις δόσεις τους, καθώς ήδη στα δάνεια ξοδεύουν το ένα τρίτο του εισοδήματός τους, ενώ οφείλουν σε τράπεζες ακόμη και τα τριπλάσια χρήματα από αυτά που εισπράττουν ετησίως.
>Με το βλέμμα στραμμένο στη διαχείριση της περιουσίας των ασφαλιστικών ταμείων! Η Ένωση Θεσμικών Επενδυτών, αφού δεν μπόρεσε να τα βρει απευθείας με τις διοικήσεις των φορέων κοινωνικής ασφάλισης, οργάνωσε ημερίδα υπό την αιγίδα του υπουργείου Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας, μήπως και…
>Ορατός ο κίνδυνος της απώλειας κονδυλίων! Την ώρα που το υπουργείο Οικονομίας κάνει λόγο για επιτυχημένη ολοκλήρωση του Γ’ Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης, η Κομισιόν διαμηνύει να αφήσουμε τα πολλά λόγια και να περάσουμε στα έργα, επισημαίνοντας ότι θα πρέπει να μπει φρένο στις ανακοινώσεις νέων προγραμμάτων, καθώς εκκρεμεί η αποπληρωμή παλαιών τιμολογίων.
>Δεν είναι λίγες οι διορισμένες διοικήσεις των εισηγμένων επιχειρήσεων κρατικού ενδιαφέροντος, που παίρνουν πίσω τις κοινωνικές τους εξαγγελίες! Αναβολή της μείωσης των τιμολογίων των οικιακών καταναλωτών, που είχε προαναγγελθεί για το φθινόπωρο, και αντικατάστασή της με πάγωμα για το 2009, αποφάσισε η ΕΥΑΘ ΑΕ.
>Η κρατική ζήτηση κεφαλαίων είναι τόσο μεγάλη, που δεν μπορεί να καλυφθεί από τα διαθέσιμα ιδιωτικά κεφάλαια, εκτός και εάν αυτά αποσυρθούν από άλλες αγορές! Η αύξηση των αποδόσεων των κρατικών ομολόγων αντικατοπτρίζει τα τεράστια δημόσια ελλείμματα των περισσότερων χωρών, οι οποίες προκειμένου να καλύψουν τις ανάγκες τους δανείζονται ακόμη και με πολύ υψηλά επιτόκια.
>Αυτή είναι η διαφορά μεταξύ εγχώριων και αλλοδαπών ομίλων, μεταξύ λαμόγιων και σοβαρών θεσμικών επενδυτών! Η διαμαρτυρία των ελλήνων μετόχων της ΑΒ Βασιλόπουλος, σχετικά με το τίμημα της δημόσιας πρότασης που έκανε ο όμιλος Delhaize για την εξαγορά των υπολοίπων χαρτιών, οδήγησε τους Βέλγους στην αύξηση της τιμής από τα 30,5 στα 34 ευρώ.
>Άντε μετά να μας πείσουν για την αμεροληψία των ελέγχων τους! Ο πρώην «ελεγκτής» πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς κ. Πιλάβιος τοποθετήθηκε γενικός διευθυντής της «ελεγχόμενης» Alpha Bank, προκειμένου να εποπτεύει το Private Banking, τα Αμοιβαία Κεφάλαια, το Asset Management και τις Χρηματιστηριακές Εργασίες. Ουδέν σχόλιο.
>Το ξεκαθάρισμα ή όχι του ρόλου του κράτους, την ενδεχόμενη ή όχι συμμετοχή της κυβέρνησης, την εμπλοκή ή μη των ιδιωτικών συμφερόντων, αναμένουν να δουν οι περισσότεροι τραπεζίτες προκειμένου να οριοθετήσουν τη στρατηγική τους απέναντι στις όποιες προσπάθειες διάσωσης των προβληματικών εισηγμένων επιχειρήσεων.
>Η τακτική μεταφοράς περιουσιακών στοιχείων από τις εταιρείες στους βασικούς μετόχους μπορεί να γίνεται και με το γράμμα του νόμου! Σκηνικό έντασης επικράτησε στην ετήσια τακτική γενική συνέλευση της Τεχνικής Ολυμπιακής, καθώς οι μικρομέτοχοι εξαπέλυσαν μύδρους κατά του κ. Στέγγου, ο οποίος φέρεται να έλαβε ως αμοιβή με τη μορφή stock options μετοχές της θυγατρικής Πόρτο Καρράς, πληρώνοντας στην ονομαστική τους τιμή, που υπολείπεται κατά πολύ της εύλογης.
>Πόσες ακτοπλοϊκές εταιρείες θα είναι σε θέση να εκτελούν δρομολόγια και μετά τον Σεπτέμβριο; Πόσο θα κοστίσει στους έλληνες φορολογούμενους η εξασφάλιση της εκτέλεσής τους προς τις άγονες γραμμές; Μπορεί εν όψει της θερινής περιόδου η εικόνα της ακτοπλοΐας να εμφανίζεται καλή, όμως οι γνωρίζοντες ανησυχούν για την επόμενη ημέρα.
> Το μερίδιο αγοράς διαμορφώνεται πέριξ του 30%! Μήπως οι επιχειρηματικές κινήσεις των ΕΛΠΕ παραπέμπουν σε μονοπωλιακές συμπεριφορές; Μετά τη συμφωνία με την ΒΡ σχετικά με τη μεταβίβαση των εμπορικών δραστηριοτήτων της στην Ελλάδα, ανοιχτό φαίνεται να παραμένει το ενδιαφέρον για την εξαγορά τόσο της Shell Hellas όσο και των μονάδων βιοαιθανόλης της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης.
> Η συρρίκνωση της ιδιωτικής κατανάλωσης και η υποχώρηση των ρυθμών του δανεισμού είχαν ως αποτέλεσμα την πτώση στον τζίρο και στον όγκο των λιανικών πωλήσεων, γεγονός που με την σειρά του οδήγησε σε συρρίκνωση της παραγωγικής διαδικασίας με επιπτώσεις στην ανεργία και στην κερδοφορία των επιχειρήσεων.
> «Πήλινα είναι πλέον τα πόδια» ενός εκ των βασικών πυλώνων της ελληνικής οικονομίας! Η πτώση της ζήτησης στην αγορά κατοικιών συνοδεύτηκε από μειώσεις στις τιμές των παραθεριστικών σπιτιών και καχεξία στις ενοικιάσεις, με τα σπίτια μεγαλύτερου εμβαδού να πλήττονται περισσότερο. Και όλα αυτά ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη μια αμφιβόλου αποτελέσματος «τακτοποίηση» των ημιυπαίθριων ισογείων και υπογείων, που βρίσκονται εντός του περιγράμματος του όγκου του κτιρίου, με την καταβολή εφάπαξ εισφοράς στο 10% της αντικειμενικής αξίας.
> Κουτοπονηριές! Λέτε οι μεταστεγάσεις των κεντρικών υπηρεσιών της Emporiki Bank, από τα ιδιόκτητα νεοκλασικά ακίνητα – φιλέτα σε άλλα μικρότερης αξίας, να έχουν να κάνουν και με την πρόθεση των Γάλλων να ενισχύσουν την κερδοφορίας τους, είτε με ρευστοποιήσεις περιουσιακών στοιχείων είτε με πωλήσεις και επαναμισθώσεις κτιριακών εγκαταστάσεων;
> Χωρίς τσίπα και φιλότιμο! Αλήθεια, πάνω από πόσες χιλιάδες ευρώ η ζημία που έχει υποστεί μια κρατικά εποπτευόμενη επιχείρηση, από πράξεις και παραλείψεις στελεχών της, θεωρείται κακούργημα; Το ρωτάμε γιατί ορισμένες από τις διορισμένες διοικήσεις τους μιλούν για υποαξίες πολλών εκατομμυρίων ευρώ.
> Άλλοι σπαταλούν πέντε ολόκληρα χρόνια, ξοδεύοντας πολλά εκατομμύρια ευρώ, για μια απλή μετάπτωση των συστημάτων και του δικτύου τους και άλλοι εφαρμόζουν ήδη τις νέες τεχνολογίες ηλεκτρονικής τραπεζικής προς όφελος των μετόχων και της κοινωνίας. Στη δεύτερη περίπτωση εντάσσεται το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο.
>Σαν πολύ νωρίς το θυμήθηκαν… Άντε τώρα να το στηρίξουν στα διοικητικά δικαστήρια. Η αναφορά μας στο πρόστιμο ύψους 30.000 ευρώ που επιβλήθηκε στη Magna Trust AXEΠEY, για παράνομες χρηματιστηριακές συναλλαγές επί της μετοχής της εταιρείας Ελληνικές Ιχθυοκαλλιέργειες, την περίοδο 3/4/2006 έως 31/5/2006.
>Δώρον άδωρο, αφού κάθε πιστωτικό ίδρυμα ασκεί τη δική του πολιτική και είναι υπεύθυνο για τα δάνεια που δίνει! Για να δούμε αν η επικείμενη εφαρμογή του Συστήματος Βαθμολόγησης Συμπεριφοράς των δανειοληπτών από τις τράπεζες, λειτουργήσει τελικά προς όφελος των πρώτων, παρέχοντας έτσι τη δυνατότητα στις δεύτερες να προσφέρουν καλύτερα επιτόκια χορηγήσεων στους πελάτες που διαθέτουν υψηλή βαθμολογία!
>Προς όφελος της κερδοφορίας τους! Μία προς μία οι διοικήσεις των περισσότερων τραπεζών προχωρούν σε ανακοινώσεις μειώσεων των υψηλών επιτοκίων στις προθεσμιακές τους καταθέσεις και προαναγγελίες ανατιμολόγησης των δανείων με στόχο την ενίσχυση του επιτοκιακού περιθωρίου τους.
>«Μη διανομή μερίσματος»… Μια από τις πλέον συνήθεις προτάσεις στις πρόσφατες γενικές συνελεύσεις των εισηγμένων επιχειρήσεων! Plias, Informer, ΒΙΣ, ΔΙΑΣ Ιχθυοκαλλιέργειες, Πετζετάκις, Ασπίς Πρόνοια, Olympic Catering, Microland, Ελγέκα, Δάιος, Eurodrip, Σελόντα, Interfish, Φιερατέξ, Βιοτέρ, Σπύρου, Ridenco, Βαρβαρέσος, Εlbisco, Τσουκαρίδης, Αλλατίνη, Imperio, Αλυσίδα, είναι μόνο κάποιες από τις εταιρείες που φαίνεται να επηρεάστηκαν από την οικονομική κρίση.
> Πιθανόν να έχουν ξεχάσει ότι η περιουσία των φορέων κοινωνικής ασφάλισης αντιπροσωπεύει το 6% του ενεργητικού του χρηματοπιστωτικού συστήματος! Μετά τις εθελούσιες εξόδους, τις μετατάξεις των εργαζομένων και τις ανεξέλεγκτες φαρμακευτικές δαπάνες, η κυβέρνηση έρχεται με τον δανεισμό να δώσει τη χαριστική βολή στα ασφαλιστικά ταμεία, μεταβιβάζοντας έτσι σε αυτά το έμμεσο εργατικό κόστος και το βάρος από τις αναδιαρθρώσεις.
>Οι αυξήσεις κεφαλαίου προκαλούν κραδασμούς στα χρηματιστήρια και ρίχνουν τις τιμές των μετοχών βραχυπρόθεσμα! Αφενός οι επενδυτές πουλάνε τίτλους προκειμένου να συμμετάσχουν σε αυτές και αφετέρου οι εταιρείες εμφανίζουν τιμές διάθεσης χαμηλότερες, δεν κάνουν ακριβές εξαγορές, ενώ χρησιμοποιούν τα χρήματα για να μειώσουν τον δανεισμό τους.
>«Πιπίλα» η παγκόσμια οικονομική κρίση, «άλλοθι» η πιστωτική αστάθεια στις αγορές… Ενώ για τις επισφαλείς ούτε λόγος! Πολλές από τις διοικήσεις των εγχώριων τραπεζών προχωρούν σε αναθεωρήσεις των επιχειρησιακών τους σχεδίων, καθώς οι παραδοχές στις οποίες είχαν στηριχτεί έχουν καταστεί πλέον ανεπίκαιρες.
> Έχουν λεφτά για πέταμα; Πόσες από τις εισηγμένες επιχειρήσεις φέρονται να μοιράζουν στους εξωτερικούς τους συμβούλους προμήθειες πολύ μεγαλύτερες του είδους των παρεχόμενων υπηρεσιών και σαφώς υψηλότερες από τις αντίστοιχες των υπολοίπων εταιρειών του ίδιου κλάδου, που έχουν την ίδια περίπου κεφαλαιοποίηση;
>Άλλος έχει το όνομα και άλλος τη χάρη! Τι κι αν τα κέρδη του ευρώ τις τελευταίες εβδομάδες ήταν σαφώς μεγαλύτερα από τα αντίστοιχα του δολαρίου, το αμερικανικό νόμισμα σε αυτήν την κατηγορία επενδύσεων παραμένει σχεδόν το μοναδικό αποθεματικό μέσο στον κόσμο, ενώ η στήριξή του προέρχεται από πολλές χώρες που έχουν επενδύσει σε αυτό.
> Εκτός κι αν συγγενέψουν! Τι είδους αλισβερίσια μπορεί να έχει ο Πρινιωτάκης, με παλιό φιλότεχνο χρηματιστή; Στο παρελθόν πάντως γνωρίζουμε ότι είχαν επαγγελματικές σχέσεις, καθώς ο πρώτους φέρεται να έστελνε πελάτες από την Εθνική Χρηματιστηριακή, στην αμιγώς ιδιωτική ΑΧΕ του δεύτερου.
> Χαστούκι από τη δικαιοσύνη στο τραπεζικό σύστημα! Το Πολυμελές Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης δικαίωσε καταθέτη της Citibank, που είχε επενδύσει τα χρήματά του σε τραπεζικά προϊόντα της Lehman Brothers, υποχρεώνοντας το πιστωτικό ίδρυμα να επιστρέψει εντόκως όλο το κεφάλαιο και κρίνοντας την απόφαση προσωρινά εκτελεστή.
> Άλλη μια νίκη των αλλοδαπών, άλλη μια ήττα των εγχώριων… συμφερόντων! Εντός της αύξησης κεφαλαίου της Geniki Bank η Societe Generale με ποσοστό 52,3%, εκτός το Μετοχικό Ταμείο Στρατού, που δεν θα ασκήσει τα δικαιώματά του και από το 5% που ελέγχει θα υποχωρήσει στο 2%.
> Με αφορμή την πρόθεση της Proton Bank να συμμετάσχει, είτε η ίδια είτε ως μέλος κοινοπραξιών, στις διαδικασίες έργων και συμβάσεων παραχώρησης ΣΔΙΤ, επανερχόμαστε και ξαναρωτάμε: πόσες εξ αυτών ενδιαφέρονται πραγματικά και πόσες απλά «παίζουν τον ρόλο του λαγού»;