22χρονος από τα Γιάννενα έσπασε το πρόγραμμα μιας από τις μεγαλύτερες τράπεζες του κόσμου!

«Η παιδική πορνογραφία πουλάει γιʼ αυτό ακούγεται», μας λέει χαρακτηριστικά ο κ. Σφακιανάκης και αποκαλύπτει σειρά υποθέσεων που ερευνήθηκαν και αφορούν γνωστά πρόσωπα και σοβαρές επιχειρηματικές δραστηριότητες.
– Έλληνας επιχειρηματίας με μεγάλη εταιρεία στον εφοπλιστικό κλάδο είχε προσλάβει έναν ρώσο υπάλληλο. Μετά από δύο χρόνια ο υπάλληλος έφυγε. Τρείς μήνες αργότερα ο εφοπλιστής διαπίστωσε ότι έχανε σταδιακά σημαντικές δουλειές. Ήρθε στην υπηρεσία μας και ζήτησε να κάνουμε έλεγχο γιατί υποψιαζόταν πως κάποιος παρακολουθούσε τις δραστηριότητές του. Έκλειναν τα φορτία που διαπραγματευόταν ο ίδιος με λίγο λιγότερο ναύλο από τη δική του προσφορά. Μετά από κουβέντα διαπιστώσαμε ότι είχε πάντα μαζί του ένα λάπτοπ. Ψάξαμε το λάπτοπ και το βρήκαμε καθαρό από προγράμματα. Εντοπίσαμε όμως έναν φάκελο με χιλιάδες μουσικά αρχεία. Τον ρωτήσαμε εάν άκουγε μουσική και μας είπε όχι. Τα ανοίξαμε και διαπιστώσαμε ότι πίσω από τη μουσική ακουγόταν η φωνή του εφοπλιστή. Είχε εγκατασταθεί ένα πρόγραμμα που κατέγραφε ό,τι έλεγε ο εφοπλιστής στο γραφείο του, στο τηλέφωνο, οπουδήποτε βρισκόταν και είχε τον υπολογιστή μαζί του. Όταν ο υπολογιστής συνδεόταν με το ίντερνετ έστελνε αυτές τις πληροφορίες σε σέρβερ στη Ρωσία. Ζητήσαμε τη συνεργασία για την άρση του απορρήτου και βρήκαμε ότι το ίχνος του μηνύματος έφτανε στον σέρβερ της Ρωσίας από υπολογιστή που βρισκόταν στο Φάληρο. Εντοπίσαμε ακριβώς το σημείο και συλλάβαμε εκεί τον Ρώσο.
– Νεαρός 22χρονος από τα Γιάννενα έσπασε το πρόγραμμα επικοινωνίας μιας από τις μεγαλύτερες τράπεζες στον κόσμο. Έστελνε λουλούδια όπου ήθελε. Προφυλακτικά με το λογότυπο της τράπεζας και άλλες παραγγελίες εκατομμυρίων. Αυτό το έκανε για εκδίκηση επειδή η τράπεζα δεν είχε δεχθεί ένα αίτημά του. Εκδώσαμε διεθνές ένταλμα σύλληψης και τον εντοπίσαμε μέσω Γερμανίας σε ένα χωριό όπου χρησιμοποιούσε και dial up (πρόκειται για την πιο αργή σύνδεση) γραμμή. Και μʼ αυτόν τον τρόπο κατάφερε να τους κάνει χουνέρι. Επί δεκαπέντε ημέρες ολόκληρη η τράπεζα δυσλειτουργούσε.
– Εντοπίσαμε λογισμικό που ανήκε σε μια βιομηχανία που κατασκεύαζε αεροπλάνα, καράβια, πολεμικό υλικό κ.λπ. Ένας Έλληνας και ένας Εγγλέζος κατόρθωσαν να το πάρουν. Το λογισμικό αυτό είχε τον κωδικό «Κάτια». Στη συνέχεια άρχισαν να το πωλούν στην αγορά. Τα στελέχη της εταιρείας το κατάλαβαν, ήρθαν στην Ελλάδα, έκαναν μηνύσεις και εντοπίσαμε αμέσως και τον Έλληνα και τον Άγγλο, και τους συλλάβαμε. Η ζημιά που υπέστη η εταιρεία ήταν 360 εκατομμύρια δολάρια.
– Έλληνας από τον Πειραιά έστησε πέντε-έξι εταιρείες μέσω διαδικτύου στην Αμερική, χωρίς να βρίσκεται εκεί. Προσέλαβε υπαλλήλους και έστησε μια από τις μεγαλύτερες κομπίνες. Μπήκε σε βάση δεδομένων και έπαιρνε τα στοιχεία πετρελαιάδων και φίλων μάλιστα του Προέδρου της Αμερικής. Με τα στοιχεία αυτά έπαιρνε δάνεια, έβγαζε κάρτες και κατάφερε να εισπράξει εκατομμύρια ευρώ με μια κάρτα από τράπεζα εδώ στην Ελλάδα. Επί έναν χρόνο τον έψαχναν στην Αμερική και τελικά τον εντοπίσαμε εδώ.
– Υπάλληλος σε σούπερ μάρκετ, αρραβωνιασμένη, ήθελε να κάνει έκπληξη στον αρραβωνιαστικό της. Ανταποκρίθηκε σε ένα ηλεκτρονικό μήνυμα ότι κέρδισε σε λοταρία ένα εκατομμύριο ευρώ. Πήρε δάνειο 80.000 ευρώ με υποθήκη το σπίτι της για να πληρώσει δήθεν τον φόρο του ενός εκατομμυρίου. Έδωσε τα λεφτά στους απατεώνες και μετά πήγε στην Υπηρεσία Ηλεκτρονικού Εγκλήματος να ρωτήσει γιατί καθυστερεί η καταβολή του εκατομμυρίου από την Ταγκανίκα. Μόλις το άκουσε ο αρραβωνιαστικός το έβαλε στα πόδια. Η νεαρή έχασε 80.000 ευρώ, το σπίτι της, αλλά και τον αρραβωνιαστικό της.
– Μέσα από εκατομμύρια e-mail που αποστέλλονται σε κατόχους τραπεζικών λογαριασμών και πιστωτικών καρτών ζητούν προσωπικά στοιχεία. Τα μηνύματα αυτά προέρχονται δήθεν από την τράπεζα με την αιτιολογία ότι θα γίνει αναδιάρθρωση των αρχείων. Ο καταναλωτής απονήρευτος πέφτει στην παγίδα. Στέλνει τα στοιχεία του, κωδικούς, αριθμούς λογαριασμών. Αυτές οι πληροφορίες πηγαίνουν στους κακοποιούς που μπορεί να βρίσκονται στην Αυστραλία, τη Γαλλία, την Ιταλία, τη Ρωσία ή σε οποιαδήποτε άλλη χώρα. Με τα στοιχεία αυτά μπαίνουν στους λογαριασμούς και μεταφέρουν τα χρήματα σε άλλους κωδικούς. Δράστες αυτής της απάτης εντοπίστηκαν στη χώρα μας και έγιναν 28 συλλήψεις.
Η άμεση κινητοποίηση και η ενημέρωση των πολιτών περιόρισαν δραστικά τέτοιου είδους απάτες.


Σχολιάστε εδώ