20.000 έργα έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα!

Ο υφυπουργός Εσωτερικών Θ. Νάκος, αναφερόμενος στα πλεονεκτήματα του Προγράμματος «Θησέας», τονίζει:

«Το Αναπτυξιακό Πρόγραμμα “Θησέας” αναμόρφωσε το σύστημα χρηματοδότησης των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α΄ βαθμού και υπερδιπλασίασε τους πόρους των δήμων. Πριν από όλα, όμως, ενίσχυσε τη διαφάνεια στη ροή των χρηματοδοτήσεων, δίνοντας τέλος στις επιλεκτικές χρηματοδοτήσεις και στις κατανομές πόρων χωρίς αντικειμενικά κριτήρια, όπως συνέβαινε στο παρελθόν. Αυτά, σε συνδυασμό με την εύκολη διαχείριση και τη γρήγορη ανταπόκριση, κατέστησαν τον «Θησέα» κύριο μοχλό ανάπτυξης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, στην προσπάθεια να γίνουν πράξη η περιφερειακή ανάπτυξη και η κοινωνική συνοχή.

Το Πρόγραμμα «Θησέας» αναπτύχθηκε σε δύο κεντρικούς άξονες: ο πρώτος αφορούσε στη μείωση των ανισοτήτων και στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας σε κάθε Περιφέρεια και ο δεύτερος στη δημιουργία ενός συστήματος διαχείρισης που διέπεται από τις αρχές της διαφάνειας, της επικουρικότητας και της ισονομίας.
Πρόκειται για ένα Πρόγραμμα που μεριμνά ουσιαστικά για την οικονομική αυτοτέλεια της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αφού φροντίζει για την άμεση και ορθολογική κατανομή των χρηματοδοτήσεων στους δήμους της χώρας, προκειμένου οι τοπικές κοινωνίες να αποκτήσουν την προοπτική που τους αξίζει.

Σχεδόν 20.000 έργα, συνολικού προϋπολογισμού 3,5 δισ. ευρώ, έχουν ενταχθεί στο Πρόγραμμα έως σήμερα και 4.400 από αυτά έχουν ήδη παραδοθεί στους έλληνες πολίτες. Έργα που δίνουν νέα πνοή στις τοπικές κοινωνίες, δημιουργούν νέες υποδομές, διασφαλίζουν ανάπτυξη, συμβάλλουν στην ανταγωνιστικότητα. Πρόκειται για έργα που περιλαμβάνουν μεγάλες υποδομές, δράσεις στο δομημένο περιβάλλον, ενισχύσεις στον πολιτισμό, μεγάλους σχεδιασμούς στον αθλητισμό, την περιβαλλοντική προστασία, την κοινωνική αλληλεγγύη.
Πιστεύουμε σε μια Τοπική Αυτοδιοίκηση με σύγχρονη προοπτική και αναπτυξιακό προσανατολισμό, γι’ αυτό το πρόγραμμα «Θησέας» αποτελεί μια μεταρρυθμιστική τομή, μια πραγματική καινοτομία τόσο για την Κεντρική Διοίκηση όσο και για τις αυτοδιοικητικές δομές. Η επιτυχία του μας δίνει τη δύναμη και την έμπνευση να συνεχίσουμε με ένα νέο πρόγραμμα, το «Θησέας ΙΙ», ο σχεδιασμός του οποίου έχει ολοκληρωθεί και είμαι βέβαιος ότι θα προσφέρει στην Αυτοδιοίκηση ένα ακόμη σημαντικό εργαλείο στην προσπάθεια για ανάπτυξη των τοπικών κοινωνιών».


Σχολιάστε εδώ