Φθινόπωρο ή άνοιξη;

Το τοπίο των πρόωρων εκλογών οριοθετήθηκε επαρκώς πια. Τώρα γνωρίζουμε ότι το απώτατο χρονικό όριο για το στήσιμο της εθνικής κάλπης είναι ο Μάρτιος. Και ο Γιώργος Παπανδρέου τόνισε ρητά πως «το ΠΑΣΟΚ επιμένει για εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας από νωπή Βουλή» και το ΚΚΕ δήλωσε πως «δεν πρόκειται να ψηφίσει κανέναν για Πρόεδρο της Δημοκρατίας» και ο Αλ. Αλαβάνος διαβεβαίωσε ότι «εμείς δεν πρόκειται να στηρίξουμε…». Οπότε τον Φεβρουάριο στη διαδικασία εκλογής Προέδρου Δημοκρατίας θα προκύψει αδιέξοδο και εθνικές εκλογές. Όμως ενώ καθορίστηκε το απώτατο χρονικό όριο των εκλογών, το εγγύτερο όριο θα το καθορίσει αποκλειστικά ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής.
• Ως εκ τούτου τίθεται το ερώτημα, εάν ο πρωθυπουργός θα επιλέξει το φθινόπωρο για κάλπες ή την άνοιξη του 2010. Εάν επιλέξει φθινόπωρο, ο πρωθυπουργός έχει το «όφελος» ότι δεν θα φορτωθεί την ευθύνη των μέτρων που απαιτούνται για τον εξορθολογισμό των δημοσιονομικών – όμως έτσι θα φορτωθεί την ευθύνη των πρόωρων εκλογών και τις «υποψίες» ότι στα δύσκολα «δραπετεύει». Αντίθετα, εάν ο κ. Καραμανλής αναλάβει το κόστος της δημοσιονομικής εξυγίανσης δρομολογώντας τα κατάλληλα διαρθρωτικά μέτρα, την άνοιξη του 2010, όταν η αντιπολίτευση θα οδηγήσει σε αδιέξοδο την εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας, θα έχει δύο ισχυρά επικοινωνιακά όπλα στη φαρέτρα του. Πρώτον, να κατηγορήσει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι παραβιάζει την πεπατημένη της συναινετικής εκλογής Προέδρου και, δεύτερον, ότι εν μέσω της προσπάθειας αντιμετώπισης των ανισορροπιών της οικονομίας οδηγεί τη χώρα «βιαίως» σε εκλογική περιπέτεια.
• Με άλλα λόγια η επιλογή εκ μέρους του πρωθυπουργού να στήσει κάλπες το φθινόπωρο του αφαιρεί επιχειρήματα, ενώ η καταναγκαστική κάλπη της άνοιξης του δίνει επιχειρήματα και μάλιστα ισχυρά. Πέραν τούτων, υπάρχει και η υστεροφημία στην πολιτική και ένας πρωθυπουργός που στα δύσκολα «δραπετεύει» μέσω της κάλπης δεν διεκδικεί δάφνες, αντίθετα ο πρωθυπουργός που «πέφτει» στο πεδίο της μάχης κατακτά τουλάχιστον υστεροφημία.


Σχολιάστε εδώ