Το ΝΙΜΤΣ πρέπει να αναβαθμιστεί
Κύριε Διευθυντά,
Το Νοσηλευτικό Ίδρυμα Μετοχικού Ταμείου Στρατού (ΝΙΜΤΣ) είναι επένδυση των απόστρατων στρατιωτικών της περιόδου πριν το 1940. Ήταν ό,τι καλύτερο στον χώρο της υγείας.
Σήμερα έχει τα χαρακτηριστικά του κρατικού νοσοκομείου στις εγκαταστάσεις, στα μηχανήματα, στο νοσηλευτικό και στο υπαλληλικό προσωπικό. Εξαιρείται το επιστημονικό προσωπικό. Υπάρχει κάποια βελτίωση των εγκαταστάσεων, αλλά οι διαδικασίες είναι χρονοβόρες.
Το ΝΙΜΤΣ, όμως, δεν είναι κρατικό νοσοκομείο, είναι επένδυση στην υγεία των απόμαχων στρατιωτικών, επένδυση του ΜΤΣ:
Έπρεπε να λειτουργεί με κριτήρια ιδιωτικών νοσοκομείων, ΟΧΙ με κριτήρια κρατικών νοσοκομείων.
Τα κρατικά είναι ενταγμένα στο
Εθνικό Σύστημα Υγείας, το οποίο δεν ελέγχεται ικανοποιητικά από τις διορισμένες διοικήσεις, ελέγχεται από τους συνδικαλιστές.
Αυτός ήταν και είναι ο σκοπός του Συστήματος Υγείας, δηλαδή ο έλεγχος των εργαζομένων από το κόμμα μέσω των συνδικαλιστών, ΟΧΙ από τη διοίκηση. Όχι η βελτίωση της νοσηλευτικής φροντίδας, των εγκαταστάσεων κ.λπ.
Ο έλληνας φορολογούμενος πληρώνει για τη λειτουργία των κρατικών νοσοκομείων, τη λειτουργία του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Τα ασφαλιστικά ταμεία πληρώνουν για τους ασθενείς τους που νοσηλεύονται στα κρατικά νοσοκομεία, η υγειονομική περίθαλψη όμως χαρακτηρίζεται τριτοκοσμική. Τι πταίει; Ο συνδικαλισμός όπως λειτουργεί, ο κρατισμός, ο κομματισμός. Αυτό πταίει.
Έχω πείρα νοσηλείας μου στο ΝΙΜΤΣ. Το επιστημονικό προσωπικό λειτουργεί ΑΡΙΣΤΑ (στρατιωτικό και πολιτικό). Το νοσηλευτικό προσωπικό υπολειτουργεί, δεν ελέγχεται στην ώρα αφίξεως και αναχωρήσεως, στο ωράριο εργασίας, δεν ελέγχεται η ικανότης στην παροχή νοσηλευτικής υπηρεσίας, συμπεριφοράς, πειθαρχίας κ.λπ. Βέβαια υπάρχουν εξαιρέσεις. Τα μηχανήματα παροχής υγειονομικής υποστηρίξεως των ασθενών είναι παρωχημένης τεχνολογίας. Οι κτιριακές εγκαταστάσεις, κυρίως του νέου κτιρίου του νοσοκομείου, δεν τιμούν όλους εμάς τους αποστράτους, μετά το 1945, στρατιωτικούς.
Τα εξωτερικά ιατρεία, οι θάλαμοι εντατικής παρακολουθήσεως, ο θάλαμος νεφρού, οι βοηθητικές εγκαταστάσεις, μηχανήματα, κρεβάτια ασθενών κ.λπ. είναι εποχής περασμένων ετών. Δεν υπήρξε και ούτε φαίνεται ότι θα υπάρξει βελτίωση εγκαταστάσεων μηχανημάτων και λοιπών στοιχείων, ώστε ο πόνος των ασθενών να γίνεται υποφερτός ένεκα υψηλής παροχής υγείας, νοσηλευτικής, ξενοδοχειακής κ.λπ.
Νοσηλεύτηκα και σε ιδιωτικό νοσοκομείο, πλήρωσε το ασφαλιστικό μου ταμείο. Τίποτα εγώ. Δεν είναι συγκρίσιμη η παροχή νοσηλείας στο ιδιωτικό νοσοκομείο – δεν εννοώ την επιστημονική, αλλά τη νοσηλευτική, την ξενοδοχειακή, την εργασιακή, τα μηχανήματα, το ωράριο εργασίας, τις συνθήκες εργασίας του προσωπικού, επιστημονικού, νοσηλευτικού, τις κτιριακές εγκαταστάσεις κ.λπ. Ο ιδιώτης επενδυτής δεν πληρώνεται από τον φορολογούμενο πολίτη, αλλά οι υγειονομικές υπηρεσίες που παρέχει είναι υψηλές, κι όμως ο επιχειρηματίας επενδυτής υβρίζεται, δεν θεωρείται εργαζόμενος, δεν υποστηρίζεται ηθικά, είναι άφωνος, δεν αναγνωρίζεται η ευθύνη του, οι ικανότητές του, η προσφορά εργασίας σε ανέργους, φορολογείται το εισόδημά του. Το Σύστημα Υγείας χρηματοδοτείται, αλλά δεν φορολογείται. Πώς συμβαίνει τα κρατικά νοσοκομεία να μην είναι κερδοφόρα ενώ έχουν την κρατική ασφαλιστική χρηματοδότηση; Πταίει η νοοτροπία εργασίας, ο κρατισμός, ο κομματισμός, ο συνδικαλισμός, η απειθαρχία, ο μη έλεγχος; Στο ΝΙΜΤΣ, στον θάλαμο νεφρού (αιμοκάθαρση), νοσηλεύονται περίπου 15 ασθενείς, στο ιδιωτικό νοσοκομείο νοσηλεύονται στον θάλαμο νεφρού 150 ασθενείς. Αυτό δεν λέει τίποτα στους υπεύθυνους του Συστήματος Υγείας; Στο ΜΤΣ;
Το ΝΙΜΤΣ σε περίοδο επιχειρήσεων θα χρησιμοποιηθεί για την αποκατάσταση απωλειών υγείας. Από τον καιρό της ειρήνης επανδρώνεται με στρατιωτικό και πολιτικό επιστημονικό προσωπικό, δεν συμβαίνει όμως το ίδιο με το νοσηλευτικό προσωπικό του νοσοκομείου (διευθύνουσα, προϊσταμένες τμημάτων). Η διεύθυνση του νοσηλευτικού προσωπικού, οι προϊσταμένες τμημάτων, πρέπει να προέρχονται από αποφοίτους της Σχολής Αδελφών Νοσοκόμων (ε.εη.ε.α.) του Στρατού. Το ΝΙΜΤΣ είναι στρατιωτικό νοσοκομείο, επένδυση του ΜΤΣ χρηματοδοτούμενο υπό των εν ενεργεία στρατιωτικών.
Υπεύθυνοι για τη λειτουργία του ΝΙΜΤΣ είναι οι εκάστοτε β΄ υπαρχηγοί ΓΕΣ, οι πρόεδροι του ΜΤΣ, οι πρόεδροι της ΕΑΑΣ, του χθες και της σήμερον, ο εκάστοτε β΄ υφυπουργός Αμύνης. Τους χαρακτηρίζει αδιαφορία, σπανίως επισκέπτονται το νοσοκομείο, αγνοούν τα προβλήματα, δεν ενημερώνονται. Η ηγεσία, η εκάστοτε ηγεσία του ΓΕΣ, τι κάνει; ΤΙΠΟΤΑ.
Στο ΝΙΜΤΣ νοσηλεύθηκαν και νοσηλεύονται υπουργοί, αρχηγοί επιτελείων, στρατηγοί και πολλοί από αυτούς τον χρόνο της νοσηλείας τους ένιωσαν να ταπεινώνονται. Τι κάνει η εκάστοτε ηγεσία του ΓΕΣ; Απουσιάζει ή μάλλον εκδίδει διαταγές διαχωρισμού των ανώτατων αξιωματικών σε επίτιμους και μη. Οι επίτιμοι στο 401 ΓΝΣ, οι άλλοι στο ΝΙΜΤΣ. Υποβαθμίζει το ΓΕΣ το νοσηλευτικό ενδιαφέρον προς τους απομάχους με το να χαρακτηρίζει τους στρατιωτικούς επίτιμους και μη. Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου αδιαφορεί, ανύπαρκτη, δεν υπήρξε ποτέ υπουργός Αμύνης με ενδιαφέρον για το ΝΙΜΤΣ, ούτε υπουργός Υγείας. Κρατιστής υπουργός ήθελε να το κρατικοποιήσει, να το εντάξει στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, ευτυχώς αντέδρασαν οι απόστρατοι. Θα κρατικοποιούσαν την περιουσία που δημιούργησαν οι εν ενεργεία και οι ε.α. αξιωματικοί. Νοσοκομείο β΄ κατηγορίας επιθυμεί το ΓΕΣ να καταντήσει το ΝΙΜΤΣ.
Στο «Β΄ κατηγορίας νοσοκομείο» να νοσηλεύονται οι στρατιωτικοί με προαγωγές επ’ ανδραγαθία, με αριστεία ανδρείας, υπάρχουν εν ζωή μερικοί εξ αυτών. Σε νοσοκομείο Α΄ κατηγορίας, το 401 ΓΝΣ, θα νοσηλεύονται οι άμαχοι, οι απόλεμοι, οι επίτιμοι. Κάποιοι εξ αυτών λιποτάκτες, δειλοί.
Τα ασφαλιστικά ταμεία όλων των κλάδων των εργαζομένων να φτιάξουν νοσηλευτικά ιδρύματα για τους ασφαλισμένους τους, όπως έφτιαξε το ασφαλιστικό ταμείο των στρατιωτικών. Αλλά ποιοι να το κάνουν, οι διορισμένοι πρόεδροι, οι διορισμένες διοικήσεις; Καημένε φορολογούμενε πολίτη, πληρώνεις για να έχεις υγεία, παιδεία, δημόσιες υπηρεσίες. Αλλά δεν έχεις.
Δημήτριος Μπίκος
Στρατιωτικός ε.α.